Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

ΙΕΑ: Καθησυχάζει για την Παγκόσμια Προσφορά Πετρελαίου


H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) δεν αναμένει προβλήματα εφοδιασμού των αγορών με πετρέλαιο εξαιτίας των κυρώσεων στο Ιράν καθώς η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες θα αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η τιμή του Brent έχει αυξηθεί 15% από την αρχή του έτους ξεπερνώντας τα 123 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών ότι η διεθνής αγορά πετρελαίου θα χάσει μεγάλο μέρος των εξαγωγών του Ιράν, που ανέρχονται στα 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας των κυρώσεων που του έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, έχει πει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή της στα 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα τρέχοντα επίπεδα των 10 εκατ.
«Δεν υπάρχει φόβος για διαταραχές στην προμήθεια πετρελαίου και ξέρεις ότι η Σαουδική Αραβία θα φέρει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά», δήλωσε η Μαρία φαν ντερ Χούφεν, διευθύντρια της υπηρεσίας που συμβουλεύει αναπτυγμένες χώρες, στο περιθώριο συνεδρίου στο Νέο Δελχί την Παρασκευή.
Η ΙΕΑ δεν έχει λόγο να διαθέσει πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα ακόμα, δήλωσε η Φαν ντερ Χούβεν, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει «σοβαρή διαταραχή στην προμήθεια(πετρελαίου)».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου