Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τα Προβλήματα των Μεγάλων Πετρελαϊκών

Η ατμόσφαιρα είναι πολύ αραιή στο υψόμετρο όπου δραστηριοποιούνται οι μεγάλες ιδιωτικές πετρελαϊκές. Τα αποτελέσματα β’ τριμήνου ήταν ένα συνονθύλευμα χαμένων προσδοκιών, αυξημένου κόστους, χαμηλής παραγωγής και προβληματικού downstream. Οι αναλυτές λένε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις ποτέ δεν ήταν χαμηλότερο.
Σε μια πρόσφατη κατάταξη της Morgan Stanley, οι ενεργειακές μετοχές ήταν φθηνότερες από τους άλλους κλάδους με βάση τις προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη – 12,9 έναντι 13,6 για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και 16,4 για τον κλάδο της υγείας.

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές, ShellBPEni και Total, παρουσίασαν κέρδη β’ τριμήνου 10% χαμηλότερα των προσδοκιών. Οι αμερικανικές πετρελαϊκές επίσης βυθίστηκαν Τα κέρδη 7 δις. δολαρίων που είχε η ExxonMobil στο β΄τρίμηνο ήταν λιγότερα από τα μισά σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Η πτώση των κερδών της Chevron ήταν η πιο απότομη της τελευταίας τετραετίας. Υπεύθυνος για την παρέκκλιση είναι ένας συνδυασμός συλλογικής αντίληψης και προβληματικής οικονομικής λειτουργίας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι οι μειωμένες επιστροφές έναντι των υψηλών δαπανών. Σε μια πρόσφατη έρευνα, η Citi Research ανακάλυψε ότι η επιστροφή του κεφαλαίου από μια ομάδα 30 πετρελαϊκών ήταν μόλις 9% κατά μέσο όρο το 2012 και προορίζεται να υποχωρήσει άλλες 100 μονάδες βάσης ως το 2015 (με προϋπόθεση μια τιμή 100 δολάρια για το Brent). Αυτό συγκρίνεται με επίπεδα της τάξης του 20% που κυριάρχησαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας.
Οι επιστροφές των μεγάλων πετρελαϊκών αναλογικά με τις δαπάνες τους εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Ένας είναι το εάν τα ποσά επενδύονται στο πετρέλαιο ή το αέριο και πολλά από αυτά επενδύθηκαν στο αμερικανικό αέριο σχιστών προτού καταρρεύσουν οι τιμές του στην αγορά. Τώρα, οι επενδυτές πληρώνουν το τίμημα. Η Shell διέγραψε στο β΄ τρίμηνο 2 δις. δολάρια από τα 24 δις. που έχει δεσμευμένα στο αμερικανικό αέριο. ΗExxon περιόρισε τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών. Οι αυξήσεις στα μερίσματα του κλάδου ήταν ελάχιστες.
Πράγματι, ο κλάδος δεν είναι φθηνός. Το «μεγάλο πετρέλαιο» ακολουθεί από πίσω την ευρύτερη αγορά, αλλά οι μετοχές των αμερικανικών πετρελαϊκών βρίσκονται σε υψηλά πενταετίας και των ευρωπαϊκών είναι και αυτές σε καλά επίπεδα. Η έλλειψη λειτουργικής ώθησης είναι τώρα μια πραγματική απειλή για τις περαιτέρω επιστροφές από έναν πρησμένο και χορτασμένο τομέα. 
Πηγή Lex/Financial Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου