Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μεγάλες Ευκαιρίες για Εξαγωγή Αμερικανικού LNG στην Ασία

Το μη συμβατικό αέριο μπορεί να οδήγησε σε μια ενεργειακή επανάσταση τις ΗΠΑ, αλλά η Chevron θεωρεί ότι δεν θα συμβεί το ίδιο άμεσα στην Ασία. Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό shale gas αποτελεί απειλή για όποιον θέλει να εξάγει αέριο στην Ασία, αφού μετατρέπει τις ίδιες τις ΗΠΑ σε εξαγωγέα.
Οι ίδιες μέθοδοι εξόρυξης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σιγά-σιγά και σε χώρες όπως η Κίνα, μειώνοντας τις ανάγκες για εισαγωγές φυσικού αερίου και LNG. Προς το παρόν βέβαια, η ζήτηση της Ασίας είναι υψηλότερη από ποτέ και έχει ως οδηγό την Κίνα και την Ιαπωνία, μετά το περσινό ατύχημα της Φουκουσίμα. Όπως σημειώνουν οι Financial Times, το ενδιαφέρον αυτό έχει οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα έως και 16-17 δολαρίων ανά mbtu, ενώ στις ΗΠΑ η τιμή βρίσκεται κοντά στα 2-2,5 δολάρια.
Όπως είναι λογικό με βάση τα παραπάνω, αρκετοί είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να μεταφέρουν αμερικανικό LNG στις αγορές της Ασίας. Ήδη, η ινδική GAIL έκλεισε συμφωνία για αγορά 3,5 εκατ. τόνων ετησίως και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου