Δεν περνάει ημέρα που να μην «ανακαλυφθεί» και ένα νέο κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου στα Ελληνικά πελάγη και θάλασσες σύμφωνα με ανακοινώνεις αυτόκλητων, τις περισσότερες φορές, εμπειρογνωμόνων και πανεπιστημιακών καθηγητών. Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των ανωτέρω υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου Νοτίως της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος, στο Νότιο Ιόνιο αλλά και στο Βόρειο Ιόνιο και στην Αδριατική που μεταξύ τους συνολικά υπερβαίνουν τα 5,0 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δηλαδή, πενταπλάσια των αποθεμάτων του Αζερμπαϊτζάν!) ενώ στην περίπτωση του πετρελαίου τα αντίστοιχα αποθέματα φθάνουν ακόμα τα 10 δις βαρέλια.
Μάλιστα σε πρόσφατο συνέδριο στην Κρήτη σχετική εισήγηση ανέφερε ότι η αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης ανέρχεται στο 1.7 τρις ευρώ! Και όλα αυτά τα τεράστια αποθέματα είναι προφανώς προσβάσιμα και εκμεταλλεύσιμα αρκεί να καθορισθεί η ΑΟΖ. Επιπλέον τα αναμενόμενα έσοδα και οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν από την εκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών θα σώσουν ως δια μαγείας την χρεοκοπημένη Ελλάδα, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα των εισηγητών του συνεδρίου της Κρήτης το 80% των κερδών θα τα καρπωθεί το Ελληνικό Δημόσιο και το 5% θα πάει στην Περιφέρεια.
Δυστυχώς, τα ανωτέρω σενάρια επιστημονικής φαντασίας ενισχύονται και από δηλώσεις πολιτικών προσώπων που κάνουν αναφορά σε προσδοκώμενα σε βάθος χρόνου οικονομικά οφέλη από φορολογικά έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, επί της πιθανής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας (δηλαδή Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο), οι έρευνες στα οποία θα ξεκινήσουν εντός του 2014 από τις προεπιλεγμένες εταιρείες. Ακόμη υπάρχουν δηλώσεις για κάποιες πρώτες θετικές εκτιμήσεις από τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε το Nordic Explorer το Α’ εξάμηνο του έτους, η λεπτομερής ερμηνεία των οποίων όμως δεν θα είναι γνωστή προ το τέλος του έτους, και αυτό υπό την αίρεση των ενδιαφερόμενων εταιρειών που θα προμηθευτούν, έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα πακέτα δεδομένων.
Χωρίς ν’ αποκλείουμε την περίπτωση η Ελλάδα να διαθέτει ορισμένα αξιόλογα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και έχουν ήδη εντοπισθεί δεκαέξι (16) συγκεκριμένες περιοχές (χωρίς να προσμετρούνται σε αυτές η Νότια Κρήτη και η ανοικτή θάλασσα του Ιονίου), η αλήθεια είναι ότι σήμερα τα βεβαιωμένα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα μετά βίας φθάνουν τα 30.0 εκατ. βαρέλια (περιλαμβανομένων του Πρίνου, της Επανομής και του Κατάκολου). Εάν υπολογίσουμε και τις εκτιμήσεις για τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό μπορούμε να αναφερθούμε σε επιπλέον 250 εκατ. βαρέλια πιθανών κοιτασμάτων. Και αυτά τα νούμερα και τα προσδοκώμενα οικονομικά έσοδα απέχουν πάρα πολύ από τις φανταστικές εκτιμήσεις και σχέδια αξιοποίησης, που αρέσκονται να περιγράφουν ορισμένοι σε μεταμεσονύκτιες τηλεοπτικές εκπομπές και σε αποκαλυπτικά ρεπορτάζ Κυριακάτικων φύλλων.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η επιτάχυνση του προγράμματος της κυβέρνησης για την ίδρυση του ανεξάρτητου φορέα που θα αναλάβει τις έρευνες, της ΕΔΕΥ ΑΑ.Ε, η υπογραφή των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους για τις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα, η επαναπροκήρυξη γνωστών πετρελαιοπιθανών περιοχών στο πλαίσιο του Open Door και τέλος ο καθορισμός μίας ξεκάθαρης μακροχρόνιας στρατηγικής – που σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό απούσα – για την αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου της χώρας. Εάν δεν γίνουν αυτά τα αυτονόητα είναι εντελώς ανώφελο αλλά και άκρως επικίνδυνο να ομιλούμε περί των μυθωδών ποσών που μπορεί κάποτε να αποκομίσει από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων η Ελλάδα.
Επειδή δε υπάρχουν συνεχείς παρεμβάσεις στον πρωθυπουργό και σε άλλα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, από αυτόκλητους σωτήρες, για την άμεση ανάγκη ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ – γιατί διαφορετικά όπως αφελώς υποστηρίζουν δεν θα υπάρξει ανάπτυξη – καιρός είναι η πολιτική ηγεσία να λάβει τα μέτρα της και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους βάζοντας ένα τέλος στην παραπληροφόρηση, που μοιραία οδηγεί στην σπέκουλα. «Αιδώς Αργείοι», θα παρατηρήσουμε από πλευράς μας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για προσγείωση στην πραγματικότητα, μία ψύχραιμη ανάλυση της όλης κατάστασης και προπαντός την υλοποίηση προγραμματισμού με δεσμευτικούς στόχους, για έρευνες.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου