Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Επαφές της Gazprom για Πιθανή Συμμετοχή στο Κοίτασμα Λεβιάθαν του Ισραήλ


Στελέχη της διοίκησης της Gazpromεπισκέφτηκαν το Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες για να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης μεριδίου στο κοίτασμα Λεβιάθαν, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “ Globes”. Οι Ρώσοι είχαν συναντήσεις με την Delek Group του επιχειρηματία Γιτζάκ Τσούβα, αν και αρκετές λεπτομέρειες παραμένουν ακόμα ασαφείς.
Οι Ισραηλινοί εμφανίζονται προβληματισμένοι από το ξαφνικό ενδιαφέρον τηςGazprom, η οποία κανονικά αντιμετωπίζει ως ανταγωνιστικά τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει αέριο προς την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, δεν μπορούν να είναι σίγουροι για τα κίνητρα του ρωσικού ομίλου. Βεβαίως, η διαφορά μεγεθών είναι σημαντική, αλλά αν στο μέλλον οι εταιρείες του κοιτάσματος Λεβιάθαν υπογράψουν συμβόλαια με Ευρωπαίους πελάτες, αυτά θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο και για την ίδια την Gazprom.
Η “ Globes” σημειώνει επίσης ότι άλλοι μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ExxonMobil και η Shell είναι απρόθυμοι να εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά από φόβο μήπως προκαλέσουν την αντίδραση των Αράβων εταίρων τους. Η Gazprom όμως δεν έχει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο και έστω θεωρητικά, είναι σε θέση να αποκτήσει μερίδιο στο Λεβιάθαν.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου