Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών έχει πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την μείωση του κόστους, γεγονός που την καθιστά πλέον ανταγωνιστική ως προς τις συμβατικές μορφές ενέργειας, τουλάχιστον σε ορισμένες αγορές. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που τα τιμολόγια ηλεκτρισμού αυξάνονται διαρκώς, επιβαρύνοντας το μέσο νοικοκυριό.
Πρόκειται για το λεγόμενο grid parity, που αποτελούσε εξ αρχής τον στόχο των πολιτικών για τις ΑΠΕ, ώστε να μπορέσουν στο μέλλον τα φωτοβολταϊκά να παίξουν ένα διευρυμένο ρόλο στην αποκεντρωμένη ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη, μεγάλα οικονομικά ιδρύματα του εξωτερικού αναγνωρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις έχει έρθει αυτή η στιγμή. Η Citigroup θεωρεί ότι «είμαστε σε ένα σημείο που η ζήτηση οδηγείται από τους κλασσικούς οικονομικούς παράγοντες και όχι από τις επιδοτήσεις και αυτό είναι μια επανάσταση».
Αντίστοιχα, η τράπεζα UBS πιστεύει ότι έχει ξεκινήσει μια «ηλιακή επανάσταση δίχως επιδοτήσεις», η οποία θα μπορούσε να συνεισφέρει μέχρι και το 18% του ηλεκτρισμού σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης. Σε σχετική της ανάλυση, η τράπεζα παρατηρεί ότι «Με βάση τα οικονομικά, πιστεύουμε ότι σχεδόν κάθε νοικοκυριό στην Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με φωτοβολταϊκά μέχρι τα τέλη αυτής της δεκαετίας».
Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στους Financial Times, τα μη επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά είναι πολύ λίγα σήμερα, μόλις το 0,1% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων, χαρακτηρίζονται όμως από αυξητική τάση.
Βεβαίως, τα σημερινά δεδομένα στα φωτοβολταϊκά οδηγούν και σε ορισμένες επιπλοκές, ιδίως όσον αφορά τις εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού. Όπως εξηγεί η Bloomberg New Energy Finance, οι εταιρείες χάνουν πελάτες τις ώρες αιχμής, όταν δηλαδή η ζήτηση είναι αυξημένη, διότι αυτοί οι πελάτες διαθέτουν φωτοβολταϊκά και αυτοπαράγουν σε ένα βαθμό την ενέργεια που καταναλώνουν. Οι μεγάλες ΔΕΚΟ όμως πρέπει και πάλι να διατηρούν το δίκτυο και τους μεγάλους συμβατικούς σταθμούς για τις ώρες που είναι απαραίτητοι, οπότε βγαίνουν χαμένες.
Αυτό είναι αισθητό ιδίως στις πιο ώριμες αγορές φωτοβολταϊκών, όπως της Γερμανίας. Η ΕΟΝ, ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, τονίζει ότι οι επιδοτούμενες ΑΠΕ έχουν οδηγήσει εκτός αγοράς τις νέες μονάδες της που λειτουργούν με φυσικό αέριο, άρα με το ισχύον πλαίσιο είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικές.
Κατ΄ επέκταση, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις συμβατικές μορφές ενέργειας ακόμα και δίχως επιδοτήσεις. Ήδη, σε κορεσμένες αγορές, όπως της Ισπανίας, οι καταναλωτές εγκαθιστούν σε αρκετές περιπτώσεις φωτοβολταϊκά απλά και μόνο για να γλιτώσουν τα υψηλά ενεργειακά κόστη που συνεπάγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού.
Τέλος, μια ακόμα καλή είδηση για τα φωτοβολταϊκά της Ευρώπης είναι και η επίλυση της διαμάχης της Ε.Ε. με την Κίνα που αφορούσε τα πάνελ κινεζικής προέλευσης, τα οποία είναι και τα φθηνότερα. Από τη στιγμή που δεν θα επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα, το κόστος των φ/β θα παραμείνει σχετικά χαμηλό, δίνοντας έτσι μια σχετική ώθηση στις νέες εγκαταστάσεις.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου