Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ο Μπασέσκου Κάλεσε την ΙΑΕΑ να Ελέγξει τους Αντιδραστήρες στον Πυρηνικό Σταθμό Τσερναβόντα

Η Ρουμανία προτίθεται να καλέσει εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να ελέγξουν τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες στην πυρηνική ηλεκτροπαραγωγική μονάδα Τσερναβόντα, στο νοτιανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τράιαν Μπασέσκου από τη Σεούλ, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια.

«Η Ρουμανία ανήγγειλε την ετοιμότητα να προσκαλέσει εμπειρογνώμονες της IAEA για να ελέγξουν τους δύο αντιδραστήρες στο πυρηνικό σταθμό Τσερναβόντα ως εγγύηση για την ασφάλεια λειτουργίας των δύο αντιδραστήρων» σημείωσε ο κ. Μπασέσκου.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ανακοίνωσε από τη Σεούλ ότι η Ρουμανία σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Επιπλέον, τόνισε ότι η χώρα δεσμεύθηκε να παράσχει βοήθεια, στον τομέα των τεχνικών όρων για τον επαναπατρισμό εμπλουτισμένου ουρανίου στις χώρες προέλευσης, καθώς και στη διασφάλιση της προστασίας ραδιενεργών πηγών.

Ο κ. Μπασέσκου υπογράμμισε ότι η Ρουμανία αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα της μείωσης των πυρηνικών κινδύνων.

«Τόνισα στους συνομιλητές μου των άλλων χωρών ότι η Ρουμανία είναι μία χώρα που φροντίζει ιδιαίτερα για τη διατήρηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας» είπε ο κ. Μπασέσκου.

Ανέφερε δε ότι πρόβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι η Ρουμανία έχει ένα πρόγραμμα, βάσει του οποίου έως το 2014 θα ολοκληρώσει την εφαρμογή σειράς μέτρων όσον αφορά τη διασφάλιση ευπαθών πυρηνικών υλικών.


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου