Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Αγκάθι τα Προβλήματα Διασύνδεσης για τα Αιολικά της Βόρειας Θάλασσας

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να εισάγει νέα νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών και σύνδεσής τους με το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει κρατική τράπεζα στη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων αυτών, όπως αποκάλυψαν οι αρμόδιοι υπουργοί την Πέμπτη.
Τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες κατασκευής αιολικών παραπονιούνται για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη σύνδεση των έργων τους, οι οποίες οδηγούν σε αυξημένα κόστη και θέτουν υπό αμφισβήτηση τους στόχους της χώρας όσον αφορά την διείσδυση των ΑΠΕ. Ο διαχειριστής του δικτύου,Tennet TSO GmbH, προειδοποιούσε πάντως από πέρυσι ότι τα μεγάλα αιολικά της Βόρειας Θάλασσας θα καθυστερήσουν έως και ένα χρόνο εξαιτίας των προβλημάτων αυτών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Siemens είχε πέρυσι ζημιές 200 εκατ. ευρώ που οφείλονται αποκλειστικά στις εν λόγω καθυστερήσεις και κατηγόρησε για αυτό τις περίπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες. Αντίστοιχα, η RWE κατασκευάζει αιολικό πάρκο ενός δις ευρώ, το οποίο θα ολοκληρωθεί τελικά στα τέλη του 2013, στοιχίζοντας αρκετά χρήματα παραπάνω.
Από την πλευρά τους, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Ρέσλερ και Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρότγκεν, δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο που θα παρέχει λύσεις θα είναι έτοιμο ως το καλοκαίρι. Σκοπός είναι, όπως τόνισαν, μια ισορροπημένη επιλογή που θα διαμοιράζει τον κίνδυνο ομοίως ανάμεσα στους διαχειριστές, τις εταιρείες και τους καταναλωτές.
Επίσης, δεν αποκλείεται να κληθεί και η τράπεζα KfW να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η είσοδος της KfWστα υπεράκτια αιολικά θα συνεισφέρει τα μέγιστα για την ανάπτυξή τους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου