Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

«Στέρεψε» το Ειδικό Ταμείο της ΒΡ για Αποζημιώσεις Από την Πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Σχεδόν το σύνολο των 20 δις δολαρίων που είχε δεσμεύσει η BΡ για αποζημιώσεις σχετικά με το δυστύχημα του DeepwaterHorizon έχει διατεθεί από την πολυεθνική πετρελαϊκή. Αυτό ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η ΒΡ, ενισχύοντας τις προβλέψεις ότι το κόστος από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού θα απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη της σε σχέση με ό, τι αρχικά αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, έχουν ήδη διατεθεί 19,7 δις δολ. από τα κονδύλια του ειδικού ταμείου, το οποίο συστάθηκε αμέσως μετά την καταστροφή. Αν και το ταμείο διαθέτει ακόμη 7 δις δολ., εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε, την περασμένη Τρίτη, 31 Ιουλίου, ότι από αυτά, μόνο 300 εκατ. δολ. προορίζονται για διάφορες αξιώσεις βλαβών από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.


Συνολικά, η ΒΡ έχει ανακοινώσει πως το κόστος από τη διαρροή έφτασε τα 42,4 δις δολ., στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις αποζημιώσεις των θυμάτων, και τα έξοδα καθαρισμού, αλλά και τα διάφορα πρόστιμα.
Η μείωση των κονδυλίων για αποζημιώσεις θέτει νέα ερωτηματικά για την ΒΡ τρία χρόνια και πλέον μετά το φοβερό δυστύχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη του δευτέρου τριμήνου του 2013, μειώθηκαν κατά 24% στα 2,71 δισ. δολάρια, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3,40 δισ. δολάρια.
Η συνολική παραγωγή της BP σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο διαμορφώθηκε στα 2,241 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μείωση κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, τα έσοδα του ομίλου μειώθηκαν στα 94,71 δισ. δολάρια, από τα 94,98 δις. δολάρια στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Η ΒΡ έχει πωλήσει πάνω από 38 δις δολ. σε περιουσιακά στοιχεία για να εξοφλήσει απαιτήσεις σχετικές με την πετρελαιοκηλίδα, και η προοπτική νέων αποζημιώσεων φαίνεται να την αποτρέπουν από νέες αγορές.

Τους τελευταίους μήνες, ο μεγάλος αριθμός δικαστικών απαιτήσεων σε βάρος της ΒΡ την έχουν οδηγήσει σε μία μάχη εντός και εκτός δικαστηρίων για να αλλάξει τον τρόπο πληρωμής αυτών των αποζημιώσεων. Η διαμάχη ξεκινά από έναν συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η πετρελαϊκή πολυεθνική με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ιδιώτες της περιοχής του Κόλπου του Μεξικού για οικονομικές και περιουσιακές απώλειες. Ο συμβιβασμός δεν προέβλεπε ανώτατο όριο για τις συνολικές αποζημιώσεις που θα κατέβαλε η ΒΡ.

Αρχικά, η εταιρεία υπολόγιζε ότι οι αποζημιώσεις προς την βιομηχανία των αλιευτικών τροφίμων και λοιπών επιχειρήσεων και ιδιωτών που είχαν εγείρει αξιώσεις για οικονομικές απώλειες λόγω της πετρελαιοκηλίδας, θα τής κόστιζαν 7,8 δις δολ. Μέχρι τώρα, για απώλειες επιχειρήσεων η ΒΡ έχει καταβάλει κατά μέσο όρο 208.000 δολ. ανά επιχείρηση σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη. Τόσο ο αριθμός όσο και το μέγεθος των αξιώσεων ξεπέρασαν τους αρχικούς υπολογισμούς της ΒΡ. Έτσι, το εκτιμώμενο κόστος του συμβιβασμού αυξήθηκε πάνω από 9,6 δις δολ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένονται να κατατεθούν κι άλλες προσφυγές.

Αν υποτεθεί ότι ο τρέχον ρυθμός αποδοχής αξιώσεων παραμείνει ο ίδιος – περίπου 55% - αυτό θα μπορούσε να στοιχίσει άλλα 4,5 δις δολ. σε αποζημιώσεις.

Η ΒΡ ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστή να παγώσει όλες τις πληρωμές όσο ερευνητής που όρισε το δικαστήριο θα εξετάζει καταγγελίες για εσφαλμένες πρακτικές από δικηγόρους που ασχολήθηκαν με τον ορισμό αποζημιώσεων. Ωστόσο, η απάντηση του δικαστή, τον Ιούλιο, στο αίτημα της ΒΡ για προσωρινή αναστολή καταβολής αποζημιώσεων ήταν αρνητική.
Επίσης, η εταιρεία απέστειλε επιστολή στους δικηγόρους των εναγόντων, με τις οποίες απειλούσε ότι θα έπαιρνε πίσω αποζημιώσεις, ενώ δημοσίευσε καταχωρήσεις στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητούσε τη διαδικασία των προσφυγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Bob Dudley, δήλωσε πρόσφατα σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το σύστημα έχει υπονομευθεί. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του δικαστή Carl Barbier, που έχει την ευθύνη για την υπόθεση της ΒΡ, ο οποίος τόνισε ότι οι υπερβολές και η χρήση τέτοιας γλώσσας “ξεπερνά τα όρια”.
Μέσω του ειδικού ταμείου, η ΒΡ έχει δώσει για αποζημιώσεις το τελευταίο 9μηνο περί το ένα δις δολ., περίπου δύο φορές όσα κατέβαλε το αμέσως προηγούμενο 9μηνο. Επίσης, εμπλέκεται και σε άλλη μία δίκη για περιβαλλοντικά πρόστιμα που θα μπορούσαν συνολικά να ανέλθουν σε 17,6 δις δολ., αν και η ίδια η εταιρεία υπολογίζει πως το ποσό θα φτάσει τα 3,5 δις δολ. περίπου. Η δεύτερη φάση της δίκης έχει οριστεί να αρχίσει στα τέλη Σεπτέμβρη.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου