Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Συμφωνία για το Ρωσικό Φυσικό Αέριο Μέχρι το Μάιο, Ελπίζει η Ουκρανία


Ελπίδα να γίνει νέα συμφωνία για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι τα τέλη Μαΐου όταν και θα αναλάβει τα προεδρικά ηνία ο Putin, εξέφρασε προχθές ο Ουκρανός Πρόεδρος Viktor Yanukovich.
Η κυβέρνησης Viktor Yanukovich προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές για το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει θετικά αποτελέσματα.
Το Κίεβο, πληρώνει 314 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα, και θεωρεί πιο δίκαιη την τιμή στα 189 ευρώ.
«Ομάδες αναλυτών το εξετάζουν, και ελπίζουμε μέχρι τα τέλη Μαΐου, να έχουμε μια αποδεκτή λύση που θα συζητήσουμε με τον…Putin», τόνισε ο Yanukovich στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Ο Yanukovich συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τον Putin και τόνισε ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση στα μέσα Απριλίου, πριν λάβει το προεδρικό χρίσμα στις 7 Μαΐου.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι η υψηλή τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της οικονομίας και του κρατικού προϋπολογισμού. Επιχορηγεί επίσης σε μεγάλο βαθμό τις παροχές φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και εταιρείες θέρμανσης.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την προοπτική της ουκρανικής πιστοληπτικής ικανότητας σε «αρνητική», αναφέροντας μεταξύ άλλων, την «έλλειψη σαφήνειας για την τελική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής» αναφορικά με τις συνομιλίες για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ρωσία τονίζει επανειλημμένα ότι θα αναθεωρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου μόνο εάν επιτραπεί στην Gazprom να αναλάβει τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας ή εάν ενταχθεί η Ουκρανία στην Τελωνειακή Ένωση (της οποίας ηγείται η Ρωσία- Δείτε ιστορικό). Το Κίεβο μέχρι τώρα, αρνείται και τις δύο επιλογές.
Ωστόσο ο Yanukovich βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιτική πίεση να βρει λύση στο ζήτημα του φυσικού αερίου, καθώς το κόμμα του Party of Regions χάνει σε ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Πηγή ΕurActiv.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου