Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΑΡ: Ασάφειες στο Νομοσχέδιο για το Ήλιος Όσον Αφορά τον Εθνικό Στόχο

Κατά του νομοσχεδίου για το σχέδιο Ήλιος τάχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, με το Νίκο Τσούκαλη να κάνει λόγο για ασάφειες όσον αφορά τον εθνικό στόχο για τις ΑΠΕ και το αν προσμετράται η παραγωγή του Ήλιος σε αυτόν.
Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, τόνισε σήμερα αναφορικά με το πρόγραμμα Ήλιος, ότι το σχετικό νομοσχέδιο «περιέχει μία βασική ασάφεια στη ρύθμιση που προβλέπει ότι η παραγόμενη ενέργεια, δεν θίγει την εθνική προσπάθεια που καταβάλλεται για την κάλυψη των εθνικών στόχων από ΑΠΕ. Η αρχικά θετική αυτή γενική ρύθμιση αλλοιώνεται από την έμμεση πρόβλεψη ότι η παραγόμενη ενέργεια από το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ μπορεί να προσμετρηθεί υπέρ των εθνικών στόχων ΑΠΕ στο μέλλον.
Μία τέτοια εξέλιξη δυνητικά θέτει επί της ουσίας τις εθνικές επενδύσεις εκτός μάχης. Επίσης το νομοσχέδιο δημιουργεί επενδύσεις ΑΠΕ δύο ταχυτήτων. Επί της ουσίας ρυθμίζει πιο ευνοϊκό και χρονικά συντετμημένο καθεστώς αδειοδότησης των έργων του ΗΛΙΟΣ εις βάρος των εθνικών επενδυτικών ΑΠΕ. Προφανώς είμαστε ενάντια σε μία τέτοια άδικη ρύθμιση που με βεβαιότητα θα δημιουργήσει μία στρεβλή κατάσταση που θέτει σε δεύτερη μοίρα τις εθνικές επενδύσεις»
Ο κ. Τσούκαλης τόνισε επίσης την ανάγκη έμπρακτης και συγκεκριμένης πολιτικής που πρέπει να οδηγήσει σε αναζωογόνηση της εθνικής βιομηχανίας ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Πάτρας είπε: «Στη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας είχαμε ως καμάρι δύο πρωτοπόρες βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελς, οι οποίες αυτή τη στιγμή ουσιαστικά βρίσκονται στη διαδικασία πλήρους κατάρρευσης. Αυτό που επικρατεί είναι απολύσεις εργαζομένων, μηδενικές παραγγελίες και παραγωγή. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν ξέρω στο κατά πόσο το αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό είναι σχήμα οξύμωρο, είναι κάτι το οποίο δεν συνάδει με το σχεδιασμό της χώρας μας, όσον αφορά την αυτάρκεια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βεβαίως την εξαγωγική διαδικασία. Και όμως, αυτές οι δύο βιομηχανίες καταρρέουν. Πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και γι’ αυτό».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου