Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα Εισάγει Πετρέλαιο, Αλλά δεν Μπορεί να Εξαγάγει Ήλιο και Άνεμο


Στις προοπτικές του προγράμματος «Ήλιος» και στη σημασία της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Παπακωνσταντίνου, χθες κατά την διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε η τελευταία. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι επενδύσεις στα δίκτυα έχουν πρωταρχική σημασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται κοινή προσπάθεια για κοστολόγηση των απαιτούμενων δράσεων.
Ο υπουργός τόνισε σχετικά ότι «η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τίποτε άλλο από επενδύσεις στην ανανέωση του οικονομικού ιστού της χώρας. Επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας που από μόνες τους μπορούν να δώσουν πνοή σε μία σειρά από κλάδους, όπως είναι οι κατασκευές και τα νέα υλικά, και έτσι να αναζωογονήσουν τομείς της ελληνικής οικονομίας, που σήμερα βρίσκονται σε ύπνωση και σε βαθιά παρακμή, αλλά κυρίαρχα επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την πλήρη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος της χώρας». 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο τομέας των ΑΠΕ συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Υποστήριξε ότι η χώρα μας εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά δεν μπορεί να εξάγει την δική της ανανεώσιμη πηγή, δηλαδή τον ήλιο και τον άνεμο. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η ανάπτυξη των δικτύων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε υπάρχει παραγωγή ΑΠΕ εκεί που πρέπει και να μεταφέρεται η ενέργεια αυτή προς άλλες χώρες, μέσω του σχεδίου «Ήλιος» και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων. 
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε την ΕΤΕπ για την συνεργασία όσον αφορά το «Ήλιος» και τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο θεσμικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την διασυνοριακή συνεργασία σχετικά με τις ΑΠΕ. «Οι χώρες της Ευρώπης δεν έχουν συνηθίσει να εισάγουν ενέργεια από ΑΠΕ και να χρησιμοποιούν τα καθεστώτα ενίσχυσης στο πλαίσιο αυτό. Η ντιρεκτίβα της ΕΕ του 2009 δίνει για πρώτη φορά αυτή τη δυνατότητα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το Πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» είναι οδηγός για την υλοποίηση αυτού του νέου πλαισίου», υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα σημερινά δίκτυα δεν επαρκούν για να «σηκώσουν» τόσο μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτές που προβλέπει το «Ήλιος» και για αυτό έχει σημασία η συνεργασία με την Κομισιόν και την ΕΤΕπ για την κοστολόγηση και τον προγραμματισμό των επενδύσεων σε αυτά τα διευρωπαϊκά δίκτυα, έτσι ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία να χρησιμοποιηθούν για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου