Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

ΡΑΕΚ: Δεν Υπάρχει Σαφές Χρονοδιάγραμμα για Επενδύσεις από Τρίτους στην Ηλεκτροπαραγωγή

Το τοπίο αναφορικά με τη δραστηριοποίηση ανταγωνιστή της ΑΗΚ στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ενεργειακό εκτιμά ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς.

Σε σημερινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι υπάρχουν δύο αδειοδοτημένες εταιρείες για μεγάλες μονάδες συνδυασμένου κύκλου και κάποιες άλλες εταιρείες για πιο μικρές μονάδες, αλλά, πρόσθεσε «δεν έχουμε κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα από τον οποιοδήποτε ότι προχωρεί με την υλοποίηση του έργου του».

Όπως αναφέρει το stockwatch, ο κ. Σιαμμάς είπε πως όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το ενεργειακό μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας θα διαφανεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο εάν κάποια έργα εκτός από το τερματικό υγροποίησης του Βασιλικού θα προχωρήσουν.

Διευκρινίζοντας ότι τα μεγάλα ενεργειακά έργα προχωρούν πολύ αργά και θέλουν πολλά χρόνια για να υλοποιηθούν, ανέφερε ότι την παρούσα περίοδο δεν υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ηλεκτροπαραγωγή, παρατήρησε ταυτόχρονα πως η ενεργοποίηση άλλης εταιρείας στην ηλεκτροπαραγωγή θα συμβάλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού που θεωρητικά έστω και ελαφρώς θα συμβάλει στη μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης μιλώντας στο ΚΥΠΕ αναφορικά με την ψηλή τιμή ρεύματος, είπε ότι το κόστος παραγωγής είναι ψηλό και αυτό οφείλεται σε λανθασμένες αποφάσεις της πολιτείας διαχρονικά, η οποία σταμάτησε την ΑΗΚ στην προσπάθεια της ν’ απεξαρτηθεί από το πετρέλαιο.

Πρόσθεσε πως η ΡΑΕΚ προ του ψηλού κόστους παραγωγής συμπιέζει όσο μπορεί το ποσοστό κέρδους της ΑΗΚ κατά παράβαση της μεθοδολογίας διατιμήσεων.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι με βάση τη μεθοδολογία διατιμήσεων της ΡΑΕΚ, η ΑΗΚ δικαιούται απόδοση 6% στα κεφάλαια της στο κομμάτι της αγοράς που είναι μονοπωλιακό (δηλαδή αυτό της μεταφοράς και της διανομής) και 8% στο ελευθεροποιημένο κομμάτι (δηλαδή αυτό της παραγωγής και της προμήθειας).
Ανέφερε περαιτέρω ότι οι ρυθμιζόμενες από την ΡΑΕΚ διατιμήσεις επιτρέπουν διαχρονικά στην ΑΗΚ πολύ χαμηλότερες αποδόσεις στο 2% μόνο.

Παρατήρησε ότι αν ο ιδιωτικός τομέας ήταν διατεθειμένος να αρκεστεί στα χαμηλά ποσοστά απόδοσης κεφαλαίου που αφήνονται στην ΑΗΚ, ή θα ήταν σε θέση να πωλήσει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές χαμηλότερες από την ΑΗΚ, θα είχε μέχρι τώρα δραστηριοποιηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου