Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Βελτιωμένα Φωτοβολταϊκά από το ΜΙΤ


Σε έκθεσή που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Energy and Environmental Science, ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) θεωρεί ότι η κατασκευή μιας συστοιχίας φωτοβολταϊκών με τα πάνελ τοποθετημένα σε διαφορετικές γωνίες, μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση τους.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι η μεγαλύτερη βελτίωση της απόδοσης παρατηρήθηκε σε νεφελώδεις συνθήκες, κατά τους χειμερινούς μήνες και σε περιοχές μακριά από τον ισημερινό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι τρισδιάστατοι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να παράγουν έως και 20 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τους συμβατικούς, επίπεδους συλλέκτες. Η τιμή τους είναι υψηλότερη, αφού η επιφάνεια είναι μεγαλύτερη, όμως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι και πάλι το κέρδος είναι μεγαλύτερο.
Η ομάδα του MIT υποστηρίζει ότι οι μελέτες πάνω στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών με τρόπο τέτοιο ώστε να αξιοποιείται καλύτερα το ηλιακό φως, έχει περισσότερο νόημα σήμερα λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές των πάνελ. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου