Με αφορμή τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, ακούγεται πολύ τις τελευταίες ημέρες ότι θα έπρεπε να αναπτυχθούν περισσότερο οι ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, ώστε να γίνουν ενεργειακά αυτάρκη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν επαρκούν για να καλύψουν αποτελεσματικά και χωρίς διακοπές τις ανάγκες των νησιών. Πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτούν από τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη και ασφαλής κάλυψη των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό.
Βλέπουμε λοιπόν ότι αν και είναι προφανής η ανάγκη ανάπτυξης των ΑΠΕ στα νησιά, είτε πρόκειται για αιολικά, είτε για φωτοβολταϊκά και άλλες τεχνολογίες, εντούτοις τα στελέχη του κλάδου της πράσινης ενέργειας γνωρίζουν καλά ότι από μόνες τους δεν αρκούν για να καλύψουν τις τοπικές ανάγκες, αφού και πάλι θα χρειάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες βάσης για να καλύπτουν τις ανάγκες στις χρονικές περιόδους που το ανανεώσιμο δυναμικό θα είναι χαμηλό.
Κατ’ επέκταση, η ανάπτυξη των ΑΠΕ στα νησιά έχει νόημα μονάχα αν συνοδευτεί από την διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ένα έργο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει ήδη από φέτος δίχως περαιτέρω καθυστερήσεις. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί σχετικός διαγωνισμός από τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όμως κηρύχθηκε άγονος. Πλέον, ο ΑΔΜΗΕ προσανατολίζεται στην διεξαγωγή νέου διαγωνισμού μέχρι τα τέλη του έτους και αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο, καθώς το έργο πρέπει να υλοποιηθεί ως το 2015 προκειμένου να αξιοποιηθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Να θυμίσουμε επίσης σε ότι αφορά τον διαγωνισμό, ότι αυτή τη φορά θα χωριστεί σε τέσσερα τμήματα και δεν θα είναι ένα ενιαίο έργο, όπως ήταν αρχικά.
Εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός αυτός, τότε τα νησιά θα αναβαθμιστούν σημαντικά όσον αφορά την προμήθειά τους με ηλεκτρισμό και παράλληλα εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν και περί τα 600 εκατ. ευρώ που δαπανώνται σήμερα για την παραγωγή με μονάδες πετρελαίου. Το κόστος αυτό αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές με τη μορφή των ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας). Ουσιαστικά, με τα υπάρχον σύστημα, οι καταναλωτές του ηπειρωτικού δικτύου επιδοτούν μέσω των ΥΚΩ την παραγωγή στο νησιωτικό χώρο ώστε εκείνοι οι καταναλωτές να πληρώνουν τα ίδια τιμολόγια ηλεκτρισμού.
Μιας και μιλήσαμε όμως για τις ΑΠΕ, η διείσδυσή τους στην αποκεντρωμένη πλέον παραγωγή των νησιών προϋποθέτει μια νέα νοοτροπία και από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος καλείται να τις εντάξει με ορθολογικό τρόπο στο μείγμα άπαξ και ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων. Δίχως αμφιβολία, μια θέση σε όλο αυτό το σχέδιο θα πρέπει να έχουν επιτέλους και τα υπεράκτια αιολικά, τα οποία σήμερα φαντάζουν χαμένη υπόθεση λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και των αντιδράσεων από μερίδα των τοπικών κοινωνιών. Σε γενικές γραμμές, είναι πραγματικά οξύμωρο να αντιτίθενται ορισμένοι στην εγκατάσταση των ΑΠΕ στα νησιά, τη στιγμή που το κόστος της παραγωγής με πετρέλαιο είναι πλέον απαγορευτικά υψηλό. Βέβαια, δικαίως ή αδίκως, το κόστος αυτό διαμοιράζεται σε όλους τους καταναλωτές, άρα δεν «τσούζει» τόσο τους συγκεκριμένους ανθρώπους…
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου