Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διευκρινίσεις από ΔΕΠΑ για Τουρκία, STRATFOR



Η ΔΕΠΑ δεν έχει λάβει ακόμα από την τουρκική BOTAS τα στοιχεία που αφορούν στην ολιγοήμερη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, στην οποία προχώρησε, επικαλούμενη λόγους ανωτέρας βίας. Προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Θανάση Πλεύρη, διαβιβάστηκε την Τετάρτη στη Βουλή έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Χάρη Σαχίνη, στο οποίο επιβεβαιώνεται η ολιγοήμερη διακοπή παροχής φυσικού αερίου, τον περασμένο μήνα.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «από την 12.01.2012 και εντεύθεν, παρατηρήθηκε σταδιακή μείωση παροχής φυσικού αερίου από την τουρκική BOTAS, η οποία τελικά διέκοψε την παροχή στις 18.01.2012. Η BOTAS, την 20.01.2012, απέστειλε στη ΔΕΠΑ επιστολή γνωστοποίησης γεγονότος ανωτέρας βίας, δυνάμει της σύμβασης με τη ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου, με έναρξη ισχύος από 19.01.2012 και ώρα 18.00, αναφέροντας ότι θα αποστείλει τα σχετικά έγγραφα που αφορούν στο γεγονός αυτό, το συντομότερο δυνατό. Την 25.01.2012, με νεώτερη επιστολή, η BOTAS γνωστοποίησε τη λήξη του γεγονότος ανωτέρας βίας, από τις 06.00 της 21.01.2012 και ανέφερε ότι επρόκειτο για γεγονός ανωτέρας βίας με τον Ιρανό προμηθευτή της». «Χωρίς να έχει αποστείλει περαιτέρω στοιχεία», σημειώνεται στο έγγραφο του κ. Σαχίνη, που απεστάλη στη Βουλή.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της επιχείρησης, η ΔΕΠΑ είναι συνδρομητής στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα της STRATFOR, το οποίο χρησιμοποιεί «ως εργαλείο πληροφόρησης των διεθνών ενεργειακών και οικονομικών εξελίξεων, έναντι ετήσιας συνδρομής ποσού 190 δολαρίων ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «η ΔΕΠΑ δεν έχει συνεργασία με την STRATFOR». Τέλος, ο κ. Σαχίνης ενημερώνει ότι η ΔΕΠΑ, καθώς δεν έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα, από οποιονδήποτε φορέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας (φυσικής προστασίας, ηλεκτρονικής προστασίας, ανάλυσης πληροφοριών, μελετών ασφαλείας).

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, είχε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ενημερωθεί τι συνέβη με την BOTAS και αν η ΔΕΠΑ αποδέχθηκε ως εύλογη τη δικαιολογία διακοπής παροχής φυσικού αερίου. Ζητούσε, επίσης, να ενημερωθεί ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους ο Όμιλος ΔΕΠΑ επέλεξε τη συνεργασία με την STRATFOR και σε ποια θέματα δεν μπορούσε να καλυφθεί από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο κ. Πλεύρης ζητούσε να ενημερωθεί και πόσα χρήματα έλαβε το ελληνικό δημόσιο από τα καθαρά κέρδη του ομίλου ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με την απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, τα μερίσματα που απέδωσε ο Όμιλος ΔΕΠΑ στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011, ανέρχονται σε 18.808.077,26 ευρώ, 7.171.951,64 ευρώ και 12.587.506,96 ευρώ αντιστοίχως.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου