Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Η Πάρνηθα Ακόμη Αναρρώνει από τις Πληγές του 2007

Μνήμες από το 2007 ξύπνησε και μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. Το μυαλό γύρισε πίσω στην καταστρεπτική πυρκαγιά (αποτέλεσμα και των βαρύτατων ευθυνών των αρμοδίων), η οποία ανέβηκε στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σε 36.000 υπολογίζονται τα στρέμματα (κυρίως ελατοδάσους) που κάηκαν εκείνη την τρομερή βραδιά, όταν ένα φλεγόμενο στεφάνι σημάδεψε το πανέμορφο βουνό. Εξι χρόνια μετά, η φύση της Πάρνηθας βρίσκεται σε πορεία αναγέννησης, ως αποτέλεσμα και της προσπάθειας των αρμοδίων, πρώτα και κύρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, αλλά και των εθελοντών. Για αυτό και η αγωνία είναι μεγάλη. Για να μη σκαρφαλώσει ξανά φωτιά στο βουνό και αφανίσει όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, σε περίπου 4.000 στρέμματα έχουν φυτευτεί 118.800 δενδρύλλια ελάτης και 194.300 φυτά μαύρης πεύκης, μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει επιβιώσει. Αρχικά οι αρμόδιοι θεώρησαν ότι θα ήταν καλύτερα να φυτέψουν προδάσος μαύρης πεύκης, το οποίο θα δημιουργούσε σκιά για να αναπτυχθούν τα έλατα. Η μαύρη πεύκη όμως αποτελεί εκλεκτό... έδεσμα για τα κόκκινα ελάφια, τα οποία έχουν επιστρέψει στο βουνό. Για αυτό ο φορέας ξεκίνησε να φυτεύει απευθείας έλατα, τα οποία αναπτύσσονται πολύ καλά. Στο φυτώριο 300.000 μικροσκοπικά ελατάκια μεγαλώνουν και περιμένουν την ώρα τους για να φυτευτούν.
Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να φυτευτεί όλη η καμένη έκταση. Οχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και γιατί η φυσική αναδάσωση θα προχωρήσει και μόνη της. Κρίσιμο όμως ερώτημα είναι εάν θα αναγεννηθεί και σε ποιο βαθμό η ελάτη, που χαρακτήριζε το βουνό. Σήμερα, σε μέρη του βουνού όπου υπήρχε έλατο, αναπτύσσεται χαλέπιος πεύκη, για πρώτη φορά σε ύψος άνω των 700 μέτρων.
Στα θετικά της περιόδου από την καταστροφική πυρκαγιά είναι αναμφίβολα η αντοχή που επέδειξε το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, που σήμερα υπολογίζεται ότι αριθμεί άνω των 600 ατόμων.
Το έργο της Πάρνηθας σφραγίστηκε από τη συμμετοχή των εθελοντών, τόσο στην αναδάσωση όσο και στην πυροπροστασία (συμμετοχή στα φυλάκια και στις περιπολίες).
Όλα αυτά δεν σημαίνουν βεβαίως ότι έχουν εξαφανιστεί τα φαινόμενα λαθροθηρίας και ασυνείδητης συμπεριφοράς επισκεπτών που εγκυμονεί κίνδυνο πυρκαγιάς. Κι όλα αυτά, την ώρα που πολυποίκιλα συμφέροντα εποφθαλμιούν τους δασωμένες πρόποδες της Πάρνηθας.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου