Νέες προοπτικές για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και τον ρόλο τους όσον αφορά στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης ανοίγει το Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ που υπογράφηκε χθες στη Λευκωσία και καλύπτει τους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
«Είναι μία σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των τριών χωρών», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας Silvan Shalom υπέγραψαν το Μνημόνιο. Οι τρεις υπουργοί σε κοινή διακήρυξη εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο σχέδιο «Eurasia Interconnector», που αφορά σε υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, μεταφορικής ισχύος 2.000 ΜW. To πρώτο της τμήμα, το καλώδιο Κύπρου-Ισραήλ μπορεί να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες, μετά την έναρξη των εργασιών.
Η Αθήνα και η Λευκωσία προωθούν επίσης πρόταση κατασκευής ενός αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη και από εκεί με την ηπειρωτική Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε να μεταφέρει και ισραηλινό αέριο. Μέχρι στιγμής το Ισραήλ δείχνει να προτιμά τους σταθμούς υγροποιημένου αερίου (LNG) και τη μεταφορά με ειδικά πλοία, ενώ οι εταιρείες που αναπτύσσουν τα γιγάντια ισραηλινά κοιτάσματα εξετάζουν τη κατασκευή αγωγών προς Τουρκία, Ιορδανία, Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή. Τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και του αγωγού ΤΑΡ δείχνουν να προτιμούν επίσης οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον.
Τερματικό LNG
Σε πρώτη φάση πάντως η Κύπρος σχεδιάζει τερματικό LNG, που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό. Μάλιστα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε το Ισραήλ να συμμετάσχει στο πρότζεκτ του Βασιλικού.
Σε πρώτη φάση πάντως η Κύπρος σχεδιάζει τερματικό LNG, που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό. Μάλιστα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε το Ισραήλ να συμμετάσχει στο πρότζεκτ του Βασιλικού.
«Η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μία σημαντική και δημιουργική φάση», δήλωσε ο κ. Μανιάτης, τονίζοντας ότι η αξιοποιίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, η δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και η πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη αποτελούν παράγοντες σταθερότητας και ευημερίας των λαών της περιοχής. Ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρισε το Μνημόνιο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου, προσθέτοντας ότι είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προετοιμασίας που έγινε εδώ και ένα χρόνο.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη του αγωγού αερίου Κύπρου-Κρήτης και του καλωδίου στα Ευρωπαϊκά Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος, καθώς η εξέλιξη αυτή σημαίνει προτεραιότητα στην εκπόνηση των μελετών, μείωση ως 40% του χρόνου υλοποίησης και δυνατότητα χρηματοδότησης από διεθνείς τράπεζες. Σε κατ' ίδαν συνάντηση με τον κ. Shalom συζήτησε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για εξαγωγή του 40% του αερίου και τους εναλλακτικούς τρόπους υλοποιήσής του.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 09/08/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου