Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ο ITGI Μπορεί να Εισάγει Αέριο από τη Ρωσία

Ο ελληνοϊταλικός αγωγός ITGI μπορεί να εισάγει φυσικό αέριο στην Ε.Ε από την Ρωσία αντί για την Κασπία Θάλασσα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, μετά από τον αποκλεισμό του αγωγού διασύνδεσης Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας από την κοινοπραξία του Shah Deniz.

Όπως δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο επικεφαλής του ITGI, Elio Ruggeri, το σχέδιο “είναι πρόθυμο να δεχτεί πηγές αερίου από οποιαδήποτε παραγωγό χώρα” , συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία διαθέτει σημαντικά αποθέματα στα ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ITGI παραμένει ανάμεσα στους διεκδικητές για την εισαγωγή αερίου στην Ε.Ε. μέσω της Ιταλίας.

Η πρόταση του ITGI να δεχθεί ρωσικό αέριο θα αυξήσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική Gazprom.

Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου η Shah Deniz, η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου φυσικού αερίου στα ανοιχτά του Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε ότι εξαίρεσε τον αγωγό ITGI για τη μεταφορά του προϊόντος στην Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της κοινοπραξίας ότι μειώνει τις διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι η πρώτη μεγάλη απόφαση που λαμβάνεται μέσα στα πολλά χρόνια διαδικασίας του έργου, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασπορά της προσφοράς στην Ευρώπη.
Την ανακοίνωση έκανε ο πετρελαϊκός κολοσσός BP PLC, που έχει σημαντικό μερίδιο στη Shah Deniz.

Αυτό σημαίνει ότι το άλλο αντίστοιχο έργο, που αποκαλείται Trans-Adriatic Pipeline, θα συζητηθεί κατ’ αποκλειστικότητα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα στην Ιταλία.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου