Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

36 Ανεμογεννήτριες Κάθε Μέρα Εγκαθιστά η Κίνα


Το Τζιουγκουάν, μια μεγάλη πόλη στην περιφέρεια Γκανσού της Κίνας, διαθέτει πλέον 6 GW εγκατεστημένων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της, δηλαδή όσα διαθέτει ολόκληρη η Βρετανία. Ως το 2015, η πόλη φιλοδοξεί να τριπλασιάσει την ποσότητα αυτή, ενώ με άξονα το 2020 σκοπεύει να φτάσει τα 40 GW. Για τους λόγους αυτούς, το εντελώς άγνωστο στη Δύση Τζιουγκουάν θα πρέπει να θεωρείται στο εξής το αιολικό «κέντρο του κόσμου».
Η Κίνα γενικότερα εγκαθιστά κατά μέσο όρο 36 ανεμογεννήτριες κάθε ημέρα. Αλλά το κακό είναι ότι παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται για τις ΑΠΕ, υπάρχουν άλλα τόσα που επενδύονται στη «βρόμικη» ενέργεια: Κάθε τρεις μέρες, κατασκευάζεται και ένας λιγνιτικός σταθμός των 400 MW!
Οι τάσεις αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος, που αν συμπεριλαμβανόταν στα οικονομικά στοιχεία, θα οδηγούσε σε μείωση της ετήσιας ανάπτυξης κατά το ήμισυ.
Το ίδιο το Τζιουγκουάν είναι πάντως ένα παράδειγμα προς μίμηση, καθώς παλαιότερα ήταν πετρελαϊκό κέντρο και στη συνέχεια η προσοχή δόθηκε αποκλειστικά στις ΑΠΕ. «Ως το 2030, πιστεύω ότι η Κίνα θα παίρνει την μισή της ενέργεια από τις ΑΠΕ και το Τζιουγκουάν θα είναι διάσημο στον κόσμο», τονίζει ο Γου Σενγκζούε, διευθυντής της τοπικής υπηρεσίας ανάπτυξης. «Οι άνθρωποι εδώ θα γίνουν πλούσιοι», προσθέτει.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου