Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τέλος στο Λαθρεμπόριο Καυσίμων


Καθώς αυξάνονται οι τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων στην αντλία – με την μέση τιμή της αμόλυβδης να κινείται σταθερά πλέον στα 1,80 ευρώ το λίτρο τις τελευταίες εβδομάδες – αυξάνεται και η λαθρεμπορία στα καύσιμα. Είναι δε γνωστό ότι τα διαφυγόντα έσοδα για το κράτος από την εκτεταμένη νοθεία και λαθρεμπορία στα καύσιμα ξεπερνούν το 1.0 δις ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των εταιρειών εμπορίας ενώ κατ’ άλλους φθάνουν ακόμη και το 1.5 δις ευρώ. Και αυτό βεβαίως εις βάρος του καταναλωτή, ιδίως στην περίπτωση των νοθευμένων καυσίμων, ο οποίος επιπλέον υφίσταται εκτεταμένες και ανυπολόγιστες ζημιές στον μηχανολογικό εξοπλισμό του οχήματος του.

Άρα είναι επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στην παραεμπόρια των καυσίμων η οποία δυστυχώς αποτελεί εκτεταμένο φαινόμενο προς όφελος των ολίγων μιζαδόρων και τελείται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Προς αυτήν την κατεύθυνση το energiagr μέσα από την στήλη έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι μια πρώτη άμεση αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας είναι η απόλυτη εξίσωση των τιμών του πετρελαίου κίνησης με αυτές του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο λόγω της χαμηλότερης τιμής του αποτελεί ανοικτή πρόκληση για τους λαθρέμπορους. Το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης αίφνης θα ακριβύνουν για τους καταναλωτές ασφαλώς αποτελεί πρόβλημα πλην όμως το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης θ’ αντανακλά πλέον την πραγματική του αξία ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήσης του πιο ανταγωνιστικού φυσικού αερίου.

Για αυτό η πρόσφατα ανακοινωθείσα πρόταση του ΣΕΕΠΕ, βασισμένη σε μελέτη του ΙΟΒΕ, ότι έχει επεξεργαστεί πρόταση για εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτήν του κίνησης, ως μέτρο που θα βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο των καυσίμων, αποτελεί μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΣΕΕΠΕ η πρόταση θα προβλέπει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης στα 330 ευρώ το λίτρο από 412 ευρώ σήμερα, που αποτελεί και το κατώτερο επίπεδο φόρου της Ε.Ε. Η μείωση θα περιορίσει την επιβάρυνση για τους καταναλωτές από την εξομοίωση των δύο φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.

Σε ότι αφορά δε τις τιμές της αμόλυβδης, διαμορφώνονται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, κατακτώντας τις πρώτες θέσει στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. Η μέση τιμή της αμόλυβδης με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ήταν στις αρχές της εβδομάδας στα 1.786 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή έφτανε στα 1.997 ευρώ το λίτρο στο πρατήριο του Ηρακλείου Κρήτης. Στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές της χώρας (Κρήτη, Κυκλάδες, Κεφαλονιά, Σάμο, η μέση τιμή της αμόλυβδης απέχει μια ανάσα από τα 2 ευρώ καθώς κυμαίνεται από 1.951 έως 1.901 ευρώ το λίτρο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου