Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Κύπρος: Δυνατότητα Μείωσης του ΦΠΑ στο Ρεύμα με τις Ευλογίες της ΕΕ


Μέχρι και στο 5% είναι δυνατόν να μειωθεί το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τις ευλογίες της ΕΕ, εάν η Κυβέρνηση επιχειρήσει να διεκδικήσει μειώσεις.
Και αυτό γιατί, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη της να μειώσουν το ποσοστό στο 5%.
H επιβεβαίωση του δικαιώματος της ΚΔ για διεκδίκηση μειώσεων ήρθε από τον επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Philip Lowe, ο οποίος σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της επιτροπής Εμπορίου, Λευτέρη Χριστοφόρου επισημαίνει ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει άδεια για μείωση που δεν θα υπερβαίνει το 5%, σε μια διαφορετική προσέγγιση για τους ευπαθείς πελάτες που το έχουν ανάγκη.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα, ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει το ακριβότερο ρεύμα στην ΕΕ, όπως από τους υψηλότερους στην ΕΕ είναι και ο δείκτης ΦΠΑ που πληρώνουν για το ρεύμα οι Κύπριοι. Στο 15% ανέρχεται το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό στην Κύπρο, ενώ όπως ανακοινώθηκε ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από την 1η Μαρτίου στο 17%.
H Κύπρος είναι ακριβή στη βασική τιμή χρέωσης της kWh η οποία καθορίζεται από το καύσιμο. Συνεπώς, η μόνη ευελιξία η οποία υπάρχει για μείωση των λογαριασμών, είναι στο ποσοστό του ΦΠΑ.
Σημειώνεται επίσης και το γεγονός ότι λόγω όλων των αυξήσεων, που έχουν επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΑΗΚ (πρόσθετη επιβάρυνση 6,96% λόγω Μαρί και της προγραμματισμένης αύξησης 1,5% συν την αύξηση καυσίμου και του τέλους για ΑΠΕ), που ξεπερνούν το 30%, το ποσό που εισπράττει το κράτος μέσω ΦΠΑ από τους λογαριασμούς έχει αυξηθεί σε πραγματικούς αριθμούς κατά 4,2%.
Υπό αυτά τα δεδομένα, μια ενδεχόμενη μείωση του ποσοστού του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας θα αποτελούσαν ανάσα για τις τσέπες των καταναλωτών, μετά και τους«παραφουσκωμένους» λογαριασμούς της ΑΗΚ που καλούμαστε να πληρώσουμε το τελευταίο διάστημα.
Η απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ
Σε γραπτή του απάντηση προς τον Βουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, ο Επίτροπος Ενέργειας της Philip Lowe εξηγεί πως η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι δυνατή φτάνει οι κυπριακές αρχές να στείλουν γραπτό αίτημα προς την αρμόδια επιτροπή για το ΦΠΑ, με το οποίο να εξηγούν τεκμηριωμένα τους λόγους που θέλουν να το πράξουν.
Οικολόγοι: «Μείωση του ΦΠΑ άμεσα»
«Είναι αδιανόητο τα εξαντλημένα οικονομικά του κράτους και των επιχειρήσεων να κληθούν να υποστούν από την 1η Μαρτίου αύξηση στο φόρο προστιθέμενης αξίας από 15% σε 17%, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή 5%». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις της η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου.
«Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν ψήφισε την αύξηση του ΦΠΑ σε 17%. Επίσης, αναμένονται επιπλέον αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της αύξησης της τιμής του πετρέλαιο», ανέφερε η κ. Παναγιώτου.
«Μοναδικό άμεσο μέτρο αποτελεί η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν δεν παρθεί αμέσως αυτή η αναγκαία απόφαση η κυπριακή οικονομία θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθειά στην κρίση και στην ύφεση», πρόσθεσε η κ. Παναγιώτου.
Μείωση ζητούν και οι αγρότες
Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε οι γεωργοί να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ζήτησαν οι αγροτικές οργανώσεις από την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου.
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί οι αγροτικές οργανώσεις δήλωσαν ικανοποιημένες και το επόμενο βήμα τους θα γίνει προς την κατεύθυνση της Βουλής με στόχο να πείσουν το νομοθετικό σώμα να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία σε ότι αφορά το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού πετρελαίου.
«Εκστρατεία ΠΕΚΠοΖω κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της ΑΗΚ»
Την ίδια στιγμή, παγκύπριας κλίμακας δράση στις 29 Φεβρουαρίου κατά της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, διοργανώνει η Παγκύπρια Ενωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (ΠΕΚΠοΖω), σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Εμείς οι σχεδόν οκτώ χιλιάδες μέλη θέλουμε να δηλώσουμε υπεύθυνα και κατηγορηματικά τα ακόλουθα: οι ομάδες κοινωνικής δικτύωσης του Facebook «Τέλος στο Αθέμιτο Μονοπώλιο της Αρχή Ηλεκτρισμού» και «Μια Φωνή κατά την ΑΗΚ» έχουν σχηματιστεί αυθόρμητα ως ένα λαϊκό-καταναλωτικό κίνημα ενάντια στις μονοπωλιακές πρακτικές της ΑΗΚ, που μας χρεώνει με τις ψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ».
Αναφέρεται ακόμα ότι «οι δύο ομάδες δεν είναι ευθυγραμμισμένες με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και δεν έχουν καμία απολύτως πολιτική ατζέντα. Η διαμαρτυρία μας γίνεται στο επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών και η δράση που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Φεβρουαρίου 2012».
Στόχοι της διαμαρτυρίας είναι σύμφωνα με την ΠΕΚΠοΖω να δίνονται «περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα για να ανοίξει αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε άλλους προμηθευτές. Περισσότερη διαφάνεια από την ΑΗΚ σχετικά με τις διάφορες χρεώσεις της και για το πού πάνε χρήματά των καταναλωτών. Καλύτερη εξυπηρέτηση και περισσότερος σεβασμό από την ΑΗΚ, όταν κάποιοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Χαμηλότερες χρεώσεις ΦΠΑ γενικά, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες και μέχρι και το 5% τοις για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών που δυσκολεύονται. Πιο πράσινη ενέργεια από την ΑΗΚ και επιλογές στους καταναλωτές σχετικά με το από πού παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια».
(από την εφημερίδα Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου