Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο Αποκτά σε Λίγους Μήνες η Ελλάδα


Εθνικό Μεταλλευτικό Κτηματολόγιο πρόκειται να αποκτήσει η χώρα σε λίγους μήνες. Το Κτηματολόγιο αυτό θα περιλαμβάνει τα χαρακτηριστικά του ορυκτού πλούτου, με συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη, ώστε να αποτελέσει το υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Το ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στην ημερίδα του υπουργείου, με αντικείμενο την εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών. Το έργο έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας επιτροπή, που έχει στελεχωθεί από το ΥΠΕΚΑ και το ΙΓΜΕ.
Ο κ. Μανιάτης επισήμανε την ανάγκη ο ορυκτός πλούτος να αποτελέσει μία νέα πηγή εθνικού πλούτου, για το λόγο αυτό το υπουργείο συνεργάζεται στενά με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να χάσουμε», τόνισε ο υφυπουργός.
Η Ελλάδα διαθέτει 120 δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους, οι οποίοι παραμένουν ανεκμετάλλευτοι. Η επιτροπή ανέλαβε τη χαρτογράφηση τους και τον εντοπισμό ποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να βγουν σε δημόσιους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση τους. Ήδη, καταγράφηκαν οι πρώτοι 50 χώροι, από τους οποίους οι 7 είναι έτοιμοι να διατεθούν μέσα από διεθνείς διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τα κοιτάσματα στην περιοχή Βάθης-Γερακαριού, του Κιλκίς.
Παράλληλα με αυτά το υπουργείο προωθεί και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε ο κ. Μανιάτης, κατακυρώνεται ο δεύτερος κύκλος για γεωθερμικά πεδία χαμηλών θερμοκρασιών στο Σουσάκι, το Σπερχειό, την Ικαρία και την Καβάλα. Οι επενδύσεις οι οποίες προβλέπονται από τους δύο κύκλους για την αξιοποίηση της γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ, ανέφερε ο υφυπουργός.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι στις 2 Μαρτίου αναμένονται προσφορές για σεισμικά στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη, χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.
Την πεποίθηση του ότι ο ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης που θα βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΜΕ Ελευθέριος Φαίδρος. «Για να γίνει αυτό», είπε, «χρειάζεται μια καθαρή εθνική πολιτική για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, η οποία θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά συγχρόνως και την προσβασιμότητα στις πρώτες ύλες. Έτσι θα δοθεί στην ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αναπτυξιακή τροχιά, με βιώσιμο τρόπο, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες».
Για το ΣΜΕ η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής περνά μέσα από την ουσιαστική αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών όλων των εμπλεκομένων. «Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις», τόνισε ο κ. Φαίδρος, «για την υλοποίηση όλων όσων εξαγγέλθηκαν σήμερα».
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Φαίδρος, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό τομέα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, συμμετέχοντας με ποσοστό 3-5% στο ΑΕΠ, αν συμπεριληφθεί και ο μεταποιητικός τομέας. Για να μπορέσει ο κλάδος να αποκτήσει αναπτυξιακή τροχιά θα πρέπει να επιλυθούν και μια σειρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα κυριότερα από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Φαίδρο, είναι, οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, η πολυνομία, οι προκαταλήψεις σε τοπικές κοινωνίες, οι ελλιπείς και αναποτελεσματικοί έλεγχοι, που ενισχύουν τη διστακτικότητα των κοινωνιών.
Εκ μέρους του ΣΕΒ μίλησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης Ε. Βιδάλης, ο οποίος επισήμανε ότι ο κλάδος είναι καταλύτης για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Εξάλλου, η πρέσβης της Αυστραλίας Τζένι Μπλούμφλιντ περιέγραψε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα της για την ανάπτυξη του μεταλλευτικού κλάδου, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο πιο σημαντικός στην οικονομία της Αυστραλίας. Η ίδια υπογράμμισε ότι «είμαστε έτοιμοι για συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου