Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Υπερβολές Σαμαρά για το Φυσικό Αέριο της Ελλάδας

Την υπερβολική δήλωση ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ θα μπορούν στο μέλλον να καλύψουν με το φυσικό αέριο που διαθέτουν το 50% των αναγκών της Ευρώπης για 30 χρόνια φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον χθες.

Στις επίσημες δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς δεν ανέφερε λεπτομερείς αριθμούς και ποσοστά, αλλά σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κ. Κεδίκογλου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ομπάμα για τις παραπάνω εκτιμήσεις, οι οποίες μόνο ως υπερβολικές μπορούν να χαρακτηριστούν σήμερα που η χώρα μας κάνει μόλις τα πρώτα της βήματα στις έρευνες υδρογονανθράκων, σε αντίθεση με την Κύπρο και το Ισραήλ που έχουν προχωρήσει αρκετά την όλη διαδικασία και έχουν μια κάπως σαφέστερη (αλλά όχι πλήρη) εικόνα για τις δυνατότητές τους ως μελλοντικοί προμηθευτές.


Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Σαμαράς δήλωσε επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου 4,7 τρις. κ.μ., έναντι 4,5 τρις. κ.μ. στην περίπτωση του Ισραήλ και της Κύπρου. Βέβαια, δεν διευκρίνισε ότι μιλάει για πιθανά και όχι απολήψιμα αποθέματα, αλλά αυτά φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα όταν κάποιος θέλει να εντυπωσιάσει την άλλη πλευρά.

Δυστυχώς, φαίνεται πως στους κυβερνητικούς κύκλους, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο, οι υδρογονάνθρακες αντιμετωπίζονται ξεκάθαρα ως εργαλείο παραγωγής εντυπώσεων, γεγονός που μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Άλλωστε, τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι Ευρωπαίοι έχουν μια εικόνα για την πορεία των ερευνών στο έδαφος της Ελλάδας και στην Ανατολική Μεσόγειο και σίγουρα δεν πείθονται ότι η Ελλάδα θα γίνει μέσα σε δύο δεκαετίες ενεργειακός «τιτάνας» παγκοσμίου βεληνεκούς.

Η μόνη πιθανή ερμηνεία που θα εξηγούσε ρεαλιστικά τις δηλώσεις Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον ενόψει των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη, ώστε να συμμετάσχουν το 2014 όσο το δυνατόν περισσότερες πετρελαϊκές στον αδειοδοτικό γύρο που προγραμματίζει το ΥΠΕΚΑ. Ακόμα και έτσι όμως, δεν είναι δόκιμο να «πετάει» ο Έλληνας πρωθυπουργός νούμερα αυθαιρέτως κατά την συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Υπάρχουν άλλοι, πιο σοβαροί τρόποι για να ενημερωθούν οι ξένοι επενδυτές.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου