Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ιαπωνία-Φουκουσίμα: Η Κυβέρνηση Φοβήθηκε το Τέλος του Τόκιο

Η ιαπωνική κυβέρνηση εργάστηκε κάποια στιγμή πάνω στο σενάριο που προέβλεπε το τέλος του Τόκιο, ύστερα από σειρά εκρήξεων που θα σημειώνονταν μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, αποκάλυψε σήμερα ανεξάρτητη επιτροπή που ερευνά τις αντιδράσεις των αρχών την περίοδο εκείνη.
Ο Γιούκιο Εντάνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης την περίοδο που σημειώθηκε το πυρηνικό δυστύχημα, μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011, δήλωσε στους ερευνητές:"Σκέφτηκα ένα διαβολικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα σημειώνονταν αλυσιδωτές εκρήξεις στους πυρηνικούς αντιδραστήρες".
"Εάν αυτό συμβεί, το Τόκιο έχει τελειώσει", σκέφτηκε την περίοδο εκείνη ο Εντάνο, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Οι αρχές επεξεργάστηκαν σχέδια για την περίπτωση που έπρεπε να εκκενωθεί η πρωτεύουσα.
Η περιφέρεια του Τόκιο αριθμεί 13 εκατομμύρια κατοίκους.
Εάν υπολογιστούν οι κάτοικοι των τριών γειτονικών περιφερειών που αποτελούν το "μεγάλο Τόκιο", η μεγαλόπολη αριθμεί 35 εκατομμύρια κατοίκους,η πιο πολυπληθής περιφέρεια στον κόσμο.
Τις πληροφορίες αυτές είχε ήδη αποκαλύψει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός της εποχής εκείνης Ναότο Καν, ο οποίος στη συνέχεια παραιτήθηκε.
Το πιο συγκεκριμένα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δημοσιεύονται σε έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει να ερευνήσει τα γεγονότα, τα οποία συνδέονται με τη χειρότερη πυρηνική κρίση που έχει γνωρίσει ο πλανήτης μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, το 1986.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό της Φουκουσίμα Νταΐτσι, η Tokyo Electric Power (Tepco), θέλησε, στην κορύφωση της κρίσης, να εκκενώσει το σταθμό, όπου οι εργαζόμενοί της προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.
Ομως, η Tepco, η οποία αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις της επιτροπής, έλαβε εντολή από τον τότε πρωθυπουργό Ναότο Καν να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου και επίσης να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, εάν ο πρωθυπουργός δεν είχε τότε επιμείνει, το δυστύχημα θα είχε χειρότερη εξέλιξη με καταστροφικές συνέπειες.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου