Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Καθυστερήσεις στο Σχέδιο ΗΑΕ-Τουρκίας για την Ανάπτυξη του Λιγνίτη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν στις αρχές του έτους να αναπτύξουν τον λιγνιτικό σταθμό Afş inElbistan στη νότια Τουρκία, στα πλαίσια μιας επένδυσης συνολικού ύψους 12 δις. δολαρίων, που περιλαμβάνει και την εξόρυξη λιγνίτη. Τώρα όμως, οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τα ΗΑΕ για καθυστερήσεις, αφού δεν έχει επιλεγεί ακόμα από την πλευρά τους ένας εγχώριος συνεργάτης για να σχηματιστεί η κοινοπραξία.
Η εν λόγω συμφωνία υπογράφηκε τον Ιανουάριο ανάμεσα στην τουρκική EUASκαι την TAQA, με έδρα το Άμπου Ντάμπι. Το 35% του σχεδίου ανέλαβε η τουρκική πλευρά, ενώ το υπόλοιπο 65% η TAQA, η οποία στη συνέχεια επιχείρησε να βρει κάποιο συνεργάτη στην τουρκική αγορά, ώστε να συνεισφέρει με ένα ποσό της τάξης του 1,7 δις. δολαρίων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, η αραβική εταιρεία δεν κατάφερε μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε κάποια συνεργασία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάπτυξη του έργου.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η παραγωγή 85 εκατ. τόνων άνθρακα ετησίως, ενώ για την κατασκευή των απαραίτητων μονάδων θα απασχοληθούν 15.000 εργαζόμενοι και άλλοι 8.500 σε μόνιμη βάση. Σημειώνεται, τέλος, ότι τα αποθέματα λιγνίτη στην εν λόγω περιοχή είναι πολύ μεγάλα και καλύπτουν το 40% των συνολικών αποθεμάτων της Τουρκίας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου