Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Οι ΑΠΕ θα Σώσουν το Αρχιπέλαγος

Αναμενόμενο θεωρείτο από όλους τους παράγοντες των Κυκλάδων η έκρηξη που βύθισε την Σαντορίνη στο σκοτάδι την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στο νησί είναι γνωστό τοις πάσι ότι φτάνει στα όριά του τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που εμπεριέχει τον κίνδυνο του μπλακ άουτ, το οποίο συνέβη προχθές.


Αυτό που συνέβη στη Σαντορίνη, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί σε οποιοδήποτε νησί των Κυκλάδων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα με τον κίνδυνο του μπλακ άουτ υπάρχει το πρόβλημα της συνεχούς πτώσης της τάσης που προκαλεί πολλές βλάβες στις ηλεκτρικές συσκευές των κατοίκων.

Στα ορισμένα νησιά του Αρχιπελάγους έχει αρχίσει εδώ και χρόνια η ΔΕΗ να εγκαθιστά ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι Κυκλάδες είναι γνωστές για τους αέρηδές τους. Είναι ένας από τους πιο ιδεώδεις τόπους για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο με τη βοήθεια των ανέμων αλλά και με τη δύναμη των κυμάτων.

Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι η ανάπτυξή τους θα έλυνε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της διάθεσης ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά αν υπήρξε διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Μάλιστα θα συντελούσαν στην απομάκρυνση των ρυπογόνων εργοστασίων της ΔΕΗ που δουλεύουν με πετρέλαιο. Διπλό κέρδος και για το περιβάλλον και για τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ.

Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα αυτό δεν προχωράει. Σε πολλές περιπτώσεις αντιδρούν έντονα οι τοπικές κοινωνίες. Σε άλλες οι τεχνικές λύσεις που πρέπει να βρεθούν είναι πολύπλοκες και έχουν σημαντικό κόστος.

Όταν όμως η ελληνική οικονομία προσβλέπει σε μεγάλο βαθμό για την έξοδό της από την κρίση στον διεθνή τουρισμό, φαινόμενα όπως αυτά της Σαντορίνης δεν μπορούν να εμφανίζονται. Το σύνολο σχεδόν των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ είχαν σαν θέμα το μπλακ άουτ της Σαντορίνης.

Τις επιπτώσεις του συμβάντος δεν θα τις δούμε φέτος αλλά το καλοκαίρι του 2004. Αλλά είναι ένα ακόμα δυσμενές στοιχεία που προστίθεται στις πολλές και χρόνιες παθογένειες του ελληνικού τουρισμού.

Η κυβέρνηση πρέπει να πείσει ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και να στρέψει τις επενδύσεις προς αυτές. Οι συντεχνιακές και άλλες αντιδράσεις πρέπει να σταματήσουν. Το κοινωνικό συμφέρον υπερτερεί οποιονδήποτε τοπικών ή άλλων συμφερόντων. Όταν γίνει κατανοητό αυτό από όλους θα εκλείψουν και φαινόμενα όπως αυτά της Τρίτης. Διαφορετικά θα βράζουμε αέναα στο ζουμί μας.

(από το "Βήμα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου