Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Τα Διαφορετικά Σενάρια του «Ήλιος» για τις Εξαγωγές Ενέργειας


Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλες το σχέδιο «Ήλιος», κατά την διάρκεια συνεδρίου της Ε.Ε. Στην παρουσίασή του, ανέλυσε το επιχειρηματικό σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί για να υλοποιηθούν οι επενδύσεις, καθώς και τα διαφορετικά σενάρια για την εξαγωγή ενέργειας προς τα βόρεια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το «Ήλιος» μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την χώρα μας, ενώ παράλληλα είναι απολύτως συμβατό με τους ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. σε ότι αφορά τις ΑΠΕ, αλλά και τις διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, ιδίως στον άξονα Βορρά-Νότου.
Στις χώρες εκείνες που ενδέχεται να συμμετάσχουν, το «Ήλιος» προσφέρει εξοικονόμηση κόστους, καθώς η ενέργεια παράγεται με μεγαλύτερη απόδοση, καθώς και ενίσχυση προς τον εθνικό στόχο του κάθε κράτους για το 2020.
Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι με βάση την οδηγία 2009/28, προβλέπονται οι εξής τρεις μηχανισμοί για διεθνείς συνεργασίες στον τομέα των ΑΠΕ:
Α) Η στατιστική μεταφορά ενέργειας από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, η οποία προσμετράται στον εθνικό στόχο του εισαγωγέα.
Β) Η ανάληψη κοινών σχεδίων, όπου το ένα κράτος παρέχει χρηματοδότηση για την εγκατάσταση έργων στο έδαφος άλλου κράτους και η παραγωγή συνυπολογίζεται στο δικό του ισοζύγιο.
Γ) Η δημιουργία κοινών σχεδίων στήριξης, όπου τα κράτη-μέλη συνδυάζουν τις πολιτικές τους για τις ΑΠΕ, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.
Με βάση τα λεγόμενα του κ. Παπακωνσταντίνου, δύο είναι τα σημεία εκείνα που πρέπει να δοθεί προσοχή σχετικά με το «Ήλιος»: Πρώτον, ο χρηματοδοτικός μηχανισμός με τον οποίο το κράτος-εισαγωγέας στηρίζει το κοινό σχέδιο και δεύτερον, ο μηχανισμός με τον οποίο το κράτος που φιλοξενεί τις επενδύσεις θα αποζημιώνεται.
Στην συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλυσε τα επιμέρους δεδομένα για το «Ήλιος», τα οποία είναι πλέον γνωστά εν πολλοίς, όπως τις εκτάσεις που πρόκειται να διατεθούν, καθώς και την εύκολη αδειοδότηση των έργων.
Εν τέλει, αναφέρθηκε και στις διάφορες πιθανές περιπτώσεις για τις πραγματικές εξαγωγές ενέργειας, όταν αυτές θα είναι εφικτές. Μια διαδρομή αφορά την εξαγωγή 400 MW μέσω Ιταλίας, μια δεύτερη διαδρομή προβλέπει 150 MW μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βοσνίας, Κροατίας και Σλοβενίας, μια τρίτη αφορά την μεταφορά 350 MW μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας, ενώ η τέταρτη προβλέπει εξαγωγή 600 MW μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας. Τέλος, γίνεται λόγος και για πιθανή κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου στην Αδριατική, ώστε να μεταφέρονται 10 GW (!) προς την Βόρεια Ιταλία και την Αυστρία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου