Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Αυξάνονται οι ΥΚΩ στα Τιμολόγια Ηλεκτρισμού της Κύπρου

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα της ΑΗΚ για αύξηση των χρεώσεων της Αρχής σε ό,τι αφορά της Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας (ΥΔΩ) από 0,134 σεντ/kWh σε 0,136 σεντ /kWh για όλους τους καταναλωτές της ΑΗΚ.

Στην απόφαση της ΡΑΕΚ αναφέρεται ότι τα μέλη της ΡΑΕΚ κατά την εξέταση της εισήγησης της ΑΗΚ για την αύξηση στις ΥΔΩ την οποία υπέβαλε με επιστολή στις 12 Ιουλίου 2013 συνεκτίμησε το διάταγμα που εξέδωσε ο Υπουργός Εμπορίου στις 20 Ιουνίου με καθορισμό μέτρων αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας και την προστασία των Κατηγοριών Ευάλωτων Καταναλωτών.

Αναφέρει ότι έλαβε επίσης υπόψη το Προσχέδιο Τροποποιητικής Ρυθμιστικής Απόφασης της ΡΑΕΚ Αρ.1/2013 για την επιβολή ΥΔΩ στις διατιμήσεις για πολύτεκνες και δισπραγούσες οικογένειες που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου 2013 και τις νέες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών οι οποίες εντάσσονται στη διατίμηση για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών και τις οδηγίες της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ να υποβάλει εισήγηση για την αναθεωρημένη χρέωση ΥΔΩ.
Η αναθεωρημένη χρέωση ΥΔΩ θα ισχύει στις τιμολογήσεις των καταναλωτών από την 1η Αυγούστου 2013, αναφέρει η ΡΑΕΚ, εξηγώντας ότι η αύξηση θα τεθεί σε εφαρμογή στις τιμολογήσεις των καταναλωτών με μηνιαία καταμέτρηση, οι μετρήσεις των οποίων θα αρχίσουν να καταγράφονται από το τέλος του μηνός Αυγούστου 2013, και των καταναλωτών με διμηνιαία καταμέτρηση, οι μετρήσεις των οποίων άρχισαν να καταγράφονταΙ από την 1η Αυγούστου 2013.
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την παρατήρηση ότι υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των καταναλωτών που πληρώνουν μηνιαία το λογαριασμό τους και των καταναλωτών που πληρώνουν διμηνιαία, ανέφερε πως η εφαρμογή της ρύθμισης πρέπει να αρχίζει από μια ημερομηνία.
Επεσήμανε ότι η διαφοροποίηση έχει ισχύ από την ημερομηνία που αποφασίζεται και πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιβάρυνση θα είναι ασήμαντη.
«Για 1.000 κιλοβατόρες η αύξηση θα είναι δύο σεντ, εξήγησε.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Γαβριηλίδης εξήγησε ότι είναι κάτι το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές της ΑΗΚ και που ενδεχομένως θα πληρώνουν και προς τους ανταγωνιστές της ΑΗΚ για να επιδοτούνται οι ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού.
Σε αυτές τις ομάδες, είπε μέχρι πρόσφατα σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονταν οι πολύτεκνοι και οι λήπτες δημοσίου βοηθήματος. Πρόσθεσε ότι με τις νέες αποφάσεις της Κυβέρνησης υπήρξε διεύρυνση των δικαιούχων ειδικής διατίμησης και για αυτό επιβάλλεται η αύξηση για να αντισταθμιστεί το κόστος που θα έχει η αύξηση των δικαιούχων ειδικής διατίμησης.
«Η ΑΗΚ χάνει κάποια έσοδα επειδή το κράτος θέλει να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική και η ΡΑΕΚ υποχρεούται να επιβάλει την αύξηση για να καλυφθούν οι συνάνθρωποι μας που παίρνουν ρεύμα σε χαμηλότερη τιμή», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γαβριηλίδης είπε επίσης πως κάθε μήνα διαβιβάζεται στην Αρχή αναθεωρημένος κατάλογος των δικαιούχων ειδικής διατίμησης από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία.
Η ΑΗΚ ανακοίνωσε ότι από 1η Αυγούστου 2013 επιπρόσθετα ως δικαιούχοι στη διατίμηση 08 συμπεριλήφθηκαν και οι οικογένειες που παίρνουν Επίδομα Φροντίδας σε Τετραπληγικά Άτομα και Επίδομα Φροντίδας σε Παραπληγικά Άτομα και έτσι στην ειδική διατίμηση 08 περιλαμβάνονται Κύπριοι πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ που είναι πολύτεκνες ή πενταμελείς οικογένειες με βάση καθορισμένα εισοδηματικά κριτήρια, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, λήπτες επιδόματος βαριάς κινητικής αναπηρίας, λήπτες επιδόματος φροντίδας σε τετραπληγικά άτομα και λήπτες επιδόματος φροντίδας σε παραπληγικά άτομα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου