Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Κύπρος: Καθαρή Λύση με ITERA από τη ΔΕΦΑ

Την προστασία της υφιστάμενης διαδικασίας για την «ενδιάμεση λύση» μέχρι την τελική κατάληξη, αποφάσισε χθες το βράδυ η ΔΕΦΑ μετά από μακρά συνεδρία, στην οποία εξέτασε τόσο τις νομικές γνωματεύσεις για το πώς θα προχωρήσει, όσο και την επιστολή ΙΤΕΡΑ που ζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του διαγωνισμού. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», η απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα, είναι όπως η διαπραγματευτική ομάδα της ΔΕΦΑ προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε τελικές διαπραγματεύσεις με την ΙΤΕΡΑ και μόνο, στο πλαίσιο της διαδικασίας. Στις διαπραγματεύσεις το πλαίσιο ποσοτήτων φυσικού αερίου και η διάρκεια ενδεχόμενου συμβολαίου, θα τηρηθεί στα πλαίσια των προβλέψεων του διαγωνισμού, αλλά και στο πλαίσιο των οδηγιών του μετόχου – κράτους, με βάση την τελευταία σύσκεψη στο Προεδρικό, για αύξηση των ποσοτήτων και της διάρκειας της συμφωνίας. Η ομόφωνη απόφαση στη χθεσινή συνεδρία του Δ.Σ. της ΔΕΦΑ, προβλέπει επίσης ότι η όποια κατάληξη των τελικών διαπραγματεύσεων με την ΙΤΕΡΑ, θα διαμορφωθεί σε έκθεση προς τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ώστε να ληφθούν περαιτέρω οδηγίες από την Κυβέρνηση ως ιδιοκτήτη της ΔΕΦΑ. 
Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι στη χθεσινή συνεδρία, τέθηκε έντονα το θέμα προστασίας της διαδικασίας από νομικούς και άλλους κινδύνους, που θα μπορούσαν να φέρουν σε δύσκολη θέση την ίδια τη ΔΕΦΑ αλλά και τη Δημοκρατία, δεδομένου μάλιστα ότι για το θέμα του εφοδιασμού της ΑΗΚ με καύσιμα (υγρά ή φυσικό αέριο ή με άλλες λύσεις) αφορά τεράστια ποσά αλλά και συμφέροντα, πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενα. Η πρόθεση είναι να λήξει το συντομότερο η διαδικασία ώστε η Κυβέρνηση να μπορέσει να προχωρήσει στα σχέδια της για συγχώνευση της ΔΕΦΑ με την ΚΡΕΤΥΚ ή άλλως πώς. 
Όμως, όπως όλα δείχνουν η κατάληξη θα είναι προς το τέλος Αυγούστου, αφού η επόμενη εβδομάδα είναι νεκρή ενώ μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας έχουν κατεπείγουσες προσωπικές υποθέσεις στο εξωτερικό που δεν μπορούν να αναβληθούν, κυρίως για οικογενειακούς λόγους.

(από την εφημερίδα "Φιλελεύθερος")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου