Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Τα Δέκα Μεγαλύτερα Σχέδια LNG στον Κόσμο


Τα τελευταία χρόνια, το LNG κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή αγορά, καθώς είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος για την μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου σε μεγάλες αποστάσεις. Μετά τις σημαντικές επενδύσεις που ολοκλήρωσε το Κατάρ την τελευταία πενταετία, την σκυτάλη παίρνουν αρκετοί ακόμα εξαγωγείς, αλλά και εισαγωγείς, με την δημιουργία νέων σταθμών υγροποίησης και αεριοποίησης. Το Energia.gr σας παρουσιάζει τους μεγαλύτερους από αυτούς.
Εισαγωγές:
5. Τερματικό Joetsu













Το ιαπωνικό τερματικό Joetsu κατασκευάζεται στις ακτές της περιφέρειας Νιγκάτα και θα έχει χωρητικότητα 360.000 κ.μ. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να τροφοδοτεί την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο.
Ιδιοκτήτης: Teikoku Oil (Inpex)
Εκκίνηση: 2014
Αποθήκες: 2
Χωρητικότητα: 360.000 κ.μ.

4. Oregon LNG













Βρίσκεται στην χερσόνησο Σκίπανον της αμερικανικής πολιτείας του Όρεγκον και αναμένεται να είναι ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία, το τερματικό θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός, ενοικιάζοντας την δυνατότητα αεριοποίησης σε τρίτους. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή αγωγού μήκους 192χμ για την διασύνδεση με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Ιδιοκτήτης: Oregon LNG
Εκκίνηση: 2013
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 480.000 κ.μ.
3. Τερματικό της Δουνκέρκης













Στα βόρεια της Γαλλίας και σε απόσταση 10χμ από τα σύνορα με το Βέλγιο, κατασκευάζεται το τερματικό της Δουνκέρκης, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει 80 πλοία LNG ετησίως και θα έχει δυνατότητα να καλύψει το 20% των αναγκών της Γαλλίας.
Ιδιοκτήτης: EDF/Fluxys/Total
Εκκίνηση: 2015
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 480.000 κ.μ.

2. Τερματικό Le Harve







Στο λιμάνι Άντιφερ της Νορμανδίας, όπου βρίσκεται το πετρελαϊκό κέντρο της Γαλλίας, ήδη εισάγεται το 20% των ποσοτήτων αργού που χρειάζεται η χώρα. Σύμφωνα με την Gaz de Normandie, το νέο τερματικό «θα δημιουργήσει ένα νέο σημείο εισόδου για τη γαλλική αγορά και θα ενισχύσει την ασφάλεια παροχής της Γαλλίας και της Ε.Ε».


Ιδιοκτήτης: Gaz de Normandie
Εκκίνηση: 2014
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 510.000 κ.μ.

1. Singapore LNG










Η εν λόγω μονάδα θα είναι η πρώτη της συγκεκριμένης ασιατικής χώρας και θα εγκατασταθεί στη νήσο Τζουρόνγκ. Σήμερα είναι ολοκληρωμένη κατά 80% και θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί 3 εκατ. τόνους LNG ετησίως, μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από αγωγούς.
Ιδιοκτήτης Singapore Energy Company
Εκκίνηση : 2013
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 540.000 κ.μ.

Εξαγωγές
1. Shtokman LNG











600 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το Μουρμάνσκ της Ρωσίας, βρίσκεται η θάλασσα του Μπάρεντς και το κοίτασμα Στόκμαν, όπου θα εγκατασταθεί ο σταθμός που υλοποιεί η Gazprom, η Total και η Statoil. Πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως βάση για αποθήκευση του ρωσικού αερίου, ώστε να εξάγεται είτε μέσω αγωγών, είτε πλοίων.
Ιδιοκτήτης: Gazprom/Statoil/Total
Εκκίνηση: 2017
Αποθήκες: 2
Χωρητικότητα: 15,0 εκατ τόνοι ετησίως

2. Lake Charles Louisiana












Στο δέλτα του ποταμού Καλκασιέ της Λουιζιάνα, βρίσκεται η μονάδα Lake Charles, η οποία πρόκειται να επεκταθεί με άξονα το 2016. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνει μόλις η τρίτη μονάδα LNG των ΗΠΑ με δυνατότητα εξαγωγών και εισαγωγών.
Ιδιοκτήτης: BG Group/ETE
Εκκίνηση: 2016
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 15,0 εκατ τόνοι ετησίως

3. Yamal LNG Siberia










Βασισμένος στο ρωσικό κοίτασμα Yuzhno-Tambeyskoye, με αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 1,26 τρις κ.μ., ο σταθμός Γιαμάλ αναμένεται να έχει παραγωγή 16,5 εκατ. τόνων ετησίως.
Ιδιοκτήτης: Novatek/Gazprom/Total
Εκκίνηση: 2016
Αποθήκες: 3
Χωρητικότητα: 16,5 εκατ. τόνοι ετησίως
4. Gorgon LNG













Ένα από τα ακριβότερα και πιο εξελιγμένα επενδυτικά σχέδια σήμερα παγκοσμίως, το Gorgon LNG βρίσκεται 130 χμ μακριά από τις ακτές της Αυστραλίας και σε μικρή απόσταση από τα μεγάλα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί εκεί τα τελευταία χρόνια.
Ιδιοκτήτης: Chevron/Shell/ExxonMobil
Εκκίνηση: 2014
Αποθήκες: 4
Χωρητικότητα: 20 εκατ. τόνοι ετησίως
5. Olokola LNG












Ο σταθμός Olokola θα υλοποιηθεί στη Νιγηρία και θα αποτελέσει ουσιαστικά ένωση δύο υφιστάμενων ανταγωνιστικών σχεδίων. Το κόστος ανέρχεται σε 9,8 δις δολάρια μέχρι τώρα, ενώ το LNG που θα παράγεται εκεί θα εξυπηρετήσει τόσο την εγχώρια, όσο και την διεθνή αγορά.
Ιδιοκτήτης: NNPC/Chevron/Shell/BG Group
Εκκίνηση: 2016+
Αποθήκες: 4
Χωρητικότητα: 20 εκατ. τόνοι ετησίως
Πηγή energia.gr 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου