Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Νέες Λύσεις Αναζητούν οι Εταιρείες Φωτοβολταϊκών στην Ιταλία


Η Ιταλία εγκατέστησε 9 GWφωτοβολταϊκών στο δίκτυό της πέρυσι, μια εντυπωσιακή ποσότητα εν μέσω κρίσης και πολιτικής αστάθειας. Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα, ειδικά από τη στιγμή που οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ αλλάζουν διαρκώς;
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν την εγκατάσταση περίπου 2,5 GWφωτοβολταϊκών φέτος, δηλαδή μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 2011. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες παραγωγής και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται πέρυσι, θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες και σε άλλες χώρες από φέτος, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Αυτό σίγουρα αποτελεί μια πρόκληση, αλλά παρουσιάζονται ευκαιρίες σε κοντινές χώρες της Μεσογείου, ακόμα και στην Αφρική, σύμφωνα με την Ελίζα Μπατσίνι, της SolarEdge Technologies. «Αν ήμουν εγώ εταιρεία στο EPC, θα είχα εγκαταλείψει ήδη την Ιταλία», τονίζει.
Η ιταλική αγορά παρουσιάζει ορισμένες ομοιότητες με την ελληνική, υπό την έννοια ότι άργησε να αναπτύξει τα φωτοβολταϊκά της, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν οι ξένες εταιρείες, εις βάρος των εγχώριων. Το ζήτημα για τους ίδιους τους Ιταλούς κατασκευαστές είναι να πείσουν το κοινό για την ποιότητα των εγχώριων συστημάτων, όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς, δηλαδή στα αυτοκίνητα κτλ.
Όσον αφορά το μέλλον, η κυβέρνηση έχει θέσει ένα όριο 23 GW ως το 2016 και ετήσιες επιδοτήσεις ύψους 6-7 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν κίνητρα που ευνοούν την εγκατάσταση οικιακών συστημάτων, παρά φωτοβολταϊκών πάρκων.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου