Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Σε Τεχνοκράτες οι Αρμοδιότητες για τα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφαίρεσαν την αρμοδιότητα από την υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου αλλά και από τον εκάστοτε υπουργό Εμπορίου να διαπραγματεύεται με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες για τα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου.

Την ευθύνη από τούδε και στο εξής θα έχει τεχνική επιτροπή η οποία θα αξιολογεί τις προσφορές ενώ τις αιτήσεις θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η τεχνική επιτροπή θα αποτελείται από τους εκάστοτε Γενικούς Διευθυντές των υπουργείων υπουργείου εμπορίου, Οικονομικών και Γεωργίας, το διευθυντή της υπηρεσίας ενέργειας, το Γενικό Εισαγγελέα, το Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και εκπροσώπους του γραφείου γενικής ελέγκτριας και του γενικού λογιστηρίου.

Ο εκάστοτε γενικός διευθυντής που θα προεδρεύει της Τεχνικής Επιτροπής θα μπορεί να διορίζει άλλα δύο πρόσωπα που θα επιθυμεί.

Υπέρ της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, του ΕΥΡΩΚΟ και του βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία τάχθηκαν 32 βουλευτές της αντιπολίτευσης ενώ την καταψήφισαν οι 16 βουλευτές του ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα ψηφίστηκε ομόφωνα η τροπολογία της ΕΔΕΚ με την οποία μετά την ενημέρωση του υπουργού Εμπορίου από την τεχνική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις, δίνεται το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκρίνει ή να απορρίψει το συμβόλαιο και να το παραπέμψει εάν επιθυμεί για περαιτέρω διαπραγμάτευση στην τεχνική επιτροπή.

Ομόφωνα ψηφίστηκε και τροπολογία των Οικολόγων, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται εμπιστευτικότητας πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν θέματα διασφάλισης ασφαλών συνθηκών εργασίας έναντι ατυχημάτων και προστασίας των περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για να μην επηρεαστεί το συμβόλαιο που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Noble.

Και το ΑΚΕΛ παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια ενισχυμένο και με τροπολογία που κατέθεσε επιχείρησε να διασφαλίσει τις αρμοδιότητες της υπουργού.

Σύμφωνα με την τροπολογία την οποία ψήφισε μόνο το ΑΚΕΛ και κατ’ επέκταση απορρίφθηκε , θα ιδρύονταν Διυπουργική Επιτροπή από τους υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Γεωργίας.

Μάλιστα η τεχνική επιτροπή θα έπρεπε να ενημερώνει τη Διυπουργική Επιτροπή για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και εάν η Διυπουργική Επιτροπή έκρινε ότι επιβάλλεται να γίνουν και περαιτέρω διαπραγματεύσεις με ένα ή περισσότερους αιτητές τότε θα το πράττει αυτό και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβάλλει το κείμενο του συμβολαίου στο Υπουργικό.

Κατά την συζήτηση έγινε αντιπαραβολή επιχειρημάτων ενώ το ΑΚΕΛ έστρεψε για άλλη μια φορά τα πυρά του στη Νομική Υπηρεσία η οποία μετά από αίτημα των εισηγητών της πρότασης νόμου την αναμόρφωσε.

Βολές με το «γάντι»

Πάντως και ενώ όλοι περίμεναν να διεξαχθεί η συζήτηση σε υψηλούς τόνους, αφού αυτό είχε προδιαγραφεί κατά τις συνεδρίες της επιτροπής Εμπορίου, τα κόμματα σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η κυπριακή βουλή ως συναινετική εκτόξευσαν πυρά με το «γάντι».

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι η πρόταση νόμου θα αναβαθμίσει το κύρος της Κύπρου θα στείλει τα απαραίτητα μηνύματα και θα βγάλει το νησί κερδισμένο, προσθέτοντας ότι πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι η θωράκιση των εθνικών συμφερόντων του τόπου.

Υποστήριξε, παράλληλα ότι δεν αφαιρείται καμία εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα έχει τον τελικό λόγο.

Μάλιστα, σημείωσε, οι εταιρείες αντί να διαπραγματεύονται με την υπουργό θα διαπραγματεύονται με την τεχνική επιτροπή την οποία θα απαρτίζουν 9 τεχνοκράτες και ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους.

Κάπως πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης ο οποίος ζήτησε όταν αφήνονται αιχμές ότι εξυπηρετούνται συμφέροντα να είναι τεκμηριωμένες.

Ο κ.Λαμάρης διερωτήθηκε εάν το 2013 αλλάξει η Κυβέρνηση θα τροποποιηθεί και πάλι ο νόμος και σημείωσε με νόημα ότι δεν συμβόλαια δρόμων και κτηρίων που θα διαπραγματευτεί η τεχνική επιτροπή.

«Ποιος θα υπερασπιστεί περισσότερο την ασφάλεια της χώρας, η κυβέρνηση ή οι τεχνοκράτες» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε ότι διαπραγμάτευση για την ΑΟΖ θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Επίσης επικαλέστηκε αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου οι οποίες αναφέρονται σε διάκριση εξουσιών, επισημαίνοντας ότι «δεν δεχόμαστε η βουλή να αποφασίσει ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν να διαχειριστούν σοβαρά ζητήματα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε γιατί η Νομική Υπηρεσία να εμπλακεί σε μια διαφορά της κυβέρνησης και της βουλής και διερωτήθηκε ποιος θα υπερασπιστεί την κυβέρνηση στο δικαστήριο εάν ο νόμος καταλήξει στο Ανώτατο.
Εξάλλου ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, τόνισε ότι η ευλογία του φυσικού αερίου χρειάζεται τη συμβολή όλων και υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να παραμερίζει κανένα από το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Επίσης χαρακτήρισε άδικη την επίθεση κατά του Γενικού Εισαγγελέα.

Από πλευράς της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης, σημείωσε ότι το φυσικό αέριο δεν θα πρέπει να είναι θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι να υπάρξει συναίνεση.

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, υπογράμμισε ότι η βουλή συμπληρώνει το κενό της δημοκρατίας και της διαφάνειας, προσθέτοντας ότι ανέμενε από την κυβέρνηση να υπήρχε συλλογική προσέγγιση στο φυσικό αέριο.

Εκ μέρους των Οικολόγων ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι δυστυχώς θα συνεχιστούν οι συγκρούσεις και σημείωσε τα όσα ακούγονται περί διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Υπέδειξε, παράλληλα ότι όποια πρόταση διευρύνει τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και περιορίζει την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, και επομένως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
(από www.stockwatch.com.cy, 24/02/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου