Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Προς Έκτακτη Μείωση των Επιδοτήσεων για τα Φωτοβολταϊκά η Γερμανία


Η Γερμανία πρόκειται να εφαρμόσει νέες μειώσεις των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για την οικονομία της χώρας, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν την Πέμπτη, προκαλώντας νέες ανησυχίες στον κλάδο.
Η απόφαση αυτή έρχεται στον απόηχο μιας πολύ επιτυχημένης χρονιάς πέρυσι από πλευράς νέων εγκαταστάσεων, παρά τις μειώσεις που εφαρμόστηκαν κατά την διάρκεια του έτους. Μετά την ανακοίνωση πάντως, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων της ηλιακής ενέργειας διαμαρτυρήθηκαν έντονα, ενώ ο σύνδεσμοςBSW προειδοποίησε ότι κινδυνεύει με ασφυξία η αγορά και απειλούνται αρκετές θέσεις εργασίας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μετοχές γνωστών γερμανικών ομίλων όπως η Q-Cells και SolarWorld υποχώρησαν απότομα μετά τις κυβερνητικές δηλώσεις, κατά 2,2% και 8,8% αντίστοιχα.
Από την πλευρά τους, ο Ρέσλερ και ο Ρότγκεν ανήγγειλαν πως εκτός από τις προγραμματισμένες μειώσεις που επρόκειτο να λάβουν χώρα έτσι κι αλλιώς, θα εφαρμοστεί και τον Μάρτιο μια έκτακτη μείωση της τάξης του 26% για την εγγυημένη τιμή. Επιπλέον, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει ανώτατο όριο στην παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά, η οποία δικαιούται να λάβει επιδότηση και θα εφαρμόσει και μηνιαίες αναθεωρήσεις της ταρίφας, αντί για εξαμηνιαίες, όπως ισχύει σήμερα.
Ο Ρότγκεν τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα τεθούν στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και πιθανώς θα εφαρμοστούν ήδη από τις 9 Μαρτίου ή το πολύ ως την 1η Απριλίου. «Θέλουμε τα φωτοβολταϊκά, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν σε λογικά πλαίσια όσον αφορά το κόστος και την διασύνδεση με το δίκτυο», υποστήριξε ο ίδιος.
Τέλος, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι πέρυσι η Γερμανία πρόσθεσε 7,5 GW φ/β ισχύος, ενώ μόνο τον Δεκέμβριο προστέθηκαν περί τα 3 GW.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου