Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ν. Συλικιώτης: Δεν Υπάρχει Ακόμα Πρόταση για Τερματικό


«Δεν υπάρχει πρόταση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο από την Noble-Delek από τον Ιούνιο σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη αφού πρώτα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν κοιτάσματα σε επαρκή ποσότητα για να μπορούμε να μιλούμε για υποδομές, κάτι το οποίο έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τώρα ξεκινούμε έναν δομημένο διάλογο με την Noble για το πότε και με ποιον τρόπο μπορεί να έρθει φυσικό αέριο στην Κύπρο, ενώ στον διάλογο περιλαμβάνονται τα θέματα υποθαλάσσιων αγωγών και τερματικού υγροποίησης, πρόσθεσε. «Υπάρχουν όχι μόνο από την Delek, αλλά και από άλλες, κινέζικες εταιρείες, προτάσεις για να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν ένα τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο. Όμως όλα αυτά θα τα δούμε συνυφασμένα». Το κράτος, σημείωσε, επιδιώκει να είναι ένα σημαντικό μέρος αυτών των υποδομών και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι μια πολυμερής συνεργασία «και δεν αναφέρομαι μόνο σε εταιρείες πετρελαιοειδών. Ενδεχομένως να είναι και συνεργασία και με κράτη».
Σε ερώτηση από δημοσιογράφο της ΕΡΤ για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας εάν δεν κριθεί τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και ποια είναι τα αποτελέσματα ερευνών της Noble μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ουζί Λαντάου διερωτήθηκε γιατί πιστεύει η δημοσιογράφος ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα πετύχει. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει και εάν δεν δουλέψει θα είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στην ελληνική τηλεόραση, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κύπριος Υπουργός ανέφερε ότι σε όλα τα ζητήματα υπάρχουν τεχνικές και άλλες δυσκολίες, αλλά οι συνεργασίες πρέπει να είναι πολύπλευρες, να μην τις βλέπουμε μονοδιάστατα. Μέσα από τον διάλογο και την συζήτηση, πρόσθεσε, να βρούμε τρόπους και μεθόδους συνεργασίας για να μπορέσουμε να την αναπτύξουμε και να εκμεταλλευτούμε τα κοιτάσματα και των τριών χωρών προς την Ευρώπη αλλά ακόμα και προς την Ασία.
Ο Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών ανέφερε χαρακτηριστικά «αλλοίμονο αν ξεκινούσαμε αυτή τη συζήτηση εν κενώ». Ηδη, είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η ΔΕΦΑ (δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου) έχει κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά όσον αφορά την βιωσιμότητα και το κόστος ενός αγωγού και το έχει συγκρίνει με άλλες λύσεις που υπάρχουν. «Μιλούμε πάνω σε στοιχεία και είναι προφανές ότι η δουλειά αυτή είναι κυρίως τεχνική και οικονομική, αλλά χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο επιχειρούμε να βάλουμε σήμερα και να συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μέρες».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Νεοκλής Συλικιώτης είπε ότι στόχος αυτού του έργου είναι η παραγωγή ενέργειας με φθηνότερα καύσιμα, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο η ΑΗΚ χρησιμοποιεί συμβατικά μέσα με όλο το κόστος που αυτό συνεπάγεται. Μέσα από τη συνεργασία και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων μπορούν να υπάρξουν ευρύτερα αποτελέσματα για ολόκληρη την περιοχή όσον αφορά τη σταθερότητα και τη συνεργασία, πρόσθεσε.
Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες αγορές είναι πλήρως εξαρτώμενες από το πετρέλαιο και η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μειώνει το κόστος και έχει πολλαπλά οφέλη. Προχωρούμε στην ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και οδεύουμε προς ενοποιημένα δίκτυα ενέργειας και φυσικού αερίου. Η ενοποιημένη αγορά ενέργειας βοηθά τις επιχειρήσεις να παράγουν με φθηνό κόστος και αυτό αυξάνει την ανάπτυξη.
Τούρκος αξιωματούχος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα σε παρέμβασή του ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό υπό τα ΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο υποστηρίζοντας ότι η «τουρκική Κύπρος» - κατά την έκφρασή του - έχει ίσα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο του νησιού. Ω εγγυήτρια δύναμη, είπε, η Τουρκία θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά. Ως προς την προκήρυξη του δεύτερου γύρο, ο ίδιος ανέφερε ότι κάποια σημεία (της κυπριακής ΑΟΖ) συμπίπτουν με τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και η Αγκυρα θα προστατεύσει, όπως ανέφερε, τα δικαιώματά της. Εκανε δε λόγο στο έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην σταθερότητα σε ολόκληρο το νησί.
Σχολιάζοντας την παρέμβαση του Τούρκου διπλωμάτη ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εκεί και η Τουρκία και οι Τ/κ πρέπει να λειτουργήσουν πιο εποικοδομητικά. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι φορτωμένο στις πλάτες ολόκληρου του κυπριακού λαού. Η επανένωση της Κύπρου, η συγκρότηση ενός ενωμένου κράτους θα διασφαλίσει τα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων και των Τ/κ. Η Κύπρος, συνέχισε, ακολούθησε κατά γράμμα όλα όσα συμπεριλαμβάνονται στο Δίκαιο της Θάλασσας. «Οι Τ/κ νομίζω ότι μπορούν από μόνοι τους να διασφαλίσουν και τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, χωρίς να χρειάζονται την οποιαδήποτε προστασία». 
Μεγάλη μερίδα των Τ/κ, συνέχισε, επιθυμεί διακαώς και το εκφράζουν όλο και πιο ανοικτά τον τελευταίο καιρό ότι η αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων και όλου του φυσικού πλούτου, αλλά το πιο σημαντικό, η διασφάλιση της ειρήνης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την επανένωση της Κύπρου και την ίδρυση μια διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα και των ΗΕ.

Πηγή sigmalive.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου