Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

OMV: Tο 2013 η Tελική Επενδυτική Απόφαση για τον Nabucco



Στα μέσα του 2013 τοποθετεί η αυστριακή εταιρία OMV την τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό Nabucco. Αυτό δήλωσε εχθές ο Γκέρχαρντ Ρόις, διευθύνων σύμβουλος στην OMV, που συμμετέχει στο έργο. «Όσοι θα παραλαμβάνουν φυσικό αέριο μέσω του Nabucco αποφασίζουν για τα χρονοδιαγράμματά του, όχι οι κατασκευαστές του αγωγού», επισήμανε ο Ρόις.
Η τροφοδότηση του αγωγού επιδιώκεται να προέλθει από το κοίτασμα Shah Deniz στο Αζερμπαϊτζάν. Ας σημειωθεί ότι την πλειοψηφία της κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση του Shah Deniz έχει η βρετανική BP.
Στην κοινοπραξία η οποία υλοποιεί την κατασκευή του αγωγού Nabucco συμμετέχουν εταιρείες της ενέργειας από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.
Το έργο έχει παραμείνει στα χαρτιά αλλά συζητείται ενεργά ακόμη, 12 έτη αφότου πρωτοπαρουσιάστηκε.
Εξάλλου, η OMV, πέρυσι παρουσίασε κέρδη 1,57 δισ. ευρώ, τα οποία συνδέονται με την ανατίμηση του πετρελαίου διεθνώς, λόγω και της «αραβικής άνοιξης».
Η κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Shah Deniz μελετά τις επιχειρηματικές προτάσεις που τής έχουν υποβάλει ο Trans-Adriatic Pipeline, αλλά και ο ελληνοϊταλικός όμιλος IGI-Poseidon.
Τον Ιανουάριο, η τουρκική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι γι' αυτήν έχει την προτεραιότητα το δικό της σχέδιο TANAP, ανταγωνιστικό του Nabucco.
Για τον Nabucco ανακοίνωσε ότι πλέον «δεν τον υποστηρίζει πλήρως».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου