Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σε Αναστολή των Επενδύσεων της στο Πεδίο Έψιλον Προχωρά η Ενεργειακή Αιγαίου, Αφήνοντας Αιχμές για το ΥΠΕΚΑ


Την αναστολή των επενδύσεών της στο Πεδίο Έψιλον προανήγγειλε χθες η Ενεργειακή Αιγαίου, με επιστολή της προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτη. Πρόκειται για μια συνολική επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, για την διακοπή της οποίας, η εταιρεία τονίζει ότι δεν ευθύνεται η ίδια. Παράλληλα, ο πρόεδρος, Μαθιός Ρήγας, διαμαρτύρεται στο υπουργείο για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί όσον αφορά την πρόσβαση στα σεισμικά δεδομένα και την διάρκεια των αδειών εκμετάλλευσης για την ευρύτερη περιοχή του Πρίνου Ν. Καβάλας. 
Πιο αναλυτικά, δύο εβδομάδες μετά την τελευταία συνάντηση στο υπουργείο και μετά την πάροδο διετίας από την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού, η Ενεργειακή Αιγαίου τονίζει ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος για τα θέματα που έχει θέσει. Υπογραμμίζει σχετικά ότι «οι εκάστοτε συμμετέχοντες στις επανειλημμένες συσκέψεις μας, σύμβουλοι και διοικητικοί υπάλληλοι ή στελέχη, είτε επικαλούνται την έλλειψη ενημέρωσης για τα θέματα, είτε βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για την ‘σειριακή’ διεκπεραίωση ακόμα και απλών θεμάτων, είτε αποδίδουν το ‘πάγωμα’ των θεμάτων σε αλλαγή προτεραιοτήτων της υπηρεσίας και του υπουργείου». 
Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε πως είναι αναγκασμένη να διακόψει τις προσπάθειες για ανάπτυξη του Πεδίου Έψιλον, το οποίο αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο νέο κοίτασμα εντός των ορίων παραχώρησης της εταιρείας, αφού δεν υπάρχει το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον, ούτε υπάρχει πρόσβαση στα απαραίτητα σεισμικά δεδομένα. Να σημειώσουμε ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη και εκμετάλλευση του Πεδίου Έψιλον θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά έως και κατά 5.000 βαρέλια ανά ημέρα την περιορισμένη σήμερα παραγωγή του Πρίνου. 
Παράλληλα, η Ενεργειακή Αιγαίου θέτει σε διαθεσιμότητα 60 άτομα, μέρος του προσωπικού γεωτρήσεων/παραγωγής που κανονικά θα απασχολείτο στα νέα σχέδια. Επίσης, προχωρά σε αναστολή των συμβάσεων με τους τοπικούς εργολάβους. Επιπλέον, η εταιρεία τονίζει ότι με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο και την σύμβαση με το κράτος, δικαιούται να παρατείνει την ισχύ της τελευταίας κατά χρόνο αντίστοιχο με αυτόν των καθυστερήσεων. 
O κ. Ρήγας επισημαίνει στην επιστολή του ότι η Ενεργειακή έχει επενδύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάνω από 210 εκατ. δολάρια στην περιοχή και πλέον βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφού δεν μπορεί να εφαρμόσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Σημειώνουμε, τέλος, ότι για μια πετρελαϊκή, η ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητά της.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου