Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

ΡΑΕ Προς ΔΕΗ: Να Μην Μετακυλίεται το Κόστος Άνθρακα στους Μεγάλους Καταναλωτές Εκτός αν Προσφέρονται Εξειδικευμένα Τιμολόγια

Σε νέα απόφαση προχώρησε η ΡΑΕ σχετικά με τη διαμάχη ανάμεσα στη ΔΕΗ και την Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία, όσον αφορά τις αυξήσεις που επέβαλε μονομερώς η πρώτη, επικαλούμενη το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών που αντιμετωπίζει από φέτος.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η ΔΕΗ είχε ενημερώσει την Επίλεκτο για την πρόθεσή της να χρεώσει επιπλέον 6,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω του προβλεπόμενου κόστους του CO2. Στην πράξη όμως, η τιμή του άνθρακα φέτος κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα 7 ευρώ ανά τόνο που προέβλεπε η ΔΕΗ, δηλαδή στα 4 ευρώ ανά τόνο.

Η Επίλεκτος στη συνέχεια προσέφυγε στη ΡΑΕ, χαρακτηρίζοντας την κίνηση της ΔΕΗ ως αυθαίρετη και τη γενικότερη τιμολογιακή της πολιτική στη Μέση Τάση ως καταχρηστική. Ισχυρίζεται επίσης ότι η ΔΕΗ δεν δύναται με βάση τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρισμού να επιβάλει τέτοιου είδους πρόσθετες χρεώσεις μονομερώς.
Το αποτέλεσμα της αύξησης που επέβαλε η ΔΕΗ ήταν, σύμφωνα με την Επίλεκτο, να αυξηθεί το ενεργειακό κόστος της εταιρείας στο 39% επί των λειτουργικών δαπανών, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα υψηλό.
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ απάντησε ότι το κόστος του άνθρακα είναι ομοιόμορφο και σύμφωνο με τους κανόνες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτό μια διαπραγμάτευση με τους επιμέρους πελάτες της.
Με βάση τα παραπάνω, καθώς και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, η ΡΑΕ σύστησε στη ΔΕΗ να προβεί σε εξειδικευμένα τιμολόγια για τους μεγάλους πελάτες της στη Μέση και Υψηλή Τάση. Με τη νέα της απόφαση τονίζει ότι η πλήρης μετακύλιση του κόστους CO2 οριζόντια στους πελάτες της ΔΕΗ φανερώνει την έλλειψη ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και δημιουργεί προβλήματα «ηθικής βλάβης». Επίσης, παρατηρεί ότι η ΔΕΗ δεν ακολουθεί συνετή εμπορική πολιτική και απλά ανακοινώνει τα νέα τιμολόγια στους πελάτες, δίχως ουσιαστική διαβούλευση.
Ως εκ τούτου, η ΡΑΕ αποφάσισε ότι η ∆ΕΗ δεν θα πρέπει να προβαίνει, διακριτώς και µονοµερώς, στην επιβολή της χρέωσης για το κόστος αγοράς δικαιωµάτων εκποµπών προς την Επίλεκτο, µέχρι την κατάρτιση και προσφορά σε αυτήν εξειδικευµένων ανταγωνιστικών τιµολογίων.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου