Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Έρευνες Υδρογονανθράκων: Ανιχνευτικό Ακόμη το Ενδιαφέρον για Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα



Ανιχνευτικό είναι, προς το παρόν, το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στην ανοιχτή πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στο Κατάκολο και στα Ιωάννινα. 
Έτσι κι αλλιώς η σχετική πρόκληση του ΥΠΕΚΑ δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στάλθηκε προς δημοσίευση στις 5 Ιανουαρίου, οπότε αν υπολογίσει κανείς το εύλογο διάστημα των οκτώ εβδομάδων που απαιτείται για το σκοπό αυτό, εκτιμάται ότι η δημοσίευση θα γίνει στις αρχές Μαρτίου, το αργότερο. Αμέσως μετά προβλέπεται να ανοίξει και το data room.
Το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ένα πακέτο μελετών και δεδομένων τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές έναντι αμοιβής. Τα δεδομένα θα περιλαμβάνουν και σεισμικά και δεδομένα γεωτρήσεων από τον προηγούμενο γύρο παραχωρήσεων του 1995, τα οποία έγιναν είτε από τον προηγούμενο ανάδοχο, είτε από άλλες ενέργειες.
Ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν σε πρώτη φάση να δουν το πακέτο των δεδομένων έναντι αμοιβής, με βάση διεθνείς διαδικασίες. Προηγουμένως, όμως, θα υποχρεωθούν να υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας, ενώ θα έχει γίνει και διακριτικός έλεγχος των προσερχόμενων εταιριών, για λόγους εθνικής ασφαλείας. Εφόσον, θελήσουν να αγοράσουν τα δεδομένα θα καταβάλουν επίσης τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, μέχρι στιγμής το ΥΠΕΚΑ έχει γίνει αποδέκτης ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, κυρίως από εταιρίες συμβούλων, που λειτουργούν ως ενδιάμεσος για πελάτες τους, ζητώντας να πληροφορηθούν διαδικαστικά ζητήματα, όπως, πότε θα ανοίξει το data room, τι αμοιβές προβλέπονται, κλπ.
Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την επιτυχία της προσπάθειας του υπουργείου, με το σκεπτικό ότι βγήκαν για παραχώρηση περιοχές, οι οποίες ελέγχθηκαν ως ένα βαθμό στο παρελθόν από προηγούμενους αναδόχους και εγκαταλείφθηκαν.
Επ’ αυτού κύκλοι του ΥΠΕΚΑ θεωρούν ότι οι περιοχές αυτές και ειδικότερα, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο, εγκαταλείφθηκαν για τεχνικούς λόγους. Τώρα, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, υπάρχουν σύγχρονες τεχνολογίες γεώτρησης, ενώ έχουν αρθεί και οι τεχνικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί που υπήρχαν στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι το όποιο ενδιαφέρον υπάρξει θα εκδηλωθεί αφού ανοίξει το data room και από τα αποτελέσματα που θα δώσει η διαδικασία του open door θα κριθούν εν πολλοίς και οι επόμενες κινήσεις του υπουργείου για την παραχώρηση και άλλων πετρελαιοπιθανών περιοχών της χώρας.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου