Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και την ακμαία οικονομική κατάσταση του ΔΕΣΦΑ ενόψει της ιδιωτικοποίησης υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Παπαρσένος κατά τη σημερινή του ομιλία στο συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΔΕΣΦΑ έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν είναι υπερβολικά εκτεθειμένος σε δανεισμό και χαρακτηρίζεται από μια πολύ καλή οικονομική κατάσταση, η οποία τον καθιστά ελκυστικό για έναν επενδυτή. Οι συνθήκες αυτές επιτρέπουν στην επιχείρηση να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της χωρίς προβλήματα μέσα στη δεκαετία που διανύουμε. Παράλληλα, η αύξηση της ζήτησης για αέριο ενισχύει τις προοπτικές του ΔΕΣΦΑ, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2021 η κατανάλωση αναμένεται στα 7 δις κ.μ. ετησίως.
Ο κ. Παπαρσένος τόνισε και πάλι την σημασία των σημαντικών έργων που τελούν υπό κατασκευή: Ο Συμπιεστής Νέας Μεσημβρίας ολοκληρώνεται το Μάιο θα επιτρέψει σε εμπόρους αερίου να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια για να φέρουν αέριο. Επίσης, η δεύτερη αναβάθμιση της Ρεβυθούσας κρίνεται ως πολύ σημαντική και θα αυξήσει την χωρητικότητα του τερματικού από τα 130.000 σε 225.000 κ.μ.
Από εκεί και πέρα, ο ΔΕΣΦΑ συμμετέχει στον South Stream όσον αφορά το ελληνικό τμήμα, και τονίζεται ότι προτεραιότητα της Gazprom είναι να ξεκινήσει με την βόρεια όδευση και η επενδυτική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του 2013, ενώ για τη νότια όδευση θα ληφθεί λίγο αργότερα. Όσον αφορά τους άλλους αγωγούς, ο κ. Παπαρσένος δήλωσε ότι αρχικά προβλεπόταν να στηριχθεί ο ελληνοϊταλικός αγωγός, αλλά οι μελέτες που έχουν γίνει θα είναι χρήσιμες ακόμα και αν υλοποιηθεί τελικά ο ΤΑΡ στη θέση του.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ έχει ξεκινήσει τα πρώτα στάδια της συνεργασίας για τη Ν. Καβάλα και βρίσκεται σε επαφές με τη Βουλγαρία για την δυνατότητα αντίστροφης ροής.
Τα συμπεράσματα του κ. Παπαρσένου από όλες αυτές τις εξελίξεις είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει βασικός διάδρομος για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όσον αφορά το αέριο. «Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και τα μεγάλα έργα διαμετακόμισης θα προσφέρουν πολλά ώστε να υπάρξουν αυτές οι συνθήκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή energiag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου