Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ποιος είναι ο Βρετανός που στα «Κρυφά» Έγινε ο Μεγαλύτερος Μέτοχος της ΔΕΗ


Ένας 60χρονος Βρετανός, ο Stephen Butt, μια παλιά καραβάνα των επενδύσεων που άφησε ιστορία ως επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley, είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ μετά το Δημόσιο. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, που σύμφωνα με τους «Sunday Times» είναι ο 40ός πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του, ελέγχει το 50,5% του αγγλοαμερικανικού fund Silchester International Investor, το οποίο αθόρυβα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ.
Ο Βρετανός εκατομμυριούχος διαχειρίζεται με σω επτά διαφορετικών funds που ανήκουν στην ομπρέλα του Silchester περίπου 20 δισ. ευρώ στις διεθνείς αγορές. Η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία, παρασύρθηκε από τη δίνη της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και η μετοχή της βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Μόλις πριν από έναν χρόνο η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 12,9 ευρώ. Σήμερα έχει υποχωρήσει στα 3,66 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της Επιχείρησης, που κάνει ετήσιο τζίρο 5,8 δισ. ευρώ, έχει φτάσει τα 849,1 εκατ. ευρώ. Η επενδυτική φιλοσοφία του αφεντικού του Silchester είναι να «κατέχει καλές και δίκαιες εταιρείες σε καλές τιμές». Το fund φαίνεται ότι θεώρησε τη ΔΕΗ ως επενδυτική ευκαιρία για να επιβεβαιώσει το μότο του. Οσο η μετοχή της ΔΕΗ ακολουθούσε τον κατήφορο, οι διαχειριστές των funds σταθερά και προγραμματισμένα αγόραζαν. Από το 6,37% που κατείχε το fund τον Νοέμβριο του 2010, αύξησε τη θέση του στο 10,02% τον Σεπτέμβριο του 2011 και από εκεί στο 13,8%, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή του στο Χ.Α. που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011. Όταν το Silchester θα κάνει την επόμενη ανακοίνωση, μια και είναι υποχρεωμένο βάσει του νόμου, το ποσοστό θα έχει υπερβεί το 15%.
Το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 51,49% της ΔΕΗ και προετοιμάζεται να πουλήσει το 17% μέσω στρατηγικού επενδυτή, χωρίς να αποκλείεται και η Silchester για τη ΔΕΗ είναι δεδομένο και αποτυπώνεται έμπρακτα στις κατά καιρούς ανακοινώσεις για αύξηση του μετοχικού ποσοστού. Ωστόσο, οι άνθρωποι της ΔΕΗ δεν έχουν συναντήσει κάποιον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου ιδιώτη μετόχου τους. Ουδέποτε προσέγγισε τα γραφεία της διοίκησης για να ενημερωθεί ή ζήτησε κάτι από τους επικεφαλής της Επιχείρησης. Δεν έχει εμφανιστεί εκπρόσωπός του σε γενική συνέλευση να ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από το 13,8%, στάση άλλωστε που τήρησε και στην πρόσφατη έκτακτη συνέλευση της Επιχείρησης.
Η αθόρυβη αγορά μετοχών και οι φήμες
Ο ίδιος ο κ. Stephen Butt δεν έχει δώσει το «παρών» στη χώρα μας, ή τουλάχιστον δεν έχει υποπέσει κάτι τέτοιο στην αντίληψη της διοίκησης της ΔΕΗ. Εκπρόσωποι του fund λέγεται ότι εμφανίστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε roadshow στο Λονδίνο, που έγινε για τις υπό αποκρατικοποίηση εταιρείες, και ενημερώθηκαν γενικότερα. Ο κ. Butt με τον συνεταίρο του-επίσης παλαιό στέλεχος της Morgan Stanley- κ. Michael Cowan (ελέγχει το 20,5%) διαθέτουν στα funds που διαχειρίζονται 100 έως 150 επενδύσεις, με σημαντική διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο. Το Silchester δηλώνει ότι δεν έχει προκαταλήψεις όσον αφορά στην κεφαλαιοποίηση των εταιρειών και αναζητά ευκαιρίες ανεξάρτητα αν είναι σε μικρές, μεσαίες ή μεγάλες εταιρείες. Ο κ. Butt εγκατέλειψε το 1994 τη Morgan Stanley και ξεκίνησε το δικό του fund. Το Silchester διαχειρίζεται σήμερα -μεταξύ άλλων- αποθεματικά αμερικανικών πανεπιστημίων και η στρατηγική του είναι να επενδύει με μεσομακροχρόνιο ορίζοντα -που σημαίνει τρία χρόνια και πάνω- σε υποτιμημένες αξίες. Οι αποδόσεις που εξασφάλισε για τους πελάτες του τα τελευταία χρόνια ήταν 14% κατά μέσο όρο ετησίως. Ο κ. Butt έχτισε σταδιακά και χωρίς να προκαλέσει τη θέση του στη ΔΕΗ. Όταν έκανε την πρώτη ανακοίνωση μέσω των διαφορετικών funds της εταιρείας που χρησιμοποίησε για τις αγορές, είχε ξεπεράσει το 5%. Είναι άγνωστο αν ο κ. Butt αγόρασε τις μετοχές της ΔΕΗ για λογαριασμό του ή αν ενεργεί για κάποιον τρίτο.
Φημολογείται ότι πίσω από τις τμηματικές αγορές που πραγματοποίησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι πιθανόν να κρύβεται κάποιος άλλος κεντρικός αγοραστής, στον οποίο θα μεταβιβάσει στην κατάλληλη συγκυρία το ποσοστό που κατέχει και το οποίο φτάνει σήμερα -σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση- το 13,8%.
(από την εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ", 26/02/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου