Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Volvo XC60 Plug-in Hybrid



Σε συνεχή οργασμό βρίσκεται η Volvo αυτή την περίοδο, με τους Σουηδούς, εκτός των diesel εκδόσεων που επεκτείνονται στην γκάμα τους, να ετοιμάζουν και το νέο μικρομεσαίο τους V40, αλλά και τα πράσινα μοντέλα που διαφέρουν από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ετσι, μετά το V60 Plug-in Hybrid, που σε λίγες εβδομάδες μπαίνει στην παραγωγή, η Volvo προχωράει στην παρουσίαση της αντίστοιχης έκδοσης του XC60.

Για το XC60 Plug-in Hybrid η εταιρεία επέλεξε έναν βενζινοκινητήρα, σε αντίθεση με τον V60 Plug-in Hybrid που χρησιμοποιεί πετρελαιοκινητήρα. Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό-υβριδικό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, στο οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού ο οδηγός αποφασίζει με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιήσει τη διαθέσιμη ισχύ από τον συνδυασμό βενζινοκινητήρα και ηλεκτροκινητήρα. Οι επιλογές για τον οδηγό είναι οι Pure, Hybrid και Power. Στην επιλογή Pure το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με τον ηλεκτρικό κινητήρα. Η ακτίνα δράσης με βάση την αυτονομία του φτάνει μέχρι και τα 45 χιλιόμετρα, με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Σημειώστε πως οι μπαταρίες φορτίζουν σε μόλις 3,5 ώρες σε μια απλή οικιακή πρίζα.

Στην επιλογή Hybrid βενζινοκινητήρας και ηλεκτροκινητήρας συνεργάζονται για να παρέχουν τη μέγιστη οδηγική απόλαυση με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι εκπομπές CO2 σε αυτή τη λειτουργία είναι μόλις 53 gr/km, με κατανάλωση μόλις στα 2,3 lt / 100 km. Το αυτοκίνητο με αυτή τη λειτουργία έχει συνολική αυτονομία μέχρι και 960 χιλιόμετρα. Τέλος, στη λειτουργία Power, όλα τα συστήματα μπαίνουν σε λειτουργία με στόχο τη μέγιστη δυνατή ισχύ. Ο κινητήρας βενζίνης με 280 ίππους και 38,0 kgm ροπής συνδυάζεται με τον ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 70 ίππους και 20,0 kgm. Η ροπή του ηλεκτρικού κινητήρα συμβάλλει στην επιτάχυνση του αυτοκινήτου από στάση στα 100 km/h σε 6,1 δευτερόλεπτα.
Για τη μετάδοση της κίνησης χρησιμοποιείται ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων. Σημειώστε δε πως το XC60 είναι τετρακίνητο, με τον βενζίνης να δίνει τη ροπή στους εμπρόσθιους τροχούς και τον ηλεκτροκινητήρα στους οπίσθιους. Η ηλεκτρική τετρακίνηση στο XC60 Plug-in Hybrid Concept ενεργοποιείται πατώντας το AWD (All Wheel Drive) κουμπί.

Το συγκεκριμένο κινητήριο σύστημα φέρει τον κωδικό T8, θέλοντας να τονίσει τη συνδυασμένη αποδιδόμενη ισχύ των 350 ίππων από τον τετρακύλινδρο κινητήρα και τον ηλεκτροκινητήρα. Με λίγα λόγια, το 6κύλινδρο XC60 Plug-in Hybrid διαθέτει τις επιδόσεις ενός 8κύλινδρου κινητήρα. «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να μετράμε κυλίνδρους», λέει χαρακτηριστικά ο Πίτερ Μέρτενς, αντιπρόεδρος Ερευνας και Ανάπτυξης της Volvo Car Corporation, και συνεχίζει: «Η χρήση τετρακύλινδρων κινητήρων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την ταχύτατη μείωση των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμου χωρίς συμβιβασμούς στις προσδοκίες των πελατών όταν πρόκειται για τις επιδόσεις και την οδηγική απόλαυση».


Πηγή protothema.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου