Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το Ισραήλ Διακόπτει «Ευρωπαϊκά» Έργα Ηλεκτροδότησης των Παλαιστινίων


Σε «λίστα κατεδάφισης» μπήκαν έξι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ ηλιακά και αιολικά έργα στο Ισραήλ, που παρέχουν ηλεκτρισμό σε 600 Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης, προφανώς ως απάντηση σε έκθεση της αποστολής της ΕΕ στην περιοχή που ζήτησε διακοπή χρηματοδότησης των εποικισμών.
Οι διαχειριστές των έργων στη Δυτική Όχθη λένε ότι οι εντολές για «διακοπή εργασιών» αποτελούν «πρώτο βήμα σχεδόν αυτόματης κατεδάφισης».
Ο Elad Orian από την Comet-ME, που επιβλέπει τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είπε ότι περίπου 400 άτομα θα μείνουν χωρίς ρεύμα εάν προχωρήσει το σχέδιο κατεδάφισης, ενώ ένα χωριό θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε μια θορυβώδη και ακριβή γεννήτρια ντίζελ.
«Οι άνθρωποι θα μείνουν χωρίς φως και δε θα έχουν καν ρεύμα να φορτίσουν τα κινητά τους, που αποτελούν το μόνο μέσο επικοινωνίας στην περιοχή», είπε στη EurActiv.
«Δε θα έχουν ψυγεία, που είναι σημαντικά για την οικονομικά βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών».
Συνολικά, το έργο που υποστηρίζεται από την Comet-ME και το γερμανικό όμιλο Medico International έχει κατασκευάσει 15 εγκαταστάσεις ηλιακών και υβριδικών συστημάτων που παρέχουν ηλεκτρισμό σε χωριά με συνολικά πληθυσμό 1,500 ατόμων.
Στο χωριό Shaab al-Buttum δύο ανεμογεννήτριες και 40 ηλιακά πάνελ σήμερα, παρέχουν 40-60 κιλοβάτ την ημέρα.
Ο γερμανός ΥΠΕΞ συζήτησε το θέμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu καθώς και με τον υπουργό άμυνας Ehud Barak σε μια πρόσφατη επίσκεψη, τόνισε εκπρόσωπος του γερμανού.
«Η γερμανική κυβέρνηση μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την Περιοχή C», είπε η αξιωματούχος.
«Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις εντολές περί διακοπής εργασιών των ενεργειακών συστημάτων που χρηματοδοτούνται από γερμανικά κονδύλια», πρόσθεσε.
«Περιοχή C »
Η Περιοχή C είναι ένα καντόνι υπό τον πλήρη έλεγχο του Ισραήλ, που αποτελείται από περίπου 60% της Δυτικής Όχθης και όλους τους ισραηλινούς εποικισμούς, που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο.
Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται άδειες για να χτίσουν στην περιοχή, ωστόσο έκθεση της ισραηλινής ΜΚΟ Peace Now διαπίστωσε ότι μεταξύ 2000 και 2007, 94% των αιτήσεων απορρίφθηκε.
Πηγές της ΕΕ λένε ότι το καθεστώς αδειοδότησης φαίνεται να αποσκοπεί ενθάρρυνση μετανάστευσης των Παλαιστινίων στην Περιοχή Α και Β. «Αυτό λένε όλοι όταν πας εκεί», είπε ανώνυμη πηγή. «Είναι προφανές, αλλά μιλώντας πολιτικά, είναι πολύ ευαίσθητο».
Η περιοχή που εκτείνεται από την Νεκρά Θάλασσα, την Ιουδαϊκή Έρημο και την Κοιλάδα του Ιορδάνη, είναι υποαναπτυγμένη και το γερμανικό ΥΠΕΞ διέθεσε περίπου 300,000 ευρώ για 6 αιολικά και ηλιακά έργα, προκειμένου να παράσχει ενέργεια σε φτωχά χωριά στους Λόφους της Ν. Χεβρώνας.
Μυστική  έκθεση
Κάποιοι διπλωμάτες της ΕΕ- και πολλές ΜΚΟ- συνδυάζουν το γεγονός με μια μυστική έκθεση των κορυφαίων διπλωματών της ΕΕ στην περιοχή αναφορικά με την ανέγερση οικισμών και κατεδαφίσεις σπιτιών στην Περιοχή C, που ζητούσε από την Επιτροπή να περάσει νομοθεσία «παρεμπόδισης/αποθάρρυνσης οικονομικών συναλλαγών προς υποστήριξη των εποικιστικών δραστηριοτήτων».
Λιγότερο από 2 εβδομάδες μετά τη διαρροή της έκθεσης, κοινοποιήθηκαν τα νέα διακοπής εργασιών σε ενεργειακά έργα στις περιοχές Haribat al-Nabi, Shaab al-Butum, Qawawis και Wadi al-Shesh.
«Το χαστούκι δεν το έφαγαν μόνο οι γερμανοί αλλά ολόκληρη η ΕΕ», είπε ο Tsafrir Cohen, εκπρόσωπος της Medico International, που συμμετέχει στα έργα. «Αυτή ήταν η απάντησή τους στην έκθεση για την περιοχή C».
Γενικά, διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί και οι κατεδαφίσεις κτιρίων στην Περιοχή C αυξάνονται με πρωτοφανή ταχύτητα αλλά αναφορικά με τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «ανησυχούμε γιατί είναι υποδομές που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ», είπε πηγή στην EurActiv.
«Αναμένουμε πιέσεις γερμανών για να σταματήσει αυτό, παρόλο που είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της όλης διαδικασίας», είπε η πηγή. «Είναι απαραίτητη η δράση».
Πηγή EurActiv.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου