Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Στον Τοίχο η ΑΗΚ για το Ρεύμα από τα Κατεχόμενα

 Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΑΗΚ οι οποίοι κατά τους βουλευτές, γονατίζουν τους καταναλωτές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Αρχής από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Βουλευτές επανέφεραν τον ισχυρισμό τους ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι οι πιο ακριβοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άσκησαν επίσης κριτική και για την ανανέωση της συμφωνίας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα. 

Επί του θέματος αυτού, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Χάρης Θράσου, ανέφερε ότι η συμφωνία ανανεώθηκε μέχρι τα τέλη Αυγούστου, προσθέτοντας ότι η τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα μειώθηκε στα 0,17 σεντ την κιλοβατώρα σε σχέση με 0,196 σεντ που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. 

Σημείωσε, επίσης πως το κόστος προμήθειας από τα κατεχόμενα είναι χαμηλότερο από αυτό των κινητών μονάδων ενέργειας το οποίο είναι ύψους 0,22 σεντ την κιλοβατώρα. 

Υπέδειξε, ταυτόχρονα ότι η προμήθεια ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα είναι απαραίτητη και για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος. Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής δεν μπορούν να παραγνωρίσουν τις επισημάνσεις της ΡΑΕΚ που αφορούν την ΑΗΚ. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο η ΡΑΕΚ έχει εισηγηθεί τον εξορθολογισμό της δομής της ΑΗΚ, για να αυξηθεί η παραγωγικότητα της και να μειωθεί το κόστος για τον κύπριο καταναλωτή, προσθέτοντας ότι «αυτό που είπε η ΡΑΕΚ είναι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και να πάρει ριζοσπαστικά μέτρα εάν θέλει να καταστεί βιώσιμη στο άμεσο μέλλον». 

Υπέδειξε, παράλληλα ότι «το μονοπώλιο της ΑΗΚ είναι από τους βασικότερους και κυριότερους λόγους που οι κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη και ότι μετά την έκρηξη στο Μαρί η Κύπρος κατέχει την πρωτιά στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος». 

Υποστήριξε, εξάλλου ότι το κόστος αποκατάστασης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικού, η ΑΗΚ υπολογίζει ότι θα ανέλθει στα €200 εκ. με €250 εκ., υπογραμμίζοντας ότι στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ζημιές στη μονάδα αφαλάτωσης. 

Υποστήριξε, επίσης ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα πληρώσουν τις ζημιές προτίθεται να προχωρήσουν με αγωγές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανακτήσουν τα ποσά με αποτέλεσμα οι κύπριοι φορολογούμενοι να πληρώσουν την αμέλεια της κυβέρνησης. 

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Παπαδόπουλος σε σχέση με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι η επιτροπή δεν έλαβε ικανοποιητικές απαντήσεις για τη νομιμότητα της ενέργειας. 

«Κατά τη δική μας αντίληψη», σημείωσε «η σύμβαση στην οποία έχει προβεί η ΑΗΚ με ιδιώτες για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος παραβιάζει ξεκάθαρα το άρθρο 34 του Περί Ρύθμισης Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου 122 του 2003, καθώς οι ιδιώτες οι οποίοι έχουν προχωρήσει στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την ΑΗΚ δεν έχουν άδεια για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος». 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει το κονδύλι για την πληρωμή της παράνομης σύμβασης όπως τη χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι δεν έχει πειστεί ότι η παρανομία νομιμοποιείται από τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. 

Καταλήγοντας, ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν εναλλακτικές ενέργειες και επιλογές από την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, υπογραμμίζοντας πως «θα μπορούσαμε να είχαμε διασφαλίσει την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην δίνουμε επιχειρήματα στον κ. Ερντογάν να πανηγυρίζει για το λόγο ότι εμείς του ζητήσαμε ρεύμα και να ισχυρίζεται ότι γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας σε ότι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας». 

Αιχμές κατά της ΑΗΚ άφησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Έκανε επίσης λόγο για κακομαθημένο κρατικό μονοπώλιο, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή της δομής και του καθεστώτος της ΑΗΚ με τη μερική αποκρατικοποίηση της και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα θέσει σε νέα βάση λειτουργίας τον Οργανισμό. 

Ο κ. Γεωργιάδης άσκησε κριτική και για τις διαφημίσεις της ΑΗΚ σε σχέση με τους αυξημένους λογαριασμούς της σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημόσιας της εικόνας. 

Πυρά κατά της ΑΗΚ εξαπέλυσε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κύπριοι καταναλωτές επιβαρύνονται σε πενταπλάσιο βαθμό από την αύξηση του καυσίμου στη διεθνή αγορά, υπογραμμίζοντας. 

Για κάθε €1 είπε που αυξάνεται η τιμή των καυσίμων διεθνώς οι κύπριοι καταναλωτές καταβάλουν €5. 

Επίσης κάλεσε την ΑΗΚ να απαντήσει για επικίνδυνη από πολιτική άποψη συμφωνία για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από ψευδοκράτος, υποστηρίζοντας ότι για €60 που πληρώνει η ΑΗΚ για την αγορά καυσίμων τα €6 καταλήγουν στα κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη από τα €560 εκ. για την αγορά καυσίμων τα €65 εκ. μεταφέρονται στα κατεχόμενα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης και υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, αντέστρεψε τα πυρά και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μερίμνησαν για τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών. 

Σημείωσε, εξάλλου ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να παραμείνει ιδιοκτησίας του κράτους και να εκσυγχρονίζεται για να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις του ανταγωνισμού. 

Αντικρούοντας τις κατηγορίες για την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα, ο κ. Λαμάρης, κάλεσε τους επικριτές της κυβέρνησης να απαντήσουν εάν προτιμούσαν να ήταν πιο συχνές οι διακοπές. 

Έκανε λόγο για αλχημείες από το Γιώργο Περδίκη, προσθέτοντας ότι η πραγματικότητα είναι πως το ηλεκτρικό ρεύμα από τα κατεχόμενα είναι 0,17 σεντ την κιλοβατώρα ενώ από τις γεννήτριες 0,22 σεντ την κιλοβατόρα. 

(από www.stockwatch.com.cy, 12/03/2012) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου