Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Χάρης Σαχίνης: Στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Στρέφει το Βλέμμα ο ITGI


Η ΔΕΠΑ φαίνεται ότι δεν ξεγράφει ακόμα τον αγωγό ITGI, παρά την αρνητική απάντηση που εισέπραξε από την κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ. Όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Χάρης Σαχίνης, από το βήμα του γνωστού συνεδρίου CERA Week στις ΗΠΑ, η ελληνική πλευρά θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για τον αγωγό, όπως η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος.
Ο διευθύνοντας της ΔΕΠΑ σημείωσε επίσης ότι ο ITGI θα αποκτήσει ένα νέο προσανατολισμό, ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει και τη μεταφορά ρωσικού αερίου. Ο ίδιος θεωρεί δυνατή τη μεταφορά αερίου από τη ΝΑ Μεσόγειο ήδη από το 2017, γεγονός θετικό, ιδίως από τη στιγμή που αναμένεται σημαντική αύξηση της ζήτησης και στις αγορές της συγκεκριμένης περιοχής. 
Επίσης, τάσσεται υπέρ μιας λύσης κατά την οποία θα εξάγεται μια ποσότητα κυπριακού και ισραηλινού αερίου μέσω LNG και μια ποσότητα μέσω αγωγού. Ο εν λόγω αγωγός θα συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα και στη συνέχεια το αέριο θα κατευθύνεται προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του ελληνικού συστήματος. Μάλιστα, η ΔΕΠΑ θεωρεί το έργο αυτό ως εφικτό από τεχνική και οικονομική άποψη.
Τέλος, ο κ. Σαχίνης κατά την ομιλία του εστίασε την προσοχή στον ρόλο της Τουρκίας, υπενθυμίζοντας στο διεθνές ακροατήριο τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην χώρα μας τον Φεβρουάριο, όταν η Άγκυρα αποφάσισε να διακόψει τις εξαγωγές της. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποτελεί βασικό επιχείρημα για να αναζητηθούν και άλλες πηγές ανεφοδιασμού.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου