Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Χρηματοδότηση 45 εκ. ευρώ διεκδικεί από το «Πράσινο Ταμείο» ο κεντρικός δήμος


Προτάσεις για έργα που θα αναβαθμίσουν το αστικό Περιβάλλον, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 45 εκ. ευρώ, έχει καταθέσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο». Οι προτάσεις του δήμου αφορούν έργα και μελέτες για παρεμβάσεις που μπορούν να ολοκληρωθούν εντός του 2012, όπως η αναβάθμιση του οδικού άξονα Αγίου Δημητρίου, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Οθωμανικού μνημείου του Παζάρ Χαμάμ στα Λουλουδάδικα, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του διατηρητέου της Αναγεννήσεως και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Κολυμβητηρίου Τούμπας και ανάπλαση της πλατείας Καούδη.
Εξάλλου, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει και προτάσεις για τη χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» μελετών παλαιότερων ετών, οι οποίες χρειάζονται συμπλήρωση, επέκταση και επικαιροποίηση, όπως η μελέτη για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου Θεσσαλονίκης, η μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Ντεπώ, το Επιχειρηματικό Κέντρο Λαχανοκήπων, η Ανάπλαση ρεμάτων Υφανέτ, Δόξας, Ορτανσίας, Πολυγνώτου και η ολοκλήρωση της μελέτης για την Ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου.
Τέλος, οι προτάσεις του δήμου για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» αφορούν διαγωνισμούς, μελέτες και έργα που αναμένεται να εκτελεστούν έως το 2015, όπως ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως τη Λεωφόρο Νίκης, η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και η παρέμβαση για την ανάδειξη του Μνημείου Εβραϊκού Ελληνισμού στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το Επταπύργιο, η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των Δώδεκα Αποστόλων.
«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συμβάλλει στο «Πράσινο Ταμείο» του ΥΠΕΚΑ με περισσότερα από 72 εκ. Ευρώ, μέσα από τη διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων. Δεδομένου ότι τα ποσά που εισρέουν στο «Πράσινο Ταμείο» υπάρχει συνταγματική υποχρέωση να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση των βιώσιμων και φιλικών στο περιβάλλον πόλεων, ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί το ‘μερίδιο’ που δικαιούται», δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης.
Πηγή agelioforos.gr 

Στις Αλλαγές που Φέρνει στην Ελληνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας ο Ν. 4001/2011 Επικεντρώθηκε η 2η Απογευματινή Συνάντηση ΙΕΝΕ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η 2η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ για την περίοδο 2011-2012, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ενσωμάτωσης του 3ου Ενεργειακού Πακέτου στην εθνική μας έννομη τάξη και των επιπτώσεών του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έχοντας ως ειδικό θέμα την «Αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011», η σημερινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, προσείλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού επαγγελματιών, στελεχών και ακαδημαϊκών του ενεργειακού χώρου.

Η 2η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens Hotel, στην Αθήνα, άνοιξε με εισαγωγικές παρατηρήσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου, Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά – όσον αφορά το κόστος και την ασφάλεια προμηθειών - παρέχει η υιοθέτηση του 3ου Ενεργειακού Πακέτου στην ελληνική έννομη τάξη.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος (Διευθυντής του Εργαστηρίου 3Μ-Lab του ΕΜΠ & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ) ανέλυσε τα βασικά σημεία του νόμου 4001/22.8.2011, περιγράφοντας τον βαθμό στον οποίο επηρεάζει τη διαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Καθηγητής Κάπρος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έμεινε μόνο στον διαχωρισμό μεταξύ διαχειριστών και παραγωγών, αλλά συνιστά συνολική νομοθέτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο νόμος δεν προσδιορίζει το μοντέλο της αγοράς, αλλά αφήνει αυτό να προσδιοριστεί μέσω κωδίκων και μεταγενέστερων νομοθετημάτων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν ήταν ο 4001/22.8.2011, αλλά οι προβλέψεις του Μνημονίου που επέβαλαν ρυθμίσεις για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Ακολούθησε μία σύντομη τοποθέτηση του κ. Μίλτου Ασλάνογλου, Αντιπροέδρου Β΄της ΡΑΕ, ο οποίος τόνισε ότι το μοντέλο της αγοράς παραμένει ίδιο και μετά τον νέο νόμο, ενώ, σχετικά με την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου αγοράς της Ε.Ε. απαιτούνται μία σειρά από αλλαγές (π.χ. «άνοιγμα» της πρόσβασης ιδιωτών και στα υδροηλεκτρικά). Με αφορμή, επίσης, την παρούσα συγκυρία της έντονης κακοκαιρίας και των προβλημάτων που αυτή προκάλεσε, ο κ. Ασλάνογλου επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουμε βρει τρόπο αποζημίωσης των επισφαλειών της αγοράς. Τέλος, υπογράμμισε ότι τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μίας καθετοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με διμερείς σχέσεις και απευθείας συναλλαγές ανάμεσα σε καταναλωτές και παραγωγούς, με τους τελευταίους να έχουν όλοι παρόμοιο μείγμα.

Ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, Διευθυντής Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού του ΔΕΣΜΗΕ, περιέγραψε την λιανική και την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δίνοντας μία συνολική εικόνα της κατάστασης που καλείται να μεταβάλει ο νέος νόμος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εκπροσώπων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και οργανισμών, και συγκεκριμένα των κκ.: Ντίνου Μπενρουμπή (Εντεταλμένος Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής, Protergia), Ανδρέα Τζούρου (Δ/νων Σύμβουλος, Elpedison), Δημήτρη Γεωργαντώνη (Γενικός Διευθυντής, Ήρων Θερμοηλεκτρική) και Κωνσταντίνου Κουκλέλη (Πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας - ΕΒΙΚΕΝ).

Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται, χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο, για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού της.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε cocktail reception.
Πηγή energia.gr 

Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο Αποκτά σε Λίγους Μήνες η Ελλάδα


Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο πρόκειται να αποκτήσει η χώρα σε λίγους μήνες. Το Κτηματολόγιο αυτό θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ορυκτού πλούτου, με συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη, ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του υπουργείου, με αντικείμενο την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών. Το έργο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας επιτροπή, που έχει στελεχωθεί από το ΥΠΕΚΑ και το ΙΓΜΕ.
Ο κ. Μανιάτης επισήμανε την ανάγκη ο ορυκτός πλούτος να αποτελέσει μία νέα πηγή εθνικού πλούτου, για το λόγο αυτό το υπουργείο συνεργάζεται στενά με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε», τόνισε ο υφυπουργός.
Η Ελλάδα διαθέτει 120 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Η επιτροπή ανέλαβε τη χαρτογράφηση τους και τον εντοπισμό ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να βγουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση τους. Ήδη, καταγράφηκαν οι πρώτοι 50 χώροι, από τους οποίους οι 7 είναι έτοιμοι να διατεθούν μέσα από διεθνείς διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τα κοιτάσματα στην περιοχή Βάθης-Γερακαριού, του Κιλκίς.
Παράλληλα με αυτά το υπουργείο προωθεί και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, κατακυρώνεται ο δεύτερος κύκλος για γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών στο Σουσάκι, το Σπερχειό, την Ικαρία και την Καβάλα. Οι επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται από τους δύο κύκλους για την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι στις 2 Μαρτίου αναμένονται προσφορές για σεισμικά στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.
Την πεποίθηση του ότι ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης που θα βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΜΕ Ελευθέριος Φαίδρος. «Για να γίνει αυτό», είπε, «χρειάζεται μια καθαρή εθνική πολιτική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η οποία θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συγχρόνως και την προσβασιμότητα στις πρώτες ύλες. Έτσι θα δοθεί στην ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αναπτυξιακή τροχιά, με βιώσιμο τρόπο, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες».
Για το ΣΜΕ η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής περνά μέσα από την ουσιαστική αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών όλων των εμπλεκομένων. «Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο κ. Φαίδρος, «για την υλοποίηση όλων όσων εξαγγέλθηκαν σήμερα».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φαίδρος, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, συμμετέχοντας με ποσοστό 3-5% στο ΑΕΠ, αν συμπεριληφθεί και ο μεταποιητικός τομέας. Για να μπορέσει ο κλάδος να αποκτήσει αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να επιλυθούν και μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα κυριότερα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Φαίδρο, είναι, οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η πολυνομία, οι προκαταλήψεις σε τοπικές κοινωνίες, οι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί έλεγχοι, που ενισχύουν τη διστακτικότητα των κοινωνιών.
Εκ μέρους του ΣΕΒ μίλησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Ε. Βιδάλης, ο οποίος επισήμανε ότι ο κλάδος είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Εξάλλου, η πρέσβης της Αυστραλίας Τζένι Μπλούμφλιντ περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα της για την ανάπτυξη του μεταλλευτικού κλάδου, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός στην οικονομία της Αυστραλίας. Η ίδια υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης».
Πηγή energia.gr 

Όμιλος Μυτιληναίος: Δικαίωση από την Εισαγγελική Έρευνα για την Αλουμίνιον


Η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α.Ε. με σημερινή της ανακοίνωση ενημερώνει ότι, στο πλαίσιο διεξαγωγής έρευνας, η οποία διενεργήθηκε αυτεπάγγελτα εξ αφορμής διαφόρων δημοσιευμάτων για τις σχέσεις ΔΕΗ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ μετά τη λήξη της σύμβασης Pechiney το 2006, καθώς και για το καθεστώς λειτουργίας της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας της θυγατρικής εταιρίας ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε., η Εισαγγελία Εφετών και το Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος, μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, απεφάνθησαν ότι δεν έχει λάβει χώρα καμία αξιόποινη πράξη και ότι οι υποθέσεις δεν χρήζουν καν περαιτέρω ανακριτικής διαδικασίας και τίθενται στο αρχείο.
Στην προκαταρκτική εξέταση, εκτός του ελέγχου των σχετικών εγγράφων, κλήθηκαν και κατέθεσαν μάρτυρες από τη ΔΕΗ, την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια ρυθμιστικά όργανα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, η απόφαση αυτή αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την ορθότητα της λειτουργίας της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, που, όπως και όλες οι θυγατρικές του Ομίλου, ακολουθεί πιστά το γράμμα του νόμου και εφαρμόζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, ο Όμιλος εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προκειμένου να διαφυλάξει τη λειτουργία του και να συνεχίσει να στηρίζει την Ελληνική Οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τους μετόχους του και τους περισσότερους από 2.500 εργαζομένους του.
Πηγή energia.gr 

ΔΕΗ: Στο 7% οι Αυξήσεις στα Τιμολόγια Υψηλής Τάσης


Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με τα νέα τιμολόγια του 2012 για πελάτες Υψηλής Τάσης, η ΔΕΗ επισημαίνει τα ακόλουθα:

· Η ΔΕΗ αποτέλεσε και αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στήριξης της εκβιομηχάνισης της χώρας.
· Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους πελάτες Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ παρέμειναν «παγωμένες» από τον Ιούλιο του 2008.
· Το 2011 και το 2012, τόσο οι διεθνείς τιμές καυσίμων (φυσικού αερίου, πετρελαίου, κλπ) όσο και οι τιμές αγορών Ηλεκτρικής Ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά, έχουν ανέβει σημαντικά.
· Ειδικότερα για την Υψηλή Τάση:
§ Από τον Ιανουάριο του 2011 βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με όλους τους πελάτες μας.
§ Ικανοποιήσαμε το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων τους, όπως προκύπτει από τις τιμολογιακές προτάσεις που τους γνωστοποιήσαμε τον Ιούλιο του 2011, το Δεκέμβριο του 2011 και το Φεβρουάριο του 2012.
§ Τα κοστολογικά στοιχεία των τιμολογίων Υψηλής Τάσης είχαν τεθεί υπόψη της ΡΑΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2011 και τον Ιούνιο ολοκληρώθηκε ο έλεγχος τους. Όλες οι νεότερες προτάσεις μας γνωστοποιούνται ταυτόχρονα στη ΡΑΕ, και της παρέχεται κάθε διευκρίνιση που ζητείται.
§ Στη βάση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, τα νέα τιμολόγια Υψηλής Τάσης θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν, τουλάχιστον, το κόστος της Επιχείρησης.
§ Η μεσοσταθμική μεταβολή των τιμολογίων για το 2012 είναι της τάξης του 7% (και όχι 15% ή 20%), ενώ για αρκετούς πελάτες μας προκύπτουν μειώσεις.
· Άλλωστε, σε μια πλήρως απελευθερωμένη Αγορά, η ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ για το 2012 επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι, αν και παρέχεται η δυνατότητα στις εγχώριες βιομηχανίες να πραγματοποιούν μόνες τους εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ή να επιλέξουν άλλον προμηθευτή, αυτή δεν ασκείται.
Πηγή energia.gr 

Ο ITGI Μπορεί να Εισάγει Αέριο από τη Ρωσία

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο στην Ε.Ε από την Ρωσία αντί για την Κασπία Θάλασσα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τον αποκλεισμό του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας από την κοινοπραξία του Shah Deniz.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής του ITGI, Elio Ruggeri, το σχέδιο “είναι πρόθυμο να δεχτεί πηγές αερίου από οποιαδήποτε παραγωγό χώρα” , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στα ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ITGI παραμένει ανάμεσα στους διεκδικητές για την εισαγωγή αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας.

Η πρόταση του ITGI να δεχθεί ρωσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική Gazprom.

Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη.
Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη Shah Deniz.

Αυτό σημαίνει ότι το άλλο αντίστοιχο έργο, που αποκαλείται Trans-Adriatic Pipeline, θα συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ιταλία.

Πηγή euro2day.gr 

Ο ΕΣΣΗΘ Ζητά από το ΥΠΕΚΑ Επίσπευση της Απόφασης για την Συμπαραγωγή


Την υπογραφή μιας υπουργικής απόφασης για να διευκολυνθεί η αδειοδότηση μονάδων συμπαραγωγής ζητά από το ΥΠΕΚΑ ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) με επιστολή, ενώ παράλληλα διαμαρτύρεται για τηνπολύμηνη καθυστέρηση που παρατηρείται.
Στην επιστολή τονίζεται ότι ηυπουργική απόφαση τεχνικού χαρακτήρα έχει ελεγχθεί και εγκριθεί από όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, ωστόσο δεν έχει ακόμη υπογραφεί.
Αναλυτικά η επιστολή του ΕΣΣΗΘ προς τον ΥΠΕΚΑ έχει ως εξής:
«Με ιδιαίτερη λύπη υποχρεωνόμαστε να επανέλθουμε σχεδόν επτά μήνες μετά την ψήφιση του Ν.4001/11 από τη Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την καθυστέρηση εφαρμογής του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ).
Η πολύμηνη καθυστέρηση στερεί τη χορήγηση Άδειας Εγκατάστασης και Λειτουργίας μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία εμπορικά κέντρα της χώρας μας, αφαιρώντας με αυτόν τον τρόπο από τους επενδυτές τη δυνατότητα ομαλής λειτουργίας, αλλά και από το ενεργειακό μας σύστημα την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που τόσο χρειαζόμαστε. Το γεγονός αυτό τονίζει δε για ακόμη μια φορά, το μέγεθος της γραφειοκρατικής διελκυστίνδας, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που επιζητούμε κρίσιμες επενδύσεις, που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της Οικονομίας μας.
Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε ότι σε συνέχεια της ψήφισης του Ν. 4001/11, κοινή επιτροπή των ΥΠΕΚΑ, ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ, διαμόρφωσε ειδική Υπουργική Απόφαση που βασίζεται στην προηγούμενη ΥΑ 1420/09, για τον υπολογισμό της συμπαραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις ΣΗΘΥΑ. Η Υπουργική Απόφαση που έχει ελεγχθεί από όλες τις Υπηρεσίες σας και είναι καθαρά τεχνικού περιεχομένου, βρίσκεται στο Γραφείο σας εδώ και μήνες και αναμένει την υπογραφή σας. Η απόφαση αυτή αποτελεί την προϋπόθεση των δύο νέων Υπουργικών Αποφάσεων , οι οποίες όπως γνωρίζεται είναι επίσης έτοιμες και αφορούν:
• Τον τροποποιημένο Κανονισμό Αδειών της ΡΑΕ για τις ΣΗΘΥΑ και
• Τον κανονισμό για τις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας εγκαταστάσεων ΣΗΘΥΑ
Με μεγάλο προβληματισμό μας, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η καθυστέρηση της δικής σας υπογραφής διευρύνει την κατάλογο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ, οι οποίες δεν μπορούν να πάρουν τις τελικές άδειες και ταυτόχρονα εμποδίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Επιπρόσθετα, καθίσταται αντιφατικό, να ανακοινώνονται από το ΥΠΕΚΑ προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων, τα οποία απαιτούν εγκαταστάσεις ΣΗΘΥΑ, οι οποίες όμως τελικά δε θα μπορούν να λάβουν άδειες, διότι δεν έχει υπογραφεί η δευτερογενής νομοθεσία. Παράλληλα, όπως σας έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα, η ΣΗΘΗ και ιδιαίτερη η ΣΗΘΥΑ, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κύρια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, με αποδεδειγμένα υψηλό βαθμό απόδοσης. Ειδικότερα , η ΣΗΘ:
1. Συνεισφέρει στην εξοικονόμηση πρωτογενούς καυσίμου κατά τουλάχιστον 20% γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στην εποχή των ακριβών και εισαγόμενων στη χώρα μας ορυκτών καυσίμων
2. Αποκεντρώνει το ελλειμματικό ελληνικό σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας στην ευστάθειά του και στη μείωση των απωλειών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού.
3. Συνεισφέρει στην εξισορρόπηση μεταξύ παραγωγής και ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμιακής ζήτησης, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσης του ηλεκτρικού δικτύου (black – outs)
4. Συνεισφέρει στον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς και στην επίτευξη των στόχων της Σύμβασης – Πλαίσιο για την Κλιματική Αλλαγή και το Πρωτόκολλο του Κιότο
Τέλος, επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 22.6.2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με βάση μελέτες που διενήργησε η COGEN EUROPE και στις οποίες συμμετείχε ενεργά ο ΕΣΣΗΘ, ανακοίνωσε το νέο Σχέδιο Οδηγίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και τη ΣΗΘΥΑ, δίνοντας το στίγμα της προτεραιότητας στην εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας. Η ένταξη συστημάτων ΣΗΘΥΑ στο σύστημα, ανεξαρτήτως της ισχύος τους, συμβάλλει στην ταχύτερη επίτευξη του στόχου «20-20-20», αφού πρόκειται για μονάδες υψηλής απόδοσης, με σταθερό προφίλ θερμικής και ταυτόχρονα ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει δε να τονισθεί ότι στη μάχη για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου, η συμβολή ενός συστήματος ΣΗΘΥΑ είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ένα αιολικό πάρκο και δεκαπλάσια από μία εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά, ίδιας εγκατεστημένης ισχύος, καθώς η ΣΗΘΥΑ δεν επηρεάζεται από τις όποιες μετεωρολογικές μεταβολές και λειτουργεί συνεχώς με βάση τη χρήσιμη θερμότητα. Επιπρόσθετα, η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που εξασφαλίζεται από τη χρήση συστήματος ΣΗΘΥΑ, προσφέρει και μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα (Security of Supply), που αποτελεί το βασικότερο ενεργειακό ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, σας καλούμε κύριε Υπουργέ να ολοκληρώσετε τη δευτερογενή νομοθεσία, η οποία πλέον περιμένει επιτακτικά τη δική σας έγκριση ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις και οι ΣΗΘΥΑ να ενταχθούν πλήρως στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, με διαφάνεια, αξιοπιστία και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους όπως ακριβώς ορίζει ο Ν. 4001/11
Εν αναμονή της εγκρίσεως και υπογραφή σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του ΕΣΣΗΘ
Κ. Θεοφύλακτος, Πρόεδρος, Αναστάσιος Τόσιος Γραμματέας»
Πηγή energia.gr 

Επαφές της Gazprom για Πιθανή Συμμετοχή στο Κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ


Στελέχη της διοίκησης της Gazpromεπισκέφτηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “ Globes”. Οι Ρώσοι είχαν συναντήσεις με την Delek Group του επιχειρηματία Γιτζάκ Τσούβα, αν και αρκετές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμα ασαφείς.
Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από το ξαφνικό ενδιαφέρον τηςGazprom, η οποία κανονικά αντιμετωπίζει ως ανταγωνιστικά τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει αέριο προς την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τα κίνητρα του ρωσικού ομίλου. Βεβαίως, η διαφορά μεγεθών είναι σημαντική, αλλά αν στο μέλλον οι εταιρείες του κοιτάσματος Λεβιάθαν υπογράψουν συμβόλαια με Ευρωπαίους πελάτες, αυτά θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο και για την ίδια την Gazprom.
Η “ Globes” σημειώνει επίσης ότι άλλοι μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ExxonMobil και η Shell είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά από φόβο μήπως προκαλέσουν την αντίδραση των Αράβων εταίρων τους. Η Gazprom όμως δεν έχει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο και έστω θεωρητικά, είναι σε θέση να αποκτήσει μερίδιο στο Λεβιάθαν.
Πηγή energia.gr

Υποβολή Αιτήσεων για τα Βραβεία Οικόπολις 2012


Ολοκληρώνεται στο τέλος Μαρτίου ο κύκλος υποβολής των αιτήσεων υποψηφιότητας για τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, που διοργανώνει για όγδοη συνεχόμενη χρονιά το ECOCITY. Όπως κάθε χρόνο, τα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας θα απονεμηθούν σε ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του έτους 2011. Η αξιολόγηση των έργων θα πραγματοποιηθεί στο δίμηνο Απρίλιου-Μάιου από τις Επιτροπές Αξιολόγησης, οι οποίες αποτελούνται από διακεκριμένες προσωπικότητες

Σκοπός των ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 είναι η επιβράβευση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και η καλλιέργεια συνθηκών ευγενούς άμιλλας και ευαισθησίας, σε όλους όσους εμπλέκονται στην προστασία και την ανάπτυξή του. O Θεσμός έχει ιδιαίτερη επιτυχία και η κορύφωσή του υλοποιείται με την Τελετή Βράβευσης, στη διάρκεια της εβδομάδος που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα που είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον, τον Ιούνιο.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να καταθέσουν υποψηφιότητες στα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012, θα πρέπει να επιλέξουν την κατηγορία που ταιριάζει στο κάθε έργο τους και να καταθέσουν τον φάκελο υποψηφιότητας μέχρι την 31η Μαρτίου 2012, διεκδικώντας το μοναδικό αντίστοιχο βραβείο στον Τομέα τους:
1ος ΤΟΜΕΑΣ : Απονέμεται σε Επιστήμονες, Ιδρύματα και Εργαστήρια
Κατηγορίες 
A1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Εργασία Επιστημονικής Ομάδας ή Ιδρύματος
A2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Μελέτης ή Έρευνας Επιστήμονα
A3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Εργασίας Επιστημονικού Εργαστηρίου
2ος ΤΟΜΕΑΣ : Αφορά σε Διπλωματικές Εργασίες για Αξιολόγηση Μέτρων 
Κατηγορίες 
B1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Διπλωματική Εργασία για τον Αέρα
Β2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Διπλωματική Εργασία για το Νερό
Β3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Διπλωματική Εργασία για τον Οικισμό και το Πράσινο
Β4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Διπλωματική Εργασία για την Ενέργεια
Β4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Διπλωματική Εργασία για την Μετακίνηση
3οςΤΟΜΕΑΣ : Απευθύνεται σε Οργανισμούς και Κρατικές Επιχειρήσεις 
Κατηγορίες

Γ1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Εκστρατείας Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Γ2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Περιβαλλοντικού Έργου
Γ3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Γ4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Περιβαλλοντικής Επένδυσης

4ος ΤΟΜΕΑΣ : Απονέμονται σε Περιφέρειες, Δήμους και Δημοτικές Επιχειρήσεις
Κατηγορίες 
Δ1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Εκστρατείας Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης
Δ2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Περιβαλλοντικής
Δ3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Αστικής
Δ4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Βελτίωσης Ποιότητας Ζωής
Δ5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Προγράμματος Περιβαλλοντικής Επένδυσης

5ος ΤΟΜΕΑΣ : Απευθύνεται σε Επιχειρήσεις και Ιδιωτικούς Οργανισμούς (Βιομηχανία, Εμπόριο, Κατασκευές, Υπηρεσίες, Μετακίνηση, Τουρισμός κ.ά.)
Κατηγορίες 
Ε1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Ετήσιου προγράμματος Περιβαλλοντικής Πολιτικής
Ε2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Περιβαλλοντικής επένδυσης
Ε3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012: Χορηγίας Περιβαλλοντικού Έργου
Ε4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Επικοινωνιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικού Χαρακτήρα
Ε5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Υποστήριξης Ερευνητικού Έργου για το Περιβάλλον

6ος ΤΟΜΕΑΣ : Βραβεία Μέσων Ενημέρωσης με έργο για το Περιβάλλον 
Κατηγορίες
 
ΣΤ1. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Δημοσιογραφικού Έργου
ΣΤ2. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Εφημερίδας
ΣΤ3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Ραδιοφώνου – ραδιοφωνικής εκπομπής
ΣΤ4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Τηλεοπτικού μέσου - τηλεοπτικής εκπομπής
ΣΤ5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Ιστοσελίδας – Διαδικτυακής Ενημέρωσης
ΣΤ6. ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 : Ειδικού Τύπου

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον διαδικτυακό τόπο www.oikopolisawards .gr για περισσότερες πληροφορίες ή να καλέσουν την κα Γεωργία Τσιλιμίγκρα στο τηλέφωνο 210-6196757. Επίσης αιτήσεις συμμετοχής μπορούν να στείλουν με email στο info @ecocity .gr
Πηγή energia.gr

Τελική και Όχι «Προσωρινή» η Απόφαση για τον TAP, Λέει ο Διευθυντής της Κοινοπραξίας


Ένας νότιος διάδρομος φυσικού αερίου σχηματίζεται σύμφωνα με τον διευθυντή του ΤΑΡ, με το ένα τμήμα να πηγαίνει στην Ιταλία μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) και το άλλο, ο λεγόμενος «βόρειος διάδρομος», θα κατασκευαστεί είτε από την κοινοπραξία του Nabucco είτε από την κοινοπραξία του Αγωγού Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έχει την στήριξη του Αζερμπαϊτζάν.
Ο διευθυντής της κοινοπραξίας ΤΑΡ μίλησε αποκλειστικά στην EurActiv και απέρριψε τους χθεσινούς ισχυρισμούς του διευθυντή της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν για την επιλογή του ΤΑΡ είναι «προσωρινή».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω το εξής: δέχθηκα μια επιστολή από την αζέρικη SOCAR», είπε ο Tungland.
«Στην επιστολή αυτή ο ΤΑΡ προσκαλείται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Shah Deniz. Στην επιστολή επίσης σημειώνεται ότι η απόφαση της κοινοπραξίας Shah Deniz είχε ομόφωνη στήριξη από όλα τα μέλη της, και ότι είναι τελική. Επομένως, οι τρεις λέξεις ‘αποκλειστικές’, ‘ομόφωνα’ και ‘τελική’ είναι μέσα στην επιστολή και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τίποτα προσωρινό για την απόφασή τους», είπε ο Tungland.
Ήταν κατηγορηματικός επίσης ότι ο ΤΑΡ δε χρειάζεται για εταίρο τον αντίπαλο αγωγό Διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδος-Ιταλίας (ITGI). Το Shah Deniz είναι το κύριο πεδίο φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα το οποίο διαχειρίζεται η αζέρικη εταιρεία SOCAR καθώς και διεθνείς εταίροι.
«Δε βλέπω ότι πρέπει να αλλοιώσουμε την απόφαση του Shah Deniz ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τον ITGI, αυτό θα μας πήγαινε πολλά βήματα πίσω», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για το βόρειο τμήμα του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου, που οδηγεί στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten στην Αυστρία, είπε ότι η απόφαση αναμένεται το καλοκαίρι. Η κοινοπραξία Nabucco και ένα λιγότερο γνωστό έργο, ο αγωγός Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEP) που στηρίζεται από το Αζερμπαϊτζάν, ανταγωνίζονται για το βόρειο τμήμα.
Για τον διάδρομο εξαγωγής προς την Ιταλία, προσκλήθηκε ο ΤΑΡ για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Για το βόρειο διάδρομο, η κοινοπραξία Shah Deniz ακόμη αξιολογεί την τροποποιημένη λογική του Nabucco που τώρα λέγεται Nabucco West, και το δικό τους έργο SEEP», τόνισε.
Πρόσφατα δημοσιεύματα τόνισαν ότι σύμφωνα με τη νέα λογική του Nabucco, που λέγεται πλέον Nabucco West, το έργο Nabucco θα είναι ουσιαστικά ένας αγωγός που θα ξεκινά από τα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας και θα καταλήγει στο Baumgarten της Αυστρίας. Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Nabucco West θα έχει το ήμισυ της αρχικής χωρητικότητας του Nabucco 31 δις κυβικών μέτρων.
Ωστόσο υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τον SEEP. Ερωτηθείς εάν η βρετανική Petroleum είναι πίσω από το έργο, ο Tungland τόνισε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, η κοινοπραξία Shah Deniz βρίσκεται από πίσω. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει ότι ήδη ο SEEP ευνοείται, απάντησε: «Δεν έχω αυτή την εντύπωση. Η Shah Deniz λέει ότι θα αξιολογήσει τον SEEP έναντι του Nabucco West και θα προβεί σε τελική επιλογή μεταξύ των δύο αυτό το καλοκαίρι, τον Ιούνιο νομίζω».
Συνέχισε λέγοντας ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αξιολόγηση των αγοραστών και η τελική επιλογή του διαδρόμου και του ομίλου αγοραστών. Αυτό θα πρέπει να συμβεί πολύ πριν την τελική επενδυτική απόφαση, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2013, τόνισε.
Ερωτηθείς εάν ηαπόφαση της Ρωσίας να κατασκευάσει τον South Stream με «μέγιστες δυνατότητες» θα επηρεάσει το νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, είπε δεν υπάρχει «καμία επίπτωση».
«Εφόσον η Shah Deniz είναι έτοιμη και θέλει να εγγυηθεί τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του ΤΑΡ, το έργο South Stream δεν σχετίζεται όσον αφορά στον ΤΑΡ και στην Shah Deniz», τόνισε.
Αρνήθηκε να σχολιάσει ωστόσο την χθεσινή (28 Φεβρουαρίου) ανακοίνωση της Gazprom που εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της ελληνικής ΔΕΠΑ.
Πηγή EurActiv.com

Κύπρος: Διαδηλώσεις Κατά της ΑΗΚ για το Ρεύμα


Το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ -30% αύξηση στο κόστος της κιλοβατώρας του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010- αναγκάζει τον κόσμο να οργανώσει σήμερα ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα επαρχιακά γραφεία της ΑΗΚ.
Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 12.30 και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν γύρω στις 14.30.
Οι διαδηλώσεις έχουν οργανωθεί από ομάδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, υποστηριζόμενες δημοσίως από την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και το Κίνημα Οικολόγων.
Η Παγκύπρια Ενωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠοΖω) έχει εκδόσει την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Εμείς τα σχεδόν 8.000 μέλη θέλουμε να δηλώσουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά τα ακόλουθα: οι ομάδες κοινωνικής δικτύωσης του Facebook «Τέλος στο Αθέμιτο Μονοπώλιο της Αρχή Ηλεκτρισμού» και «Μια Φωνή κατά την ΑΗΚ» έχουν σχηματιστεί αυθόρμητα ως ένα λαϊκό-καταναλωτικό κίνημα ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές της ΑΗΚ, που μας χρεώνει με τις ψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ».
Αναφέρεται ακόμα ότι «οι δύο ομάδες δεν είναι ευθυγραμμισμένες με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική ατζέντα. Η διαμαρτυρία μας γίνεται στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών».
Στόχοι της διαμαρτυρίας είναι σύμφωνα με την ΠΕΚΠοΖω να δίνονται «περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα για να ανοίξει αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους προμηθευτές. Περισσότερη διαφάνεια από την ΑΗΚ σχετικά με τις διάφορες χρεώσεις της και για το πού πάνε χρήματά των καταναλωτών. Καλύτερη εξυπηρέτηση και περισσότερος σεβασμό από την ΑΗΚ, όταν κάποιοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Χαμηλότερες χρεώσεις ΦΠΑ γενικά, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες και μέχρι και το 5% τοις για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών που δυσκολεύονται. Πιο πράσινη ενέργεια από την ΑΗΚ και επιλογές στους καταναλωτές σχετικά με το από πού παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια».
Καταλήγοντας αναφέρεται ότι «θέλουμε αλλαγή προς το καλύτερο, με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο. Θέλουμε την ΑΗΚ να αλλάξει προς το καλύτερο και να εξυπηρετεί τους πολίτες-καταναλωτές της Κύπρου με τον τρόπο που τους αξίζει - με καλύτερη ποιότητα, περισσότερη αξία στα χρήματα τους και περισσότερο σεβασμό».
Πηγή εφημερίδα Φιλελεύθερος 

Συνάντηση του «Σπάρτακου» με τον Γ. Δακή για τις Εξελίξεις στη ΔΕΗ


Συνάντηση είχε η ηγεσία του σωματείου Σπάρτακος της ΔΕΗ με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Δάκη, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι κοινές θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά το μέλλον της Επιχείρησης.
Πιο αναλυτικά, ο Σπάρτακος σχολίασε:
"Η εκατέρωθεν κοινή και αδιαπραγμάτευτη θέση σχετικά με τη μη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Προεδρείου του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Δακή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που έχει το σωματείο με τους θεσμικούς –και όχι μόνο- φορείς.
Εκτός από την πρόθεση που υπάρχει να γίνει οτιδήποτε είναι δυνατόν ώστε να μην επιτραπεί το ξεπούλημα της Επιχείρησης, που έχει συνδέσει άρρηκτα την ύπαρξη και λειτουργία της με την ανάπτυξη και την προοπτική της περιοχής, δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν πολλά ακόμα θέματα που άπτονται της λειτουργίας της ΔΕΗ.
Επί τάπητος τέθηκαν καθημερινά ζητήματα λειτουργίας των Ορυχείων με περιβαλλοντικές προεκτάσεις, ενώ έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της κατασκευής/χρηματοδότησης της Μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Αξίζει να σημειωθεί ότι επί του θέματος τούτου, η θέση του κ. Δακή ότι θα πρέπει η κατασκευή της μονάδας να χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Εγγυοδοσίας, συνάντησε τη σύμφωνη γνώμη του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ.
Περαιτέρω, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το Προεδρείο του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ για την Ενεργειακή Φτώχεια επισημαίνοντας ότι «για τη Δυτική Μακεδονία που στηρίζει με τους φυσικούς πόρους της την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καλύπτει όλη την Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί πετρέλαιο θέρμανσης ανάλογης τιμολόγησης με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που παραχωρείται στο ένα τρίτο της τιμής».
Όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο κ. Δακής με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε Αρθούρο Ζερβό, θα συγκληθεί συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για το θέμα της ΔΕΗ όπως το έχει ζητήσει ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ με πρόσφατη σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Π.Σ".
Πηγή energia.gr 

Βρετανία: Κλείνει το Παλαιότερο Πυρηνικό Εργοστάσιο στον Κόσμο

Ο παλαιότερος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο, στο Ολντμπερι, πρόκειται να κλείσει σήμερα στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) ύστερα από 44 χρόνια λειτουργίας και θα ακολουθήσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το 2025, όταν ένας νέος βρετανικός πυρηνικός σταθμός θα ανοίξει σε τοποθεσία κοντά στον παλιό.
Κοινοπραξία δύο γερμανικών εταιριών, των E.ON και RWE, σχεδιάζει να κατασκευάσει μέχρι το 2025 ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ολντμπερι με έξι φορές μεγαλύτερη ικανότητα παραγωγής από τον σημερινό σταθμό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειας ως μέσο μείωσης των εκπομπών άνθρακα.
Το νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί αντιδραστήρες πεπιεσμένου ύδατος (PWR), που απαιτούν την κατασκευή τεράστιων συστημάτων ψύξης, κάτι το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της.
Το σχέδιο κατασκευής βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια και η εταιρία Horizon που συμμετέχει στην κοινοπραξία δεν έχει ζητήσει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες και τις τοπικές αρχές, κάτι που θα δώσει δικαίωμα λόγου και στους κατοίκους του Ολντμπερι ον Σέβερν.
Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο θα συνεχίσουν να εργάζονται για την αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων για ακόμη 12 με 18 μήνες αλλά στη συνέχεια το προσωπικό θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο με τους περισσότερους υπαλλήλους να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με τον διευθυντή του, Φιλ Σπρεγκ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Gazprom: Ενδιαφέρον για την Ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ


Στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ στρέφεται το ενδιαφέρον της ρωσικής Gazprom, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Παπακωνσταντίνου με τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Gazprom και γενικό διευθυντή της Gazprom Export, Alexander Medvedev. Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση μετείχε και ο κ. Χάρης Σαχίνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, η οποία διαχειρίζεται την προμήθεια Ρωσικού φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Gazprom, στη συνάντηση «συζητήθηκαν οι προοπτικές τις ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ» ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν «στην κατάσταση των αγορών φυσικού αερίου με ιδιαίτερη έμφαση στην εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τις παραδόσεις κατά τη χειμερινή περίοδο».
Σύμφωνα με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, «η Ελληνική πλευρά εκτίμησε ιδιαιτέρως τις επιπλέον ποσότητες αερίου που προμήθευσε ο όμιλος Gazprom στην Ελλάδα κατά την περίοδο του αυξημένου ψύχους φέτος τον χειμώνα». 
Εξάλλου, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ο αγωγός ITGI θα μπορούσε να αποτελέσει το νότιο βραχίονα του αγωγού South Stream, που σχεδιάζουν οι Ρώσοι για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Επίσης, δημοσιεύτηκε χθες στο «Διαύγεια» η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πώληση ως και του συνόλου των μετοχών της ΔΕΠΑ «πριν, ταυτόχρονα ή μετά τη μεταβίβαση στο Δημόσιο μετοχών της εταιρείας ΔΕΣΦΑ σε ποσοστό έως 34% επί του μετοχικού της κεφαλαίου». Η απόφαση περιλαμβάνει όρο για την από κοινού πώληση των μετοχών με τα ΕΛ.ΠΕ. καθώς και εξουσιοδότηση προς το Ταμείο Aποκρατικοποιήσεων «να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών στη ΔΕΠΑ».
Πηγή energia.gr 

Στροφή στις Ανανεώσιμες Βιολογικές Πηγές Ενέργειας


Δεδομένου ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050 και λόγω των πεπερασμένων φυσικών πόρων, η Ευρώπη χρειάζεται ανανεώσιμες βιολογικές πηγές ενέργειας για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα και ζωοτροφές, καθώς και για υλικά, ενέργεια και άλλα προϊόντα.
Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια στρατηγική για να μετατοπίσει την ευρωπαϊκή οικονομία προς μεγαλύτερη και πιο βιώσιμη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η στρατηγική και το σχέδιο δράσης της Επιτροπής «Καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη έχει ως στόχο μια περισσότερο καινοτόμο οικονομία χαμηλών εκπομπών, που θα συμφιλιώνει τις απαιτήσεις για βιώσιμη γεωργία και αλιεία, ασφάλεια τροφίμων και βιώσιμη χρήση των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων για βιομηχανικούς σκοπούς με παράλληλη διασφάλιση της βιοποικιλότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο όρος «βιοοικονομία» σημαίνει μια οικονομία που χρησιμοποιεί βιολογικούς πόρους από τη γη και τη θάλασσα, καθώς και απόβλητα, ως εισροές στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, στη βιομηχανική παραγωγή και στην παραγωγή ενέργειας. Καλύπτει επίσης τη χρήση βιολογικών διεργασιών για βιώσιμες βιομηχανίες. Τα βιολογικά απόβλητα, για παράδειγμα, έχουν σημαντικές δυνατότητες ως εναλλακτική λύση αντί των χημικών λιπασμάτων ή για μετατροπή σε βιοενέργεια και μπορούν να επιτύχουν το στόχο της Ε.Ε. για χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 2%.
Καινοτομία στη βιο-οικονομία
Η βιοοικονομία της Ε.Ε. έχει ήδη κύκλο εργασιών περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ και απασχολεί περισσότερα από 22 εκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 9% του συνόλου της απασχόλησης στην Ε.Ε. Περιλαμβάνει τη γεωργία, τη δασοκομία, την αλιεία, την παραγωγή τροφίμων, χαρτιού και χαρτοπολτού, καθώς και τμήματα της χημικής βιομηχανίας, της βιοτεχνολογικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας ενέργειας. Κάθε ευρώ που επενδύεται σε χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. έρευνα και καινοτομία στη βιοοικονομία εκτιμάται ότι θα αποφέρει 10 ευρώ προστιθέμενη αξία στους τομείς της βιοοικονομίας έως το 2025. Στρατηγικές για τη βιοοικονομία έχουν ήδη θεσπίσει κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε., και ιδίως η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες, ενώ στη διεθνή σκηνή, ο Καναδάς, η Κίνα, η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, είτε έχουν ή σχεδιάζουν δικές τους φιλόδοξες στρατηγικές.
Τρεις βασικοί άξονες
Το σχέδιο δράσης εστιάζει σε τρεις κύριες πτυχές: την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, την ανάπτυξη των αγορών και της ανταγωνιστικότητας των τομέων της βιοοικονομίας και την παρότρυνση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερόμενων μερών να συνεργαστούν στενότερα. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τη μετάβαση σε μια μετα-πετρελαϊκή οικονομία. Η μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πόρων δεν είναι πλέον απλώς μια επιλογή, αποτελεί αναγκαιότητα. Πρέπει να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση από μια κοινωνία που βασίζεται στα ορυκτά σε μια κοινωνία βιολογικής βάσης που θα έχει ως κινητήρια δύναμη την έρευνα και την καινοτομία.
Αυτό είναι επωφελές για το περιβάλλον μας, τα τρόφιμά μας και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στο μέλλον» δήλωσε η Επίτροπος Ερευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης κ. Μάιρε Γκεογκέγαν-Κουίν. Η ανάγκη αύξησης της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας στη βιοοικονομία έχει αναγνωριστεί στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος έρευνας «Ορίζοντας 2020» της Επιτροπής: 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προταθεί για την πρόκληση «Επισιτιστική ασφάλεια, βιώσιμη γεωργία, έρευνα στον τομέα της θάλασσας και της ναυτιλίας, και βιοοικονομία».
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 25/02/2012)

Ξεκίνησαν οι Διαπραγματεύσεις για Πιθανή Συγχώνευση των Αγωγών Nabucco και Trans Anatolian


Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας τουNabucco ξεκίνησαν την Τρίτη σειρά επαφών για την πιθανή συγχώνευση με τον αγωγό Trans Anatolian που δρομολογεί η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της πρώτης. Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε τηλεοπτικό σταθμό. Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη αναμενόμενη για τους αναλυτές, η οποία όμως προοιωνίζει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια στη μάχη των αγωγών.
Ήδη εδώ και μερικές εβδομάδες, είναι γνωστό ότι η κοινοπραξία του Nabuccoέχει επανέλθει στο προσκήνιο με εναλλακτική πρόταση προς το Σαχ Ντενίζ, βάσει της οποίας υιοθετεί έναν μικρότερο σε μήκος και χωρητικότητα αγωγό, ο οποίος θα ξεκινάει από τα τουρκικά σύνορα και θα καταλήγει στην Αυστρία. Πρόκειται δηλαδή για το δυτικό μονάχα σκέλος του αρχικού Nabucco, αφού η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν ακύρωσε τις φιλοδοξίες που υπήρχαν σε πρώτο στάδιο.
Για τον λόγο αυτό, η OMV και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί όμιλοι που βρίσκονται πίσω από το Nabucco προσπαθούν να διασώσουν ότι μπορούν και να κερδίσουν έστω και την μισή διαδρομή από την Κασπία μέχρι την Ευρώπη. Όπως είναι φυσικό, δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαν οι μέτοχοι του Nabucco στη Βιέννη, ούτε είναι σίγουρη η θετική κατάληξη των όποιων επαφών θα έχουν μεταξύ τους, αλλά και με τους Τούρκους και τους Αζέρους.
Η πρωτοβουλία αυτή όμως δεν παύει να είναι σημαντική, καθώς αν οι διαπραγματεύσεις αποβούν θετικές, τότε ο Nabucco θα έχει ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια του για να επιλεγεί από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.
Τέλος, θυμίζουμε ότι η τελική απόφαση για την εξαγωγή του κασπιανού φυσικού αερίου αναβλήθηκε τελικά για το πρώτο εξάμηνο του 2012, αντί του φετινού Απριλίου.
Πηγή energia.gr 

Στα Υψη το Πετρέλαιο - Απειλεί για Μία Ακόμη Φορά την Οικονομική Ανάπτυξη


Για μία ακόμη φορά οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στο Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Σιγκαπούρη, καλπάζουν πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα με αυτά του Ιουνίου 2011, όπου είχαν φθάσει σχεδόν τα $130 το βαρέλι. Την Δευτέρα (27/2) τα συμβόλαια για την ποικιλία Brent που λήγουν στις 15 Μαρτίου στο ICE του Λονδίνου, για παραδόσεις Απριλίου, έκλεισαν στα $125,47 το βαρέλι καταγράφοντας μία άνοδο κατά 19,0% από τις αρχές του έτους. Όχι μικρότερες είναι οι επιπτώσεις στις αγορές φυσικών προϊόντων όπου το καλάθι αργών του OPEC, ένας σημαντικός δείκτης της αγοράς φορτίων αργού, διαμορφώθηκε στα $122,80 το βαρέλι σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του OPEC στη Βιέννη.
Η εικόνα του Brent τους τελευταίους τρεις μήνες:

Με το νέο αυτό ράλι στις τιμές του αργού να μην δείχνει κόπωση οι μέσες τιμές του Brent για το Α’ τρίμηνο του 2012 δείχνουν ότι θα κινηθούν κοντά στα $115,0 το βαρέλι, ενώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι μέσες τιμές για το 2011 διαμορφώθηκαν σε ιστορικά υψηλά στα $107,0 το βαρέλι. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφήνουν ουδεμία αμφιβολία ότι έχουμε εισέλθει πλέον για τα καλά στην εποχή του ακριβού πετρελαίου με τον αστερισμό του πολύ ακριβού πετρελαίου – δηλ. μέση τιμή άνω των $125 το βαρέλι – να μην απέχει πολύ. Αργά ή γρήγορα οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές θα αρχίσουν να έχουν αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία με άμεσο ορατό αποτέλεσμα, όπως ήδη το βιώνουμε στη χώρα μας, την αύξηση του κόστους βενζίνης και ντίζελ. Αλλά και σε άλλες χώρες ιδίως στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές στην αντλία δεν επιβαρύνονται με τους απίστευτους και παντός τύπου φόρους που ισχύουν στην «μεγάλη και ισχυρή» Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιμές στην αντλία πλησιάζουν απαγορευτικά επίπεδα αντανακλώντας την απότομη αύξηση των διεθνών τιμών (στις ΗΠΑ η τιμή για το Αμερικανικό γαλόνι αγγίζει πλέον τα $4,0). 
Ήδη σε πολλούς νομούς της χώρας η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πλησιάζει τα 1,9 ευρώ το λίτρο ενώ η μέση τιμή κυμαίνεται μεταξύ 1,801 και 1,852 το λίτρο. Οι υψηλές αυτές τιμές έχουν ήδη επηρεάσει τη ζήτηση σε προϊόντα κίνησης (βενζίνη και πετρέλαιο) η οποία σύμφωνα με στοιχεία των εταιρειών υποχώρησε τον Ιανουάριο κατά 18%, και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25-30% παρά τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες από τις αρχές του έτους σε όλη σχεδόν τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι η συνολική πετρελαϊκή ζήτηση στην Ελλάδα την περίοδο 2006-2010 μειώθηκε κατά 17% σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της BP, ενώ για την περίοδο 2010-2011 σύμφωνα με στοιχεία εταιρειών παρατηρήθηκε επιπλέον μείωση στην κατανάλωση της τάξης του 10-12%. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όρους ευρώ η άνοδος του αργού τις τελευταίες ημέρες διαμόρφωσε την τιμή του στα 93,63 το βαρέλι υψηλότερα από το ρεκόρ της 3ης Ιουλίου 2008, όπου η τιμή έφθασε τα 147 δολάρια, ενώ αντίστοιχη ήτο η άνοδος και σε όρους στερλίνας. Η κούρσα τιμών του πετρελαίου εκτιμάται από τους περισσότερους αναλυτές ότι θα συνεχισθεί την στιγμή που η ένταση στον Περσικό Κόλπο κλιμακώνεται μεταξύ Δύσης – Ισραήλ και Ιράν καθώς τα δύο μέρη με οργανωμένες διαρροές προς τον Τύπο έχουν αρχίσει ν’ αποκαλύπτουν μέρος των πολεμικών τους σχεδίων. Την ίδια στιγμή η Τεχεράνη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην διάθεση του αργού της με διπλωματικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι θα υπάρξει μείωση των πετρελαϊκών εξαγωγών της το Β’ τρίμηνο του έτους καθώς η ΝΙΟ C θα προσπαθεί να καλύψει το κενό των 0,8-1,0 εκ. βαρελιών την ημέρα από την μείωση εξαγωγών προς Ευρώπη, Ν. Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα. Κάτι που αναμένεται ότι θα έχει περαιτέρω αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές καθότι η παγκόσμια ζήτηση για αργό και προϊόντα δεν έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με πέρυσι και αναμένεται να τρέξει στα 89,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το Α’ εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με 89,1 εκατ. για όλο το 2011. «Η αναπλήρωση του χαμένου 1,0 εκατ. βαρελιών του Ιράν δύσκολα θ’ αναπληρωθεί από την αυξημένη παραγωγή της Σ. Αραβίας την στιγμή που σημειώνονται ελλείψεις και μείωση στις παραδόσεις από άλλες χώρες όπως από το Σουδάν, την Συρία, την Υεμένη, το Ομάν, την Νιγηρία, το Αζερμπαϊτζάν όπου η κάθε μία από αυτές τις χώρες αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα» παρατηρούν πετρελαϊκοί κύκλοι του Λονδίνου. Έτσι η πίεση στις διεθνείς αγορές από τα μειωμένα αποθέματα και η στενότητα στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται ότι θα συνεχισθεί κατά τους αμέσους επόμενους μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του αργού. 
Για όλους τους ανωτέρω λόγους παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του εισαγόμενου πετρελαϊκού κόστους στην Ευρώπη, κάτι που θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και επακόλουθα τη ζήτηση για προϊόντα διύλισης. Όπως εκτιμάται άλλωστε, με βάση τις τρέχουσες ισοτιμίες, οι ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να βιώνουν μία πετρελαϊκή κρίση ήδη από τις αρχές του έτους, ενώ η Βρετανία αναμένεται να εισέλθει σε αυτή εντός των επόμενων ημερών.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Τζέιμς Χάμιλτον, όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα του το Economist «η συσχέτιση πετρελαϊκών κρίσεων και οικονομικών υφέσεων μοιάζει πολύ ισχυρή για να είναι απλή σύμπτωση». Σε έρευνά του για τις ΗΠΑ, διαπιστώνει ότι «και οι 11 μεταπολεμικές υφέσεις, πλην εκείνης του 1960, συνδέονταν με αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αντιστοίχως, και οι 12 περιπτώσεις άλματος της τιμής του πετρελαίου συνοδεύτηκαν από ύφεση στις ΗΠΑ, με εξαίρεση εκείνη του 2003 που συνδέθηκε με τα γεγονότα στη Βενεζουέλα και τον δεύτερο Πόλεμο του Περσικού». 
Η διατήρηση για δεύτερη συνεχή χρονιά των μέσων τιμών του αργού σε επίπεδα άνω των $100 το βαρέλι, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, παρατηρούν στελέχη του IMF στην Ουάσινγκτον οι οποίοι συμπληρώνουν ότι ήδη η οικονομική ανάπτυξη για το 2012 προδιαγράφεται αισθητά μικρότερη, στο 3,3% κατ’ έτος, σε σύγκριση με το 3,8% που διαμορφώθηκε για το 2011 και με το 4,0% που ήτο η εκτίμηση του οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2011 για το τρέχον έτος.
Πηγή energia.gr