Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η Κομισιόν Ενέκρινε τον Συμβιβασμό ΕΕ - Κίνας για τα Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Ενέκρινε η Κομισιόν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΕΕ και Κίνα στην υπόθεση για τις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ από την ασιατική χώρα στην Ευρώπη. Αυτό αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η ισχύς της συμφωνίας, που αποφασίστηκε από τα κράτη μέλη «σχεδόν ομόφωνα» - όπως τονίζεται – ξεκινά από τις 6 Αυγούστου.
«Μια μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε» και «κανένα κράτος μέλος δεν έχει καταψηφίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ.

Η συμφωνία η οποία ανακοινώθηκε στις 27 Ιουλίου από τον ευρωπαίο επίτροπο Εμπορίου ως μία «φιλική λύση» μεταξύ ΕΕ και Κίνας, προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τις εισαγωγές των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων στην ΕΕ.
Αν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι εμπιστευτικές, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η κατώτατη τιμή πρόκειται να καθοριστεί στα 56 λεπτά του ευρώ ανά βατ.
Το ένα τρίτο των κινέζων παραγωγών δεν αποδέχεται τους όρους της συμφωνίας, με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθεί ως τις 6 Αυγούστου για να αποφύγει τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%, και να μπορέσει να ανταγωνιστούν με τους ευρωπαίους παραγωγούς, αλλά και με τους παραγωγούς της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Έως το τέλος του έτους, τα κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν τα μέτρα που θα λάβουν για να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου