Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Επενδυτικός Πυρετός στην Αγορά Ενέργειας της Τουρκίας

Οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της Τουρκίας ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τον κλάδο της ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν έχει δώσει το σύνθημα για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δικτύων και μονάδων παραγωγής στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.
Πρόσφατα άλλωστε, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι τα προσδοκώμενα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των δικτύων και μονάδων ηλεκτρισμού αγγίζουν τα 26 δις. δολάρια.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Χουριέτ, στο στόχαστρο των μεγάλων επιχειρήσεων βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρισμού της χώρας, τα οποία καλύπτουν 18 διαφορετικές περιοχές. Η κοινοπραξία KolinLimakCengizκέρδισε πρόσφατα τον διαγωνισμό για το δίκτυο BEDAS, το οποίο καλύπτει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, καθώς και το δίκτυο του Ακντενίζ. Επίσης, η Ç amlı Enerji αποκόμισε τα δικαιώματα για το δίκτυο διανομής στις περιοχές Σίβας, Τοκάτ και Γιοζγκάτ της κεντρικής Ανατολίας, έναντι 260 εκατ. δολαρίων.
Ακόμη μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον ηλεκτρισμό είναι η Enerjisa τηςSabancı Holding, η οποία ανέλαβε το δίκτυο της Κωνσταντινούπολης στην ασιατική πλευρά, καθώς και τα δίκτυα της Άγκυρας και της Τσουκούροβα, έναντι συνολικού τιμήματος 4,3 δις. δολαρίων.
Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η διανομέας Baş kent Doğ algaz που καλύπτει την Άγκυρα πωλήθηκε στην κατασκευαστική Torunlar Gı da, έναντι 1,16 δις. δολαρίων.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι αποκρατικοποιήσεις τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στη γειτονική χώρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου