Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σλοβενία: Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Επικεφαλής της Gazprom για τον αγωγό South Stream

Το έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν, χθες, στη Λιουμπλιάνα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα με τον επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.
Οι δύο άνδρες υπογράμμισαν πως οι προετοιμασίες για το τμήμα του αγωγού που θα «διατρέχει» το σλοβενικό έδαφος βρίσκονται σε καλό στάδιο και πρόσθεσαν πως θέματα που σχετίζονται με το έργο πρέπει να επιλύονται γρήγορα και αποτελεσματικά.
Εξάλλου, συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την κοινοπραξία σλοβενικών και ρωσικών συμφερόντων, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του σλοβενικού τμήματος του αγωγού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, υπεγράφη από τις δύο πλευρές ειδική διάταξη στη συμφωνία για τη σύσταση της εταιρείας, με την οποία καθορίζονται οι παράμετροι για τη λειτουργία της, καθώς και ο σκοπός του έργου στη σλοβενική επικράτεια.
Το κόστος κατασκευής του έργου του αγωγού South Stream στη Σλοβενία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Σλοβένου πρωθυπουργού.
Το κόστος κατασκευής του αγωγού South Stream εκτιμάται στα 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2015.
Ο αγωγός θα έχει ετήσια μεταφορική ικανότητα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εταιρεία Gazprom κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της κατασκευάστριας εταιρείας του αγωγού, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέχουν η ιταλική ENI (20%), η γερμανική Wintershall Holding (15%) και η γαλλική EDF (15%).
Τον Ιανουάριο του 2012, ο όμιλος Gazprom ανακοίνωσε την επίσπευση της έναρξης των εργασιών κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου.
Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2012, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις οι εργασίες για την κατασκευή του επρόκειτο να αρχίσουν το 2013.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου