Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Συνάντηση του Σλοβένου Πρωθυπουργού με τον Επικεφαλής της Gazprom για τον South Stream

Συνάντηση με τον επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ, θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, τμήμα του οποίου θα διατρέχει το σλοβενικό έδαφος, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ντνέβνικ» και αναδημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεων της Σλοβενίας STA".

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, ο κ. Μίλερ θέλει να διαπιστώσει "εάν η νέα κυβέρνηση (της Σλοβενίας) θα στηρίξει την κατασκευή του αγωγού".

"Η συνάντηση (των δύο ανδρών) θα ορίσει την ημερομηνία, κατά την οποία η Gazprom και ο πάροχος φυσικού αερίου της Σλοβενίας Plinovodi θα εγκαινιάσουν επίσημα την κοινοπραξία, υπεύθυνη για την κατασκευή του σλοβενικού τμήματος του αγωγού" προστίθεται στο δημοσίευμα.

Τον περασμένο Μάιο, ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ τον οποίο και ενημέρωσε για τις προετοιμασίες κατασκευής του αγωγού.

Ο κ. Πάχορ είχε υπογραμμίσει τη σημασία του αγωγού South Stream για τη Σλοβενία. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι η Σλοβενία στηρίζει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας της σλοβενικής αγοράς και της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το κόστος κατασκευής του αγωγού South Stream εκτιμάται στα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015. Ο αγωγός θα έχει ετήσια μεταφορική ικανότητα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Η εταιρεία Gazprom κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχουν η ιταλική ENI (20%), η γερμανική Wintershall Holding (15%) και η γαλλική EDF (15%).

Τον Ιανουάριο του 2012, ο όμιλος Gazprom ανακοίνωσε την επίσπευση της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις οι εργασίες για την κατασκευή του επρόκειτο να αρχίσουν το 2013.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου